Οι Χαΐνηδες και ο Ψαραντώνης στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού!

Περίληψη: Έργο-σταθμός στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και της Κρήτης του 17ου αιώνα, ο Ερωτόκριτος του...

Έργο-σταθμός στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας και της Κρήτης του 17ου αιώνα, ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι σήμερα το μοναδικό ίσως έργο που συντηρεί τη μεγάλη λαϊκή παράδοση των ραψωδών. Δύο γκουρού της κρητικής μουσικής, ο μύστης-λυράρης Ψαραντώνης και ο Δημήτρης Αποστολάκης των Χαΐνηδων «διαβάζουν» τον Ερωτόκριτο τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ως μικτό θέαμα, που επιστρατεύοντας ακόμα και ακροβάτες κλείνει το μάτι στις μεσαιωνικές λαϊκές γιορτές και εισάγει τον όρο «τραγουδαφήγηση». Με τους Χαΐνηδες, σε πλήρη ανάπτυξη, συμπράττει η ομάδα κι όμΩς κινείται, και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και εισιτήρια προπωλούνται εδώ.

1

Οι Χαϊνηδες  κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον δίσκο Πέρα από τα σύνορα στον οποίο ερμηνεύει ο ΨαραντώνηςΑυτός ο δίσκος είναι μια απόπειρα παντρέματος των δύο κατηγοριών στις οποίες χωρίζεται η τέχνη: στην συνειδητή αστική τέχνη και στη λαϊκή τέχνη (που έχει άλλη μορφή συνειδητότητας). Τα μέλη των Χαϊνηδων και των MODE PLAGAL καθώς και εκλεκτοί φιλοξενούμενοι μουσικοί,  έσμιξαν ρυθμούς και ηχοχρώματα από πολλές ηπείρους και αυτά  με την σειρά τους αντάμωσαν τα λόγια παγκόσμιων ποιητών και οικουμενικών δασκάλων μέσα από την ερμηνεία του βιβλικού Ψαραντώνη.

Τον δίσκο Πέρα από τα σύνορα μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Εισιτήρια για τη συναυλία των Χαϊνηδων και του Ψαραντώνη η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και ΕΠιδαύρου μπορείτε να προμηθευτείτε από τα καταστήματα Public.