Με ένα app «ξανατρέχεις» Mac OS 8 στον υπολογιστή σου!

Περίληψη: Θυμάσαι το Mac OS 8; Αν όχι, δεν πειράζει. Αν ναι, υπάρχει ένα app που σίγουρα θα σε γεμίσει νοσταλγία!

Μέσα στο 2020 η Apple θα... κλείσει το κεφάλαιο Mac OS X, περνώντας μετά από χρόνια σε νέα γενιά. Το φθινόπωρο θα φτάσει στους Mac υπολογιστές το Mac OS Big Sur, το οποίο θα είναι η πρώτη έκδοση του Mac OS 11. Πριν κάνεις κι εσύ το άλμα στη νέα γενιά, όμως, θυμήσου τις... ρίζες του Mac OS, δοκιμάζοντας ξανά το Mac OS 8. Για να το κάνεις αυτό δε χρειάζεσαι κάποιο παλιό hardware. Με το νέο app macintosh.js το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια απλή εγκατάσταση προγράμματος στον υπολογιστή σου.

Το macintosh.js δημιουργήθηκε από τον Felix Rieseberg χρησιμοποιώντας το Electron framework και περιλαμβάνει πλήρη έκδοση του Mac OS 8.1. H εφαρμογή προσομοιώνει την εμπειρία που προσέφερε ο υπολογιστής Macintosh Quadra 900, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει το 1991 και εξοπλιζόταν με Motorola CPU.

Η εφαρμογή δεν περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, με τα οποία ερχόταν το Mac OS 8, αλλά έρχεται με προεγκατεστημένα πολλά επιπλέον καλούδια. Εγκαθιστώντας το θα μπορέσεις να παίξεις κλασικά παιχνίδια όπως Duke Nukem 3D, Civilization II, Dungeons & Dragons και Oregon Trail. Το πακέτο περιλαμβάνει και πολλά χρήσιμα προγράμματα από την εποχή όπως Photoshop 3, Premiere 4, Illustrator 5.5, Internet Explorer και Netscape. Θεωρητικά μπορείς να πλοηγηθείς και στο internet αλλά με τόσο παλιές εκδόσεις browser είναι απίθανο να φορτώσεις ακόμα και μια απλή σελίδα.

Αν σε ενδιαφέρει το project, μπορείς να το βρεις και να το κατεβάσεις από τη σελίδα του developer στο GitHub. Το app τρέχει σε όλες τις σύγχρονες εκδόσεις λειτουργικών για υπολογιστή. Μπορείς να το εγκαταστήσεις σε Windows, MacOS και Linux. Για απαιτήσεις συστήματος μη ρωτάς, οποιοσδήποτε μοντέρνος υπολογιστής μπορεί να «σηκώσει» το MacOS 8.1, ακόμα κι αν αυτό τρέχει σε virtual machine!