«Ηπειρώτικο Μοιρολόι»: Οδοιπορικό στην αρχαιότερη μουσική της Ευρώπης

Περίληψη: Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε συνηθισμένο ένα βιβλίο να σε συνεπαίρνει και να σε μεταφέρει...

Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε συνηθισμένο ένα βιβλίο να σε συνεπαίρνει και να σε μεταφέρει στον κόσμο του. Να σου φέρνει μελωδίες στον νου, άλλοτε ξεχασμένες κι άλλοτε καλά εμπεδωμένες στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία και ιδιαιτερότητα. Ιδίως αυτή του έλληνα, του Ηπειρώτη, του κάθε ανθρώπου που βιώνει τα συναισθηματά του με έντονο τρόπο.

Το «Ηπειρώτικο Μοιρολόι» μοιάζει να είναι ένα βιβλίο για τη δημοτική μουσική, για την «ηπειρώτικη μουσική», αλλά είναι πολλά περισσότερα απ' αυτό. Είναι αναμνήσεις και βιώματα, είναι πάθη, είναι γεγονότα που σημάδεψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον ίδιο τον άνθρωπο. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι ένα μάθημα για τη χαρά του να ζεις με πληρότητα κάθε στιγμή...

Ο Christopher C. King, ένας μανιώδης συλλέκτης δίσκων γραμμοφώνου, ενδιαφέρθηκε για την Ήπειρο όταν πρωτάκουσε τον ήχο του βιολιού του Αλέξη Ζούμπα, με τον οποίο ήρθε πρώτη φορά σε επαφή χάρη στους δίσκους 78 στροφών που ανακάλυψε σε ένα παλαιοπωλείο της Κωνσταντινούπολης. Και έγραψε αυτό το βιβλίο, που έχει στοιχεία μυθιστορήματος, ταξιδιωτικής περιπλάνησης, δοκιμίου και φιλοσοφικής αναζήτησης.

Γι' αυτό και η πιο πιστή περιγραφή του θα ήταν αυτό που γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Ο King γράφει για την ιστορία της Ηπείρου και το μεγαλείο του το­πίου, για τα πανηγύρια, τα τσίπουρα και τους Τσιγγάνους οργανοπαίχτες, για τα συλλογικά βιώματα και τις κοινές αναμνήσεις. Μας μιλά για τη μουσική σαν θρήνο, σαν νανούρισμα και σαν παρηγοριά. Μας μιλά γι’ ανθρώπους που ξέρουν να πενθήσουν και ξέρουν να γλεντήσουν». 

«Απολαύστε την υπνωτιστική καθαρότητα του τοπίου ― φυσικού, ανθρώπινου και μουσικού― που φιλοτεχνεί [ο King]. Το βάθος και η φρεσκάδα [της Ηπείρου] είναι αδιαμφισβήτητα, και ευχαριστώ τον κ. King που μου πρόσφερε μια γουλιά», έγραψε η Wall Street Journal για να προσθέσει η New York Review of Books: «Αυτό το συναρπαστικό, εμπεριστατωμένο και ιδιότυπο βιβλίο δεν είναι απλώς ένα πόνημα μουσικοκριτικής ούτε μονάχα μια φιλοσοφική εξερεύνηση σχετικά με το νόημα της μουσικής ― είναι επίσης ένα ταξιδωτικό ημερολόγιο, στο οποίο ο συγγραφέας βυθίζεται στην κουλτούρα του τόπου που επισκέπτεται».

O Christopher C. King (1971) γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου και ζει. Σπούδασε φιλοσοφία στο Radford University και στο Virginia Tech. Έχει επιμεληθεί, επεξεργαστεί και εκδώσει πολλές μουσικές ανθολογίες, κατά βάση προπολεμικής μουσικής. Το 2002 βραβεύτηκε με Grammy για τη δουλειά του ως μουσικού παραγωγού, ενώ στη συνέχεια έλαβε άλλες πέντε υποψηφιότητες για το ίδιο βραβείο. Γράφει τακτικά στο Paris Review και στο Oxford American.

Το Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Δώμα, χαρίζουν σε πέντε (5) τυχερούς πέντε (5) αντίτυπα του βιβλίου «Ηπειρώτικο Μοιρολόι». Ο διαγωνισμός θα λήξει την Τετάρτη 6 Μαρτίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Δημήτρης Παπαλάμπρου

Κυριάκος Μόσχος

Δήμητρα Παπαεμμανουήλ

Μαρία Στίγκα

Ελένη Δόξα