Καθαριστής αέρα / Γιατί είναι απαραίτητος σε κάθε σπίτι;

Περίληψη: Αν ψάχνεις τη σωστή συσκευή για πιο υγιεινή ατμόσφαιρα στον χώρο σου, ένας καθαριστής αέρα είναι ό,τι πιο χρήσιμο. Πώς θα διαλέξεις τον κατάλληλο; Σου ετοιμάσαμε έναν σύντομο οδηγό!

Η καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι βασικό ζητούμενο για όλους μας, καθώς ο καθαρός αέρας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας υγείας, μειώνοντας την κυκλοφορία επιβλαβών σωματιδίων στον χώρο. Επιπλέον την άνοιξη βοηθά και στην αντιμετώπιση αλλεργιών, που επιδεινώνονται από την αύξηση της γύρης στην ατμόσφαιρα. Πώς, λοιπόν, θα εξασφαλίσεις την καθαρότερη δυνατή ατμόσφαιρα στο χώρο σου; Αρχικά με συχνό καθάρισμα του σπιτιού και όλων των επιφανειών που συγκεντρώνεται σκόνη αλλά και μέσω του τακτικού αερισμού όλων των δωματίων. Για να εξασφαλίσεις, όμως, ακόμα πιο ποιοτικό αέρα στον χώρο σου, χρειάζεσαι έναν καθαριστή αέρα.

Τι προσφέρει ένας καθαριστής αέρα;


Η βασική λειτουργία ενός καθαριστή αέρα είναι το φιλτράρισμα. Ο αέρας του χώρου περνά μέσα από τα πολλαπλά φίλτρα της συσκευής, τα οποία συγκρατούν μικροοργανισμούς και σωματίδια και επαναφέρουν στην ατμόσφαιρα καθαρότερο αέρα. Τα φίλτρα των καθαριστών αέρα παγιδεύουν σκόνη, γύρη, μούχλα, καυσαέρια και άλλα βλαβερά μικροσωματίδια, δημιουργώντας έτσι ένα πιο υγιές περιβάλλον για όλη την οικογένεια. Με έναν καθαριστή αέρα απαλλάσσεσαι από ανεπιθύμητες οσμές και εξαλείφεις το μικροβιακό φορτίο του αέρα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την πολύ μικρότερη έκθεσή σου σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πώς λειτουργεί ένας καθαριστής αέρα;


Στη βασική λειτουργία των καθαριστών αέρα αναφερθήκαμε ελάχιστα παραπάνω. Αυτή είναι το φιλτράρισμα. Μέσω των διαφόρων φίλτρων που ενσωματώνει κάθε συσκευή, καταφέρνει να συγκρατεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανεπιθύμητων σωματιδίων του αέρα. Αναζητώντας τον καθαριστή αέρα που σου ταιριάζει, θα σου προτείναμε να επιλέξεις ένα μοντέλο που εξοπλίζεται με φίλτρα HEPA και φίλτρα ενεργού άνθρακα για αποτελεσματικότερο φιλτράρισμα.

Πολλές συσκευές εξοπλίζονται και με επιπλέον λειτουργίες: Μία από αυτές είναι ο ιονιστής, ο οποίος απελευθερώνει αρνητικά φορτισμένα ιόντα στον χώρο. Τα ιόντα αυτά προσκολλώνται στα θετικά φορτισμένα μικροσωματίδια του αέρα, δημιουργώντας νέα μεγαλύτερα σωματίδια. Τα νέα σωματίδια είτε πέφτουν στο πάτωμα ή φιλτράρονται ευκολότερα από τα φίλτρα του καθαριστή. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι καθαρότερος αέρας στο σπίτι. Ένα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό πολλών καθαριστών αέρα είναι η UV-C ακτινοβολία. Με την εκπομπή υπεριώδους ακτινοβολίας στο χώρο σου καταστρέφονται μικροοργανισμοί όπως μούχλα, βακτήρια και ιοί.

Ποια χαρακτηριστικά έχουν σημασία;


Οι διαφορετικοί τρόποι καθαρισμού του αέρα, για τους οποίους μόλις συζητήσαμε, είναι το πρώτο που πρέπει να δώσεις σημασία. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ο καθαριστής αέρα που θα επιλέξεις πρέπει να διαθέτει πολλαπλά φίλτρα καθαρισμού, ιονιστή και ακτινοβολία UV-C. Πέρα από αυτά, ας δούμε ποια είναι κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά ενός καθαριστή αέρα και τι σημαίνουν, έτσι ώστε να συγκρίνεις με μεγαλύτερη ευκολία τα διαθέσιμα μοντέλα.

CADR (Clean Air Delivery Rate): Με τον όρο αυτό επισημαίνεται η ποσότητα καθαρού αέρα που διοχετεύει στο χώρο ένας καθαριστής αέρα. Μετριέται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα (m3/h) και όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αυτός, τόσο γρηγορότερα μπορεί να καθαρίσει ένας χώρος!

Κάλυψη χώρου: Κάθε καθαριστής αέρα συνοδεύεται και από ένδειξη επιφάνειας (σε τετραγωνικά μέτρα), που μπορεί να καθαρίσει αποδοτικά. Συμβουλέψου αυτό το χαρακτηριστικό, για να είσαι βέβαιος πως η συσκευή που θα προμηθευτείς ταιριάζει στο χώρο σου.

Particulate Matter (PM): Ο αριθμός αυτός αφορά το μικρότερο δυνατό μέγεθος που μπορεί να φιλτράρει ένας καθαριστής αέρα. Τα κορυφαία μοντέλα μπορούν να φιλτράρουν σωματίδια μικρότερα των 2,5 μm (PM 2.5) και έτσι να απαλλάξουν το χώρο ακόμα και από τα μικρότερα σωματίδια, όπως αυτά των καυσαερίων.

Επίπεδο θορύβου: Κάθε καθαριστής αέρα παράγει θόρυβο όσο λειτουργεί. Αυτό είναι αναγκαίο αλλά δεν παύει να είναι και ενοχλητικό, αν ο θόρυβος είναι έντονος. Για να μη σε ενοχλεί η λειτουργία του νέου σου καθαριστή αέρα, επίλεξε ένα μοντέλο με στάθμη θορύβου μέχρι 30dB ή με διαφορετικά επίπεδα λειτουργίας, έτσι ώστε να χρησιμοποιείς το πιο αθόρυβο όταν, για παράδειγμα, πέφτεις για ύπνο.

Μερικά ακόμα χρήσιμα features!


Με βάση όλους τους παραπάνω παράγοντες μπορείς να επιλέξεις έναν καθαριστή αέρα που θα ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες του σπιτιού σου. Υπάρχουν, όμως, και μερικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι μεν απαραίτητα αλλά κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Ένα από αυτά είναι ο δείκτης ποιότητας αέρα, ο οποίος σου δείχνει με ακρίβεια την ποιότητα του αέρα στον χώρο ανά πάσα στιγμή. Οι καθαριστές αέρα μπορούν να γίνουν μέρος και του smart home setup σου, αρκεί να επιλέξεις ένα μοντέλο με έξυπνες λειτουργίες, που θα σε ειδοποιεί μέσω smartphone για ό,τι χρειάζεται.

Ζήσε κι εσύ πιο υγιεινά, προσθέτοντας στο σπίτι έναν καθαριστή αέρα. Ακολούθησε τις συμβουλές του άρθρου και διάλεξε το μοντέλο που ταιριάζει στις ανάγκες του χώρου και της οικογένειάς σου, μέσα από όλη τη γκάμα συσκευών του public.gr!