WWDC 2020: Η Apple θα ανακοινώσει μετάβαση σε ARM επεξεργαστές

Περίληψη: Φαίνεται ότι η Apple βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πλήρη μετάβαση σε ARM επεξεργαστές και η σχετική ανακοίνωση αναμένεται στο WWDC 2020!

Οι custom ARM επεξεργαστές της Apple, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σήμερα σε συσκευές όπως το iPhone και το iPad, είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να ανταγωνιστούν ακόμα και CPUs που βρίσκονται σε laptop και desktop. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Intel να καινοτομήσεις περαιτέρω στον χώρο των επεξεργαστών τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Apple στην απόφαση να κάνει την ολική μετάβαση σε ARM επεξεργαστές, τοποθετώντας τα δικά της chip ακόμα και στους υπολογιστές της. Τον τελευταίο καιρό η φημολογία γύρω από αυτό το ζήτημα έχει πληθύνει, με πολλούς έγκυρους αναλυτές να ισχυρίζονται πως οι Mac υπολογιστές με ARM CPUs θα είναι πραγματικότητα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Η τελευταία είδηση, που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία αυτών των αναφορών, έρχεται από το Bloomberg και τον Mark Gurman, ο οποίος έχει ένα πολύ καλό ιστορικό αποκαλύψεων για την Apple. Η δική του πληροφορία είναι πως η Apple θα ανακοινώσει επίσημα τη μετάβασή της σε custom ARM επεξεργαστές για τους Mac υπολογιστές της κατά τη διάρκεια του φετινού WWDC, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου. Να θυμίσουμε εδώ πως το WWDC 2020 θα είναι ένα online event, εξαιτίας του κορονοϊού.

Η ίδια αναφορά σημειώνει πως η Apple σχεδιάζει τρία διαφορετικά μοντέλα επεξεργαστή, με το ένα από αυτά να βασίζεται στον A14, που θα δούμε στο επόμενο iPhone. Όπως και τα μέχρι τώρα chip, έτσι και τα μεταγενέστερα ARM μοντέλα επεξεργαστών της Apple θα είναι SoC, δηλαδή System on a Chip. Αυτό σημαίνει πως ένα ολοκληρωμένο chip θα περιλαμβάνει τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τη Neural Engine και άλλα υποσυστήματα. Τα επόμενης γενιάς chip, ξεκινώντας από τον A14, θα κατασκευαστούν στην λιθογραφία των 5nm από την TSMC.

Η μετάβαση των Mac σε ARM SoCs θα είναι σταδιακή αλλά αφορά όλη την γκάμα υπολογιστών της εταιρίας. Η Apple έχει αποφασίσει να αποχωρήσει εντελώς από τους x86 επεξεργαστές, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή της από την Intel. Η τελευταία φορά που η Apple είχε κάνει κάτι παρόμοιο ήταν το 2005, όταν ο Steve Jobs είχε ανακοινώσει την πλήρη μετάβαση της εταιρίας σε Intel x86 συστήματα, αφήνοντας πίσω τους PowerPC επεξεργαστές. Η έλευση των custom Apple επεξεργαστών στους υπολογιστές της εταιρίας θα είναι η πρώτη φορά που η Apple χρησιμοποιεί τα δικά της chip στα PC της.

Η παραπάνω αναφορά μοιάζει εξαιρετικά έγκυρη, αν λάβουμε υπόψιν μας και την προηγούμενη φημολογία γύρω από αυτή την απόφαση της Apple. Το αν θα επιβεβαιωθεί θα το μάθουμε στο WWDC 2020. Μέχρι τότε, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!