Περίληψη: Μπορεί να θεωρούμε την καθημερινότητά μας δεδομένη, όμως δεν υπήρχαν πάντα υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, υβριδικά...
8 Μαρτίου , 2019 • 1 MIN READ
8 Μαρτίου , 2019 • 1 MIN READ
Περίληψη: Μπορεί να θεωρούμε την καθημερινότητά μας δεδομένη, όμως δεν υπήρχαν πάντα υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, υβριδικά...
Μπορεί να θεωρούμε την καθημερινότητά μας δεδομένη, όμως δεν υπήρχαν πάντα υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, υβριδικά ή αυτόνομα αυτοκίνητα, ενσύρματα ή ασύρματα δίκτυα και οι αντίστοιχες τεχνολογικές ευκολίες που απολαμβάνουμε χωρίς να το σκεφτόμαστε.
Αντίστοιχα, όσο κι αν ο χώρος της τεχνολογίας θεωρείται ανδροκρατούμενος, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πίσω από πολλές πρωτιές και καινοτομίες κρύβονται γυναικείες φιγούρες. Πάμε να θυμηθούμε μερικές από αυτές, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου.
Williamina Fleming
Γεννημένη το 1857 στο Dundee της Σκωτίας, μπορεί να ξεκίνησε ως δασκάλα και οικονόμος, όμως οι συγκυρίες την έφεραν στα τέλη του 1800 να εργάζεται στο Αστεροσκοπείο του Harvard (Harvard College Observatory), ως μέλος της ομάδας των γυναικών που επεξεργάζονταν τα δεδομένα από τα φάσματα των ουράνιων σωμάτων που κατέγραφε το παρατηρητήριο. Κατά την διάρκεια της καριέρας της η Fleming ανακάλυψε 310 παλλόμενους μεταβλητούς αστέρες, 59 νεφελώματα και 10 σουπερνόβα.
Grace Hopper
Η γυναίκα που θεωρείται η «μητέρα των υπολογιστών», η Grace Hopper, έκανε το διδακτορικό της στα μαθηματικά πριν καταταχθεί στο αμερικάνικο ναυτικό κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί εργάστηκε στο Harvard Computation Lab ως μέρος της ομάδας των προγραμματιστών του υπολογιστή Harvard Mark I. Αργότερα βοήθησε στην ανάπτυξη του υπολογιστή UNIVAC I, ενώ συμμετείχε στην ανάπτυξη της γλώσσας προγραμματισμού COBOL και ήταν εκείνη που προώθησε την ιδέα ότι οι κώδικες των υπολογιστών θα πρέπει να μοιάζουν με φυσικές γλώσσες.
Adele Goldberg
Οι σύγχρονοι υπολογιστές σίγουρα θα ήταν διαφορετικοί αν έλειπε από την εξίσωση η Adele Goldberg. Ως ερευνήτρια στο Palo Alto Research Center της Xerox τη δεκαετία του ’70, ήταν μέρος της ομάδας που δημιούργησε τη γλώσσα προγραμματισμού SmallTalk-80 και που ανέπτυξε το πρώτο γραφικό περιβάλλον εργασίας για υπολογιστές (Graphical User Interface), το οποίο αργότερα αντέγραψε ο Steve Jobs για τη δημιουργία του Apple Lisa.
Susan Kare
Αν και η ιδέα του GUI ήταν από μόνη της επαναστατική, ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας αν είναι κακοσχεδιασμένο μπορεί να είναι δύσχρηστο, απωθητικό και εν τέλει αποτυχημένο. H Susan Kare ήταν η γραφίστρια που ανέλαβε να δημιουργήσει μία κομψή γραμματοσειρά για τους υπολογιστές της Apple, ενώ είναι υπεύθυνη για τη σχεδίαση των πρώτων εμβληματικών εικονιδίων του λειτουργικού των Mac.
Για να διαβάσεις αυτές και άλλες ιστορίες ξεχωριστών γυναικών μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο Hidden Figures ή να δεις την ομώνυμη ταινία .