macOS Big Sur: Τι νέο φέρνει σε design, Safari και ιδιωτικότητα;

Περίληψη: Η Apple ανακοίνωσε την επόμενη μεγάλη έκδοση του macOS 11.0, η οποία έχει την ονομασία Big Sur, και φέρνει τεράστιες αλλαγές σε σχεδιασμό και λειτουργία. Κρατήστε σημειώσεις!

Το MacOS Big Sur παρουσιάστηκε επίσημα στο WWDC 2020 και φέρνει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά, πολλά από τα οποία δεν πρόλαβε να μας δείξει η Apple στο event της. Οι αλλαγές είναι τόσο σημαντικές, που το MacOS Big Sur σηματοδοτεί μια μεγάλη μετάβαση για το λογισμικό των Mac. Η εταιρία από το Cupertino αποφάσισε, με αυτή την έκδοση, να κλείσει και επίσημα τον κύκλο του MacOS X ξεκινώντας μια νέα εποχή, περνώντας στο MacOS 11, δηλαδή το MacOS Big Sur. Ας δούμε ποιες είναι οι αλλαγές! 

Ανανεωμένη όψη

Πριν ακόμα ανοίξουμε κάποια εφαρμογή, διακρίνουμε αμέσως την πρώτη διαφορά στο MacOS Big Sur. Η νέα έκδοση έχει αλλάξει εμφάνιση. Αρχικά τα εικονίδια στο dock είναι διαφορετικά. Πηγαίνοντας στο Control Center βρίσκουμε κι εκεί αλλαγές με την προσθήκη πολλών toggles να κάνουν ευκολότερη τη χρήση. Το Notification Center έχει επίσης αλλάξει και, εκτός από ειδοποιήσεις, περιλαμβάνει τώρα και widgets!

Safari supercharged

Ο browser της Apple είναι η default εφαρμογή, η οποία γνώρισε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση στην έκδοση MacOS Big Sur. Το μεγαλύτερο μέρος των βελτιώσεων έχει να κάνει με την ιδιωτικότητα των δεδομένων σου και την ασφάλεια online. Ο νέος Safari ενσωματώνει ένα εργαλείο Privacy Report, το οποίο σε ενημερώνει για τους trackers που σε παρακολουθούν στα site που επισκέπτεσαι και σε βοηθά να τους μπλοκάρεις. Επιπλέον μπορείς να βάλεις περιορισμούς στα extensions, έτσι ώστε αυτά να δουλεύουν μόνο στα site που έχεις ορίσει.

Οι αλλαγές, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ο Safari browser θα αλλάξει κι αυτός εμφάνιση, όπως και όλα τα default apps της Apple, έτσι ώστε να συμβαδίζει με τη νέα σχεδίαση του λειτουργικού συστήματος. Η εμφάνιση θα μπορεί να παραμετροποιηθεί και από τον χρήστη, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει διαφορετικό background στην αρχική οθόνη. Επίσης ο Safari θα ενσωματώσει και δυνατότητα μετάφρασης, για να σε βοηθήσει να πλοηγείσαι σε ξενόγλωσσα site.

Μηνύματα, χάρτες και άλλα core-apps!

Ο Safari δεν είναι η μόνη εφαρμογή της Apple που θα αλλάξει με τον ερχομό του MacOS Big Sur. Τα μηνύματα αποκτούν όλα τα features που είδαμε και στο iOS 14, οι Apple Maps προσθέτουν και αυτοί τις δυνατότητες πλοήγησης με ποδήλατο και ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που θα έρθουν στα iPhone, ενώ η Siri γίνεται και αυτή πιο... μινιμαλιστική από άποψη interface. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που συναντάμε τόσο στο MacOS Big Sur -όσο και στο iOS- είναι οι ετικέτες ιδιωτικότητας, οι οποίες θα συνοδεύουν τις εφαρμογές του App Store και θα σε βοηθούν να καταλάβεις στα γρήγορα ποια δεδομένα χρησιμοποιεί κ'αθε εφαρμογή. Με λίγα λόγια, πολλά από τα default apps της Apple θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά σε desktop και smartphone.

Με αυτό τον τρόπο η Apple προσφέρει μια κοινή εμπειρία χρήσης, ανεξαρτήτως συσκευής και λειτουργικού συστήματος. Σε αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο και το μελλοντικό hardware των Mac, καθώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Apple θα ολοκληρώσει τη μετάβαση σε ARM επεξεργαστές, που θα ξεκινήσει από φέτος.

Το MacOS Big Sur κυκλοφορεί ήδη σε preview έκδοση για τους πιο… τολμηρούς. Αν έχεις όρεξη για πειραματισμούς, μπορείς να το κατεβάσεις κάνοντας εγγραφή στη beta. Θα σου προτείναμε να το αποφύγεις πάντως, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο πως θα συναντήσεις bugs, ενώ μπορεί και κάποια εφαρμογή που χρειάζεσαι οπωσδήποτε να μην είναι ακόμα συμβατή. Ειδικά αν χρησιμοποιείς Mac για τη δουλειά σου, θα σου συνιστούσαμε να αποφύγεις την preview έκδοση.

Υπομονή μέχρι το φθινόπωρο και το τελικό release του MacOS Big Sur!