Miniguide / Πόσο αδιάβροχο είναι το smartphone σου;

Περίληψη: Πολλά από τα smartphone σήμερα συνοδεύονται από δείκτη προστασίας IP. Τι ακριβώς σημαίνουν οι αριθμοί αυτοί; Σου εξηγούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Η αδιαβροχοποίηση είναι ένα χαρακτηριστικό που οι περισσότεροι αναζητούμε... επίμονα από το επόμενο gadget μας - και, για να βεβαιωθούμε ότι την έχει, τσεκάρουμε την υψηλή βαθμολογία IP. Η βαθμολογία IP είναι ένας γρήγορος τρόπος να καταλάβει κάποιος αν το smartphone, τα ασύρματα ακουστικά, το Bluetooth ηχείο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή, που φέρει την πιστοποίηση, θα αντέξει σε νερό. Οι αριθμοί του IP rating, όμως, δεν σημαίνουν μόνο αυτό και έτσι φτιάξαμε για εσένα έναν αναλυτικό οδηγό με τη σημασία της πιστοποίησης IP.

Ας ξεκινήσουμε από το ίδιο το όνομα. Τα αρχικά IP σημαίνουν «Ingress Protection», δηλαδή προστασία εσοχών. Με άλλα λόγια, η βαθμολογία IP μετρά το κατά πόσο οι εσοχές μιας συσκευής, όπως η θύρα φόρτισης ή το ακουστικό, είναι προστατευμένες από την είσοδο ξένων σωματιδίων. Συγκεκριμένα η βαθμολογία IP μετρά την προστασία από σκόνη και νερό. Τα γράμματα IP συνοδεύονται συνήθως από δύο αριθμούς, ο πρώτος αναφέρεται στην προστασία από σκόνη και ο δεύτερος στην προστασία από νερό. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο πιο προστατευμένη είναι η συσκευή.

Η μέγιστη βαθμολογία για προστασία από σκόνη είναι το 6 ενώ η ανθεκτικότητα σε νερό μπορεί να βαθμολογηθεί μέχρι και με 8 βαθμούς. Έτσι η συνολική μέγιστη δυνατή πιστοποίηση για μία συσκευή είναι το IP68. Αν μια κατηγορία δεν έχει ελεγχθεί, θα δεις ότι η πιστοποίηση IP έχει ένα X αντί για κάποιον αριθμό. Οπότε, αν τα νέα σου ασύρματα ακουστικά, για παράδειγμα, έχουν πιστοποίηση IPX7, σημαίνει πως έχει ελεγχθεί μόνο η αντοχή τους στο νερό. Σπάνια ίσως δεις και κάποια άλλα γράμματα να συνοδεύουν την πιστοποίηση IP ή ακόμα και τον αριθμό 9 στην κατηγορία νερού, αλλά αυτά δεν συναντώνται σε ηλεκτρονικές συσκευές, οπότε δεν έχει μεγάλη σημασία να τα αναλύσουμε.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά τι σημαίνουν οι διαφορετικές IP βαθμολογίες.

Σκόνη

Βαθμολογία Επεξήγηση
IP1X Προστασία από σωματίδια μεγαλύτερα των 50 χιλιοστών
IP2X Προστασία από σωματίδια μεγαλύτερα των 12,5 χιλιοστών
IP3X Προστασία από σωματίδια μεγαλύτερα των 2,5 χιλιοστών
IP4X Προστασία από σωματίδια μεγαλύτερα του 1 χιλιοστού
IP5X Κρατά έξω τη σκόνη που μπορεί να προκαλέσει βλάβη
IP6X Πλήρως απρόσβλητο από σκόνη


 

 

 

 

 

Νερό

Βαθμολογία Επεξήγηση
IPX1Προστασία από σταγόνες (όπως βροχή) που πέφτουν κάθετα στη συσκευή
IPX2Προστασία από σταγόνες που πέφτουν υπό γωνία 15° στη συσκευή
IPX3Προστασία από σταγόνες που πέφτουν στη συσκευή από διαφορετικές γωνίες έως και 60°
IPX4Προστασία από σταγόνες που πέφτουν στη συσκευή από κάθε κατεύθυνση
IPX5 Πίδακας νερού από κοντινή απόσταση δεν βλάπτει τη συσκευή
IPX6Ισχυρός πίδακας νερού από κοντινή απόσταση δεν βλάπτει τη συσκευή
IPX7Βύθιση της συσκευής σε βάθος έως 1 μέτρο για έως και 30 λεπτά δεν οδηγεί σε βλάβη
IPX8Βύθιση της συσκευής σε βάθος τουλάχιστον 1 μέτρου (συνήθως έως 3) δεν βλάπτει τη συσκευή

Αν είσαι κι εσύ ... απρόσεκτος με τις συσκευές σου, τώρα ξέρεις τι σημαίνει ο δείκτης IP σχετικά με την προστασία τους. Αν πάλι δεν σε ανησυχούν τόσο οι επιπτώσεις του νερού και της σκόνης, όσο οι πτώσεις, φρόντισε να εξοπλίσεις το smartphone σου με θήκη και προστασία οθόνης. Ακόμα και αν τίποτα από αυτά δεν «σώσει» τελικά τη συσκευή σου από βλάβη, μη διαστάσεις να έρθεις στο Public όπου θα βρεις εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο θα αναλάβει την επισκευή των ηλεκτρονικών σου συσκευών!