Πως να τραβήξεις screenshot σε κάθε συσκευή

Περίληψη: Μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες σε κάθε smart συσκευή είναι αυτή των screenshot. Κάθε λειτουργικό έχει το δικό του τρόπο για λήψη στιγμιότυπου οθόνης, οπότε πάμε να δούμε πως θα τραβήξεις screenshot σε όλες τις συσκευές.

Τα screenshot, ή στιγμιότυπα οθόνης, είναι πολύ χρήσιμη λειτουργία με διάφορες χρήσεις. Μπορείς, για παράδειγμα, πολύ εύκολα να μοιραστείς με κάποιον άλλο αυτό που βλέπεις στην οθόνη σου ή να αποθηκεύσεις στη στιγμή κάτι που θες να ψάξεις αργότερα. Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν λειτουργία screenshot χωρίς να χρειάζονται επιπλέον εφαρμογές, αλλά, σε κάθε ένα αυτό γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Πάμε να δούμε λοιπόν πως μπορείς να κρατήσεις στιγμιότυπα οθόνης σε όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα.

MacOS

Από την έκδοση MacOS Mojave και μετά, υπάρχει στο MacOS ενσωματωμένη εφαρμογή screenshot με αρκετές επιλογές. Για να έχεις πρόσβαση σε αυτή, πάτησε Shift-Command(⌘)-5 στο πληκτρολόγιο του MacBook ή iMac σου. Αυτό θα εμφανίσει στην οθόνη μία μπάρα επιλογών η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: screenshot όλης της οθόνης, screenshot μόνο ενός παραθύρου ή ελεύθερη επιλογή της περιοχής του screenshot. Σε παλιότερες εκδόσεις, οι συντομεύσεις Shift-Command-3 και Shift-Command-4 συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά.

Windows 10

Το άλλο μεγάλο λειτουργικό σύστημα για laptop και desktop PC είναι τα Windows της Microsoft. Στο πληκτρολόγιο των περισσότερων Windows PC θα βρεις το πλήκτρο «PrtSc» το οποίο σημαίνει Print Screen. Πατώντας το, ο υπολογιστής κρατάει ένα στιγμιότυπο όλης της οθόνης εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν αποθηκεύεται αυτόματα. Για να το κρατήσεις πρέπει να το περάσεις σε άλλη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων (το πιο απλό είναι το Paint).

Το παραπάνω δεν είναι ιδιαίτερα βολικό, αλλά, ευτυχώς υπάρχει και άλλος τρόπος. Με τον συνδυασμό των πλήκτρων Windows+PrtSc αποθηκεύεται απευθείας ένα στιγμιότυπο όλης της οθόνης στο φάκελο Pictures > Screenshots του υπολογιστή σου. Επίσης, με τη συντόμευση Windows-Shift-S εμφανίζεται η λειτουργία Snipping των Windows. Με το Snipping μπορείς να επιλέξεις εσύ το κομμάτι της οθόνης που θα γίνει screenshot.

iOS

Στο mobile λειτουργικό της Apple τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά καθώς χρειάζεται ο συνδυασμός δύο πλήκτρων για να τραβήξεις screenshot. Στα νεότερα iPhone (χωρίς home button) πάτησε ταυτόχρονα το Power Button και Volume Up. Το screenshot που μόλις τράβηξες θα εμφανιστεί σε προεπισκόπηση κάτω αριστερά. Από εκεί μπορείς να το ανοίξεις για επεξεργασία ή να το απομακρύνεις αφήνοντάς το όπως είναι στη μνήμη του κινητού. Ο ίδιος συνδυασμός ισχύει και για τα νεότερα iPad από τα οποία απουσιάζει το home button. Σε παλιότερα iPhone, iPad και iPod Touch πρέπει να πατήσεις Power Button και Home Button για να τραβήξεις screenshot.

Android

Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα με πολλές διαφορετικές υλοποιήσεις, οπότε, η λειτουργία screenshot μπορεί να διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Ένα Android smartphone μπορεί να έχει συνδυασμό πλήκτρων, κάποιο gesture ή πλήκτρο στα quick settings για αυτή τη λειτουργία. Κατά κανόνα όμως, ο συνδυασμός πλήκτρων Power + Volume Down θα λειτουργήσει στην συντριπτική πλειοψηφία των smartphone με Android. Επιπλέον, στις νεότερες εκδόσεις Android, αν κρατήσεις παρατεταμένα το power button εκτός από την απενεργοποίηση και την επανεκκίνηση της συσκευής, υπάρχει και η επιλογή για Screenshot.

Αυτό ήταν! Τώρα ξέρεις πως να τραβήξεις screenshot σε κάθε συσκευή σου.