Έφτασε η νέα Xe, η πρώτη GPU νέας γενιάς από την Intel!

Περίληψη: Το νέο laptop της Acer έχει την… ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί πρώτο τη νέα GPU της Intel! Μάθε περισσότερα εδώ!

Έχουμε ξαναγράψει για την επερχόμενη GPU από την Intel, αλλά θα ανακεφαλαιώσουμε εν συντομία, για όσους δεν πήραν είδηση. Λοιπόν, η Intel είναι η γνωστή εταιρεία που βγάζει τους επεξεργαστές Core i7, i5, Pentium και λοιπούς. Αν είναι ένα πράγμα για το οποίο ΔΕΝ είναι γνωστή, αυτό είναι οι GPUs (ήτοι, οι επεξεργαστές για κάρτες γραφικών). Σκέψου πως η Intel είχε αναγκαστεί μέχρι και να κυκλοφορήσει επεξεργαστή Core i7 (και i5) με ενσωματωμένη GPU αγορασμένη από τον μεγάλο “εχθρό”, την AMD, πριν από δύο χρόνια, για να καταφέρει να μείνει ανταγωνιστική.

Η αγορά των GPUs, όμως, είναι πολύ προνομιακή και η Intel πολύ θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα και την τεχνολογία να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τις Nvidia και AMD (και) στον χώρο αυτόν. Έτσι, εδώ και αρκετά χρόνια η Intel αναπτύσσει τη δική της αρχιτεκτονική για GPUs, την οποία ονομάζει “Xe”. Για το σκοπό αυτό έκανε πολλές “μεταγραφές” μηχανικών από την αντίπαλο AMD (κυρίως), αλλά και από τις Nvidia, Qualcomm και Imagination.

Ο στόχος της Intel, τουλάχιστον αυτός που λένε οι ίδιοι, είναι να καταφέρει να ανταγωνιστεί τις AMD και Nvidia μέχρι και στο τμήμα των discrete GPUs, δηλαδή τις τεράστιες GPUs που βρίσκουμε στις κορυφαίες κάρτες γραφικών. Σε πρώτη φάση, θεωρούμε πως η Intel θα είναι ικανοποιημένη ακόμα και με ανταγωνιστικές επιδόσεις σε ενσωματωμένες GPUs, έτσι ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί laptops με αξιοπρεπείς επιδόσεις σε γραφικά, χωρίς επιπλέον GPU. Μελλοντικά, όμως, σίγουρα έχει το βλέμμα της και στην «πίτα» των discrete GPUs.

Εδώ έρχεται και το Swift 3X από την Acer, το οποίο είναι το πρώτο μηχάνημα που κυκλοφορεί με μία υλοποίηση της αρχιτεκτονικής Xe της Intel σε ανεξάρτητη κάρτα γραφικών – την οποία η εταιρία ονομάζει “Iris Xe MAX”. Το Swift 3X διαθέτει επεξεργαστή Intel Core 11ης γενιάς και στοχεύει σε επαγγελματίες “creators” αλλά και YouTubers. Το μηχάνημα είναι βάρους 1,37 κιλών και η Acer αναφέρει αυτονομία 17,5 ωρών και γρήγορη φόρτιση 30 λεπτών για 4 ώρες αυτονομίας. Η βάση αυτής της στόχευσης είναι η οθόνη 14ων ιντσών και ανάλυσης Full HD με πάνελ IPS για άψογη χρωματική απόδοση.

Το μηχάνημα θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, επομένως έχουμε λιγότερο από 2 μήνες μέχρι να δούμε ιδίοις όμμασι την απόδοση της αρχιτεκτονική γραφικών της Intel κάτω από πραγματικές συνθήκες, μέσα από το πρώτο laptop με Iris Xe MAX ανεξάρτητη κάρτα γραφικών.

Να είσαι σίγουρος πως, μόλις φτάσουν τα μηχανήματα στις αποθήκες των Public, θα σε ενημερώσουμε με δοκιμή και benchmarks! Μέχρι τότε, μείνε συντονισμένος στη συχνότητα του Public Blog!