Περίληψη: Οι υπολογιστές μας συνήθως κάθονται και περιμένουν εμάς. Τώρα μπορείς να τους γλιτώσεις από την... ανία, βάζοντάς τους να «σπάσουν» το γενετικό κώδικα του κορονοϊού!
17 Μαρτίου , 2020 • 1 MIN READ
17 Μαρτίου , 2020 • 1 MIN READ
Περίληψη: Οι υπολογιστές μας συνήθως κάθονται και περιμένουν εμάς. Τώρα μπορείς να τους γλιτώσεις από την... ανία, βάζοντάς τους να «σπάσουν» το γενετικό κώδικα του κορονοϊού!
Η ιδέα του distributed computing υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες. Ο πρώτος διδάξας ήταν το πρόγραμμα SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), το οποίο είχε τεράστιο όγκο δεδομένων να αναλύσει αλλά ελάχιστους υπολογιστικούς πόρους. Έτσι σκέφτηκε να βάλει τους υπολογιστές όλου του κόσμου να δουλεύουν για αυτό! Δημιούργησε το SETI@home, ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργούσε (κυρίως) ως screensaver και κατέβαζε δεδομένα μέσω internet, τα οποία επεξεργαζόταν και έστελνε πίσω τις απαντήσεις, όταν ο υπολογιστής του κάθε χρήστη ήταν ανενεργός.
Σύντομα ακολούθησαν πολλοί άλλοι, με διάφορους στόχους: αναδίπλωση πρωτεϊνών του ανθρώπινου σώματος, αστρονομία, παρατήρηση αστεροειδών, δεδομένα από το CERN, βιοχημεία, κλιματική αλλαγή, κρυπτογραφία, έρευνα κατά του καρκίνου (και άλλων ασθενειών), σεισμολογία, θεωρία αριθμών και πολλά άλλα. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, το SETI@home ανέστειλε τη λειτουργία του, διότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν είναι τόσα πολλά, που δεν προλαβαίνουν να τα επεξεργαστούν!
Τώρα, όμως, υπάρχει ένας απτός «εχθρός»: ο κορονοϊός, γνωστός και ως Covid-19 ή SARS-CoV-2. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος Folding@home δημιούργησαν μοντέλα των πρωτεϊνών που βρίσκονται στον ιό SARS-CoV-2 και τα αναλύουν! Και μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις, εγκαθιστώντας στον υπολογιστή σου το κατάλληλο πρόγραμμα!
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να επισκεφθείς τη διεύθυνση: https://foldingathome.org/start-folding/ και να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το πρόγραμμα του Folding@home.
Μετά την εγκατάσταση, θα εμφανιστεί το εικονίδιο του Folding@home στο tray δίπλα από το ρολόι των Windows. Εκεί μπορείς, με δεξί κλικ πάνω του, να ορίσεις πόσο «φορτίο» θα αναλαμβάνει, δηλαδή πόσο θα... ζορίζει τον υπολογιστή σου. Αν θες να τον χρησιμοποιείς παράλληλα, καλύτερα να επιλέξεις “Light”. Αν έχεις άλλον υπολογιστή για δουλειά, μπορείς να το βάλεις στο “Full”. Ακόμη, πατώντας στο “On Idle”, του ορίζεις να λειτουργεί μόνο όταν εσύ δεν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή. Αν πατήσεις στο Web control, θα ανοίξει παράθυρο στον browser σου (Chrome, Firefox) απ’ όπου μπορείς να δεις λεπτομέρειες αλλά και να ορίσεις άλλες παραμέτρους, όπως το ποια ασθένεια θες να στοχεύσει ο υπολογιστής σου. Καλύτερα βέβαια είναι να το αφήσεις στο “Any disease” και να επιτρέψεις στους υπεύθυνους του Folding@home να κάνουν αυτοί τον διαμοιρασμό των πόρων.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεις πως είσαι σε κάποιο project εκ των 11741, 11742 ή 11743, τότε «δουλεύεις» πάνω στον Covid-19!