Η Oppo παρουσίασε την πρώτη selfie κάμερα κάτω από την οθόνη

Περίληψη: Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Oppo κα η Xiaomi μας είχαν προϊδεάσει για το πως θα είναι...

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Oppo κα η Xiaomi μας είχαν προϊδεάσει για το πως θα είναι οι selfie κάμερες του μέλλοντος. Και οι δύο εταιρίες εργάζονται επάνω σε μία τεχνολογία απόκρυψης της μπροστινής κάμερας κάτω από την οθόνη, με την Oppo να είναι αυτή που πρώτη παρουσιάζει αυτή την τεχνολογία στο κοινό.

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της έκθεσης MWC Shanghai που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην κινέζικη πόλη. Αυτό που παρουσιάστηκε στην ουσία είναι μία πρωτότυπη συσκευή την οποία οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και όχι κάποιο τελικό προϊόν που είναι έτοιμο για κυκλοφορία. Η Oppo αναφέρει απλώς πως θα υπάρξει σύντομα μία συσκευή που θα εξοπλίζεται με αυτή την τεχνολογία.

Ακόμα και η ίδια η Oppo αναγνωρίζει πως η τεχνολογία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά αποτελέσματα με τις κάμερες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Για να ξεπεράσει τα προβλήματα ποιότητας η Oppo έχει αναπτύξει ειδικούς αλγόριθμους οι οποίοι διορθώνουν αυτόματα τυχόν ατέλειες που θα δημιουργεί η ύπαρξη της κάμερα κάτω από την οθόνη.

Οι περιορισμοί που εισάγει αυτή οι καινοτομία έχουν οδηγήσει στην τοποθέτηση ενός αισθητήρα selfie κάμερας αρκετά μεγαλύτερου απ' ότι έχουμε συνηθίσει. Αυτό έχει γίνει για να μπορεί η κάμερα να συλλέξει πιο εύκολα φως. Επιπλέον, η Oppo έχει δημιουργήσει ένα ειδικό διάφανο υλικό επάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα πίξελ της οθόνης, για να μπορεί έτσι να φτάνει το φως στην κάμερα.

Σύμφωνα με την κινέζικη εταιρία η οθόνη συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στο σημείο της selfie κάμερας, ενώ και η ποιότητα απεικόνισης δεν επηρεάζεται. Όπως, όμως, φαίνεται και από τις πρώτες live φωτογραφίες του Engadget Chinese κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Τα πίξελ τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω από τον αισθητήρα μοιάζουν πιο αραιά, δημιουργώντας έτσι το σχήμα ενός notch. Σε αντίθεση με το notch βέβαια ο χώρος δεν πάει «χαμένος» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά ως οθόνη, η οποία όμως είναι χαμηλότερης ποιότητας από το υπόλοιπο πάνελ.

Το αν αυτό το ημιδιάφανο notch θα σε ενοχλήσει στην πραγματικότητα εξαρτάται από το πόσο πολύ θες να ξεφορτωθείς το άσχημο notch. Αν δεν αντέχεις να βλέπεις την οθόνη να είναι κομμένη, τότε αυτή η λύση ίσως σε δελεάσει. Διαφορετικά μπορείς να επιλέξεις ένας smartphone το οποίο είναι full screen με άλλο τρόπο, όπως το Xiaomi Mi Mix 3 για παράδειγμα.