Περίληψη: Συγκαταλέγεται, και όχι άδικα, μεταξύ των κορυφαίων πεζογράφων όλων των εποχών, καθώς το σημαντικό σε...
6 Μαρτίου , 2019 • 2 MINS READ
6 Μαρτίου , 2019 • 2 MINS READ
Περίληψη: Συγκαταλέγεται, και όχι άδικα, μεταξύ των κορυφαίων πεζογράφων όλων των εποχών, καθώς το σημαντικό σε...
Συγκαταλέγεται, και όχι άδικα, μεταξύ των κορυφαίων πεζογράφων όλων των εποχών, καθώς το σημαντικό σε έκταση και επιρροή έργο του έχει εκτιμηθεί τόσο από τους κριτικούς όσο και από το αναγνωστικό κοινό σε όλο τον κόσμο.
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου του 1927, στην πόλη Αρακατάκα της Κολομβίας. Ήταν γιος του φαρμακοποιού Γκαμπριέλ Γκαρσία και της Λουίζα Μάρκες, κόρης στρατιωτικού, αλλά μεγάλωσε με τον παππού του Νικολάς που αποδείχθηκε η επιδραστικότερη μορφή στη ζωή του, και τη γιαγιά του Τρανκιλίνα. Η μετέπειτα εξέλιξή του ως συγγραφέας δεν θα ήταν αυτή που γνωρίζουμε, αν δεν μεσολαβούσαν οι καθημερινές διηγήσεις των παππούδων με ιστορίες για φαντάσματα και εμφυλίους πολέμους που έθρεψαν τη νεανική του φαντασία.
Αν και έμαθε να διαβάζει αργά (στα 8 του χρόνια), επέδειξε μια κλίση στο σχέδιο, βγάζοντας τα πρώτα του χρήματα από αυτό στα 11. Το 1947 τελείωσε το σχολείο και ξεκίνησε τις νομικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά, ενώ παράλληλα άρχισε να γράφει και τις πρώτες του ιστορίες, συνεργαζόμενος με εφημερίδες για την επιβίωσή του.
Το 1958 παντρεύτηκε τη φαρμακοποιό Μερσέδες Μπάρτσα Πάρδο, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Η κουβανέζικη επανάσταση, το 1959, τον βρίσκει στην Αβάνα. Επιστρέφει ξανά στην Κολομβία το 1961, όπου δημοσίευσε το μυθιστόρημά του «Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει». Την ίδια χρονιά εγκαθίσταται στο Μεξικό, δουλεύοντας ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Στη χώρα αυτή θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Το 1967 είναι έτος ορόσημο για τον συγγραφέα, καθώς κυκλοφορεί το ανυπέρβλητο αριστούργημά του «Εκατό χρόνια μοναξιά». Πρόκειται για ένα μοναδικό δείγμα γραφής, καθώς συνδυάζει με πρωτότυπο τρόπο τον ρεαλισμό με φανταστικά στοιχεία. Το έργο αυτό προσφέρει στον Μάρκες αφενός την παγκόσμια αναγνώριση και αφετέρου τον τίτλο του πατριάρχη ενός λογοτεχνικού ρεύματος γνωστού ως «μαγικός ρεαλισμός». Αρκεί να πούμε πως το βιβλίο έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.
Από εκεί και μετά γίνεται ένας από τους πλέον πολυδιαβασμένους συγγραφείς όλων των εποχών, με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Το 1972 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρας και της σατανικής γιαγιάς της», το 1975 «Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη» και το 1982 «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».
Το έτος αυτό είναι καθοριστικό για τον συγγραφέα, καθώς βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σ’ έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επιτροπή.
Το 1985 κυκλοφορεί το εξίσου επιδραστικό «Love in the time of cholera», ενώ το 2002 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Living to tell the sale», την οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της θεραπείας του αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες το1999. Μέσα στην επόμενη διετία κυκλοφόρησε το έσχατο έργο του με τίτλο «Memories of My Melancholy Whores» και στη συνέχεια αποσύρεται σταδιακά από το προσκήνιο και τα φώτα της δημοσιότητας. Το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό μαθαίνει το 2012 από τον αδελφό του συγγραφέα, Χάιμε πως ο Γκάμπο (το χαϊδευτικό του) πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο Γκαρμπριέλ Γκαρσία Μάρκες άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Απριλίου του 2014, στην Πόλη του Μεξικού, σε ηλικία 87 ετών.
Βρείτε όλα τα παραπάνω βιβλία σε ένα κατάστημα Public ή στο public.gr.