Έρχεται το απόλυτο gaming monitor από την Asus στα 500Hz!

Περίληψη: Η αναζήτηση για το κορυφαίο gaming monitor έφτασε στο τέλος της: το νέο ROG Swift έρχεται και φτάνει μέχρι τα 500Hz σε refresh rate για gaming στα όρια!

Τα gaming monitors βρίσκονται σε μια κατηγορία μόνα τους. Αντίθετα με όλους τους υπόλοιπους, ανεξάρτητα από τη χρήση που κάνουν στον υπολογιστή, οι gamers απαιτούν το απόλυτο! Στα μηχανήματα για gaming βρίσκουμε τους πιο δυνατούς επεξεργαστές, τις ισχυρότερες κάρτες γραφικών, τις γρηγορότερες μνήμες και τους ταχύτερους σκληρούς δίσκους, συνοδευόμενα από εξωτικά συστήματα ψύξης, πανίσχυρα τροφοδοτικά, αλλά και κορυφαία περιφερειακά. Πάνω σε αυτό βασίστηκε και η γνωστή Asus και δημιούργησε, σε συνεργασία με την Nvidia, το ταχύτερο gaming monitor στον κόσμο, το ROG Swift 500Hz.

Τα 500Hz που κάνουν τη διαφορά

Στον κόσμο του gaming, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι… οι καθυστερήσεις. Προφανώς δε μιλάμε για "ποδοσφαιρικού" τύπου καθυστερήσεις, αλλά για τις καθυστερήσεις που συσσωρεύονται μεταξύ των εξαρτημάτων και των υποσυστημάτων ενός υπολογιστή. Η καθυστέρηση που συμβαίνει από την κίνηση του ποντικιού μέχρι την λήψη του σήματος από τον υπολογιστή. Η καθυστέρηση από τη λήψη του σήματος μέχρι την επεξεργασία του. Η καθυστέρηση από τον υπολογισμό ενός καρέ από την κάρτα γραφικών μέχρι την αποστολή της από τη θύρα HDMI ή DisplayPort. Η καθυστέρηση από τη λήψη ενός καρέ από το καλώδιο της οθόνης μέχρι την επεξεργασία του από τον επεξεργαστή σήματος της οθόνης. Η καθυστέρηση από την προετοιμασία ενός καρέ μέχρι την προβολή του από το πάνελ της οθόνης. Παντού καθυστερήσεις, κι αυτές που αναφέρουμε δεν είναι παρά λίγες από αυτές. Όλες οι καθυστερήσεις συσσωρεύονται και δημιουργούν ένα φαινόμενο κατά το οποίο ολόκληρος ο υπολογιστής φαίνεται να καθυστερεί να ανταποκριθεί στις "προσταγές" του χρήστη.

Η Asus (όπως και όλες οι εταιρείες) προσπαθεί να μειώσει αυτές τις καθυστερήσεις (ή lag όπως λέγεται στην καθομιλουμένη) με κάθε τρόπο και από κάθε πλευρά. Τόσο από τα ειδικά σχεδιασμένα gaming mice και gaming keyboards, μέχρι και τις οθόνες. Αυτό ακριβώς έκανε και με τη νέα της οθόνη, την ROG Swift, την οποία σχεδίασε σε συνεργασία με την ίδια την Nvidia, έτσι ώστε να μειώσει όσο το δυνατόν το lag μεταξύ του υπολογιστή (συνολικά) και της τελικής απεικόνισης του κάθε καρέ στην οθόνη. Ταυτοχρόνως, βέβαια, και για να γίνει αυτό, αύξησε δραματικά και το refresh rate της ίδιας της οθόνης, φτάνοντας τον εξωφρενικό αριθμό (και ρυθμό) των 500Hz, δηλαδή των 500 "καρέ" ανά δευτερόλεπτο.

Video Duration
1:08

Τα specs της τρομερής ROG Swift

Εδώ έχουμε μια οθόνη στις 24,1 ίντσες, με ανάλυση 1920×1080 pixels, η οποία λειτουργεί μέχρι τα 500Hz σε refresh rate. Η οθόνη αυτή επιτρέπει στην κάρτα γραφικών να "σπρώξει" όσο το δυνατόν περισσότερα frames μπορεί, κάνοντας το animation σε όλα τα παιχνίδια ομαλό σαν βούτυρο, χωρίς απότομες μεταβάσεις και βέβαια χωρίς τρεμόπαιγμα στην κίνηση. Η οθόνη βασίζεται σε ένα πάνελ το οποίο η Asus ονομάζει E-TN, όπου το E αντιστοιχεί στο Esports (και το TN προφανώς στο Twisted Nematic, όπως πάντα). Το ειδικό αυτό πάνελ διαθέτει 60% ταχύτερο response time από τα συνηθισμένα πάνελ τεχνολογίας TN, κάτι που του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε άλλου πάνελ της αγοράς. Βέβαια, η συνεργασία με την Nvidia προφανώς έχει προσθέσει στην οθόνη της Asus επιπλέον τεχνολογίες, όπως το Nvidia Reflex Analyzer για περαιτέρω μείωση του lag, αλλά και το γνωστό και μη εξαιρετέο G-Sync, για το συγχρονισμό του frame rate της οθόνης με την έξοδο της κάρτας γραφικών. Το G-Sync εξαλείφει το tearing, το φαινόμενο κατά το οποίο η ασυμφωνία μεταξύ του frame rate της οθόνης και του frame rate της κάρτας γραφικών εμφανίζεται στην τελική εικόνα ως "κομμένα" καρέ, τα οποία μοιάζουν με "παρεμβολές" στην εικόνα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η γρηγορότερη οθόνη της αγοράς, η οποία επιτρέπει στους gamers να βρίσκονται μερικά βήματα πιο μπροστά από τους αντιπάλους τους, μιας και η εικόνα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα – σε αντίθεση με πιο αργές οθόνες, οι οποίες καθυστερούν να δείξουν αυτό που έχει ήδη συμβεί στη CPU και στην GPU!

asus-rog-swift-500-02

Επιπροσθέτως, για ακόμη καλύτερη ποιότητα εικόνας, η Asus έχει προσθέσει και ένα νέο mode, το "Vibrancy mode" το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για esports και το οποίο επιτρέπει περισσότερο φως να περνά διαμέσου των υγρών κρυστάλλων της οθόνης. Ο λόγος είναι, προφανώς, τα πιο ζωντανά χρώματα, κάτι που επιτρέπει στους gamers να ξεχωρίζουν λεπτομέρειες και να μπορούν να εντοπίζουν πιο εύκολα τη θέση του κάθε αντιπάλου!

Το μόνο πράγμα που δεν γνωρίζουμε ακόμη για το νέο υπερόπλο της Asus είναι το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Βασιζόμενοι σε προηγούμενα μοντέλα, οπότε η παρουσίαση γινόταν συνήθως λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία τους στα καταστήματα, θα πρέπει να περιμένουμε το νέο Asus ROG Swift περί τα τέλη του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις μάθουμε κάτι νεότερο, θα επανέλθουμε για να σε ενημερώσουμε, έτσι ώστε να περάσεις από κάποιο κατάστημα Public και να δεις την ASUS ROG Swift 500Hz από κοντά! Μέχρι τότε, μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μαθαίνεις τα τελευταία νέα σε hardware, games, και περιφερειακά!