Πώς να μετρήσεις (σχεδόν) τα πάντα με το smartphone σου!

Περίληψη: Θες να μετρήσεις κάτι στα γρήγορα και δεν βρίσκεις το κατάλληλο εργαλείο; Το smartphone σου έχει τόσους αισθητήρες, που με το κατάλληλο app κάνεις σχεδόν κάθε μέτρηση!

Σίγουρα το ξέρεις, σίγουρα το διαπιστώνεις καθημερινά: το smartphone σου μπορεί να κάνει (σχεδόν) τα πάντα. Είναι η συσκευή με την οποία επικοινωνείς, τραβάς φωτογραφίες, ψυχαγωγείσαι… Αυτό που ίσως να μη σου είχε περάσει από το μυαλό είναι πως μπορείς να εκμεταλλευτείς το κινητό σου για να κάνεις κάθε λογής μέτρηση.

Ήξερες ότι το smartphone σου μπορεί να γίνει ο προσωπικός σου μετρητής;

Κάθε σύγχρονο smartphone είναι γεμάτο με δεκάδες αισθητήρες, που μαζεύουν δεδομένα και με την κατάλληλη εφαρμογή μπορείς να τους αξιοποιήσεις όλους. Διαθέτει κάμερες, επιταχυνσιόμετρα, μαγνητόμετρα, GPS, μικρόφωνα, και διάφορους άλλους αισθητήρες οι οποίοι, με το κατάλληλο software, μπορούν να μετρήσουν πολλά πράγματα. Πάμε να δούμε τις διαφορετικές μετρήσεις που μπορείς να κάνεις με το smartphone σου.

Τώρα έχεις digital μεζούρα στο κινητό για να μετράει διαστάσεις

Smartphone Measuring - 01

Με ένα «έξυπνο» τηλέφωνο μπορείς να μετρήσεις στα γρήγορα το μήκος ή το πλάτος ενός αντικειμένου. Οι μετρήσεις αυτές μπορούν να γίνουν ακόμα και στον τρισδιάστατο χώρο, χάρη στην τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Με μια απλή δωρεάν εφαρμογή, όπως το Moasure για Android ή το Ruler για iOS, έχεις διαρκώς στο κινητό σου μια μεζούρα, για να μετρήσεις μικρά αντικείμενα. Για iPhone υπάρχει επίσης και η επίσημη εφαρμογή AR της Apple, που ονομάζεται Measure

Το smartphone δεν έχει υψοφοβία, μετράει και υψόμετρο

Το GPS του smartphone σου μπορεί να εντοπίσει τη θέση σου στον πλανήτη και έτσι μπορεί να σου εμφανίσει και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεσαι. Επειδή το GPS δεν είναι απόλυτα ακριβές, όμως, υπάρχει ακόμα ένας τρόπος να υπολογίσεις το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεσαι. Αν η συσκευή σου διαθέτει βαρομετρικό αισθητήρα, μπορεί να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το υψόμετρο. Μια πολύ αναλυτική σχετική εφαρμογή για iOS είναι το My Altitude, ενώ για Android smartphone προτείνουμε το My Elevation.

Ο βαρομετρικός αισθητήρας έχει αρχίσει να τοποθετείτε και σε πολλά smartwatches, όπως αυτά  της Garmin και της Apple, τα οποία μπορούν να κάνουν τη δουλεία αυτή για σένα, αν η μέτρηση του υψομέτρου με ακρίβεια είναι κάτι που χρειάζεσαι οπωσδήποτε.

Παίζει και μέτρηση απόστασης με κινητό για να βλέπεις κάθε σου βήμα

Μέσα από εφαρμογές χαρτών, όπως το Google Maps, θα έχεις σίγουρα δει κάθε διαδρομή σου εκφρασμένη σε χιλιόμετρα. Οπότε, στην περίπτωση που έχεις έναν συγκεκριμένο προορισμό στο μυαλό, μπορείς να δεις την απόσταση που θα διανύσεις μέχρι να φτάσεις σε αυτόν. Αν όμως η μέτρηση απόστασης χρειάζεται για την καταγραφή την αθλητικής σου δραστηριότητας, τότε προτείνουμε το Strava (δωρεάν για iOS και Android), το οποίο καταγράφει με μεγάλη ακρίβεια την απόστασή σου όσο εσύ γυμνάζεσαι. Μόλις τελειώσει το workout σου, εμφανίζει επάνω στο χάρτη κάθε διαδρομή σου.

Το smartphone μετράει και ταχύτητα

Με χρήση του GPS, του επιταχυνσιόμετρου, και άλλων ενσωματωμένων αισθητήρων το κινητό σου μπορεί να υπολογίσει και την ταχύτητα με την οποία κινείσαι. Το Google Maps διαθέτει ένδειξη ταχύτητας στους χάρτες, για να βλέπεις παράλληλα με την πλοήγηση και το πόσο γρήγορα ταξιδεύεις. Αν δεν θες να ανοίγεις τους χάρτες κάθε φορά που θες να τσεκάρεις απλώς την ταχύτητα, τότε, τόσο στο App Store όσο και στο Play Store μπορείς να βρεις πολλές εφαρμογές που να κάνουν μόνο αυτό.

Μετράει και υγρασία;

Smartphone Measuring - 03


Η άμεση μέτρηση υγρασίας δεν είναι σήμερα εφικτή μέσω smartphone. Οπότε, αν θες να μετρήσεις την υγρασία, χρειάζεσαι είτε εφαρμογή που σου δείχνει την υγρασία της περιοχής σου ή κάποιο gadget που έχει υγρόμετρο και μπορεί να στείλει δεδομένα στο smartphone σου. Στην πρώτη περίπτωση μπορείς να βασιστείς σε μια από τις δεκάδες εφαρμογές καιρού που αναφέρουν το ποσοστό υγρασίας ή σε εφαρμογές αποκλειστικά για πληροφορίες υγρασίας, όπως το Hygrometer για iOS. Για ακρίβεια στη μέτρηση υγρασίας μέσα στο σπίτι θα σου προτείναμε έναν μετεωρολογικό σταθμό με υγρόμετρο, για να μην χρειάζεσαι να βασίζεσαι σε δεδομένα μέσω internet, τα οποία αφορούν μόνο τον εξωτερικό χώρο.

Τι να το κάνεις το μέτρο, αν έχεις ένα (καλό) smartphone;

Όταν, λοιπόν, βρεθείς στην ανάγκη να μετρήσεις κάτι στα γρήγορα και δεν βρίσκεις το εργαλείο που χρειάζεσαι, θυμήσου πως στην τσέπη σου έχεις ένα πολυεργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει. Μπορεί το smartphone σου να μην έχει την ίδια ακρίβεια με ένα επαγγελματικό εργαλείο, αλλά ίσως το κινητό σου να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση όταν χρειαστεί! Για να δεις όλα τα σύγχρονα smartphones που έχουν τέτοιες δυνατότητες, μπες στο Public.gr και θα τα βρεις όλα, από midrange μοντέλα με μεγάλες δυνατότητες, έως και τα flagships που… μπορούν να τα μετρήσουν… όλα!