Τα Mac με ARM CPU θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν Thunderbolt

Περίληψη: Το μέλλον του Thunderbolt σε Mac ήταν αβέβαιο, μετά την ανακοίνωση της Apple για μετάβαση σε ARM SoC. Ωστόσο η εταιρία έσπευσε να επιβεβαιώσει πως θα συνεχίσει να το υποστηρίζει.

Κατά τη διάρκεια του WWDC 2020 η Apple ανακοίνωσε πως οι Mac υπολογιστές της θα μεταβούν σε ARM αρχιτεκτονική. Η απομάκρυνσή της από την Intel φέρνει μαζί της και αρκετά ερωτηματικά - τόσο για τους χρήστες όσο και για τους developers. Ένα από αυτά ήταν και το μέλλον της Thunderbolt συνδεσιμότητας στα επόμενα Mac. Το πρότυπο Thunderbolt 3, το οποίο υπάρχει στην πλειοψηφία των Mac υπολογιστών σήμερα, αναπτύσσεται από την Intel, οπότε η χρήση ARM επεξεργαστών στους μελλοντικούς Apple υπολογιστές έθεσε το μέλλον της υποστήριξης σε αμφισβήτηση.

Η Apple, θέλοντας να βάλει από νωρίς τέλος στις φήμες για το μέλλον του Thunderbolt, επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει το πρότυπο στους μελλοντικούς υπολογιστές της. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο The Verge, εκπρόσωπος της Apple σχολίασε σχετικά: «Πριν από μια δεκαετία, η Apple συνεργάστηκε με την Intel για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Thunderbolt και σήμερα οι πελάτες μας απολαμβάνουν την ταχύτητα και την ευελιξία που προσφέρει σε κάθε Mac. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο μέλλον του Thunderbolt και θα το υποστηρίξουμε σε Mac με Apple επεξεργαστές», καθησυχάζοντας έτσι τους χρήστες που βασίζονται στις αυξημένες δυνατότητες που παρέχει.

Το πρότυπο Thunderbolt δεν απαιτεί Intel επεξεργαστές για να δουλέψει. Οι θύρες Thunderbolt μπορούν να υπάρχουν σε προϊόντα με AMD επεξεργαστές ή ARM SoC, αρκεί να καλύπτουν τις προδιαγραφές του προτύπου και να πάρουν πιστοποίηση από την Intel. Με την Intel να ελέγχει το standard, όμως, ο πιο εύκολος τρόπος για την υλοποίησή του ήταν πάντα μέσα από τη χρήση Intel επεξεργαστών.

Τα καλά νέα, μετά από αυτή τη δήλωση της Apple, είναι πως ίσως δούμε και άλλες συσκευές της εταιρίας να υποστηρίζουν Thunderbolt συνδεσιμότητα στο μέλλον. Τα iPad Pro, για παράδειγμα, εξοπλίζονται με ARM SoC και USB Type-C θύρα αλλά δεν υποστηρίζουν τα χαρακτηριστικά του Thunderbolt. Ίσως σε επόμενες γενιές αυτό να αλλάξει, καθώς η Apple θα ενσωματώσει Thunderbolt συνδεσιμότητα στα SoC της.

Να θυμίσουμε πως περιμένουμε τα πρώτα Mac με ARM μέσα στο 2020, οπότε σύντομα θα δούμε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της μετάβασης της Apple σε ARM αρχιτεκτονική.