Work from home / Διαλέγουμε το κατάλληλο monitor!

Περίληψη: Η δουλειά σε μεγαλύτερη οθόνη θα κάνει το multitasking ξανά εύκολο και θα σου προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και ταχύτητα. Πάμε να δούμε μερικά χρήσιμα tips!

Η δουλειά συνεχίζεται πλέον με κανονικούς ρυθμούς από το σπίτι, κάτι που συνεπάγεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, πολλές ώρες μπροστά στο laptop. Ωστόσο η προσαρμογή από τη μεγάλη οθόνη του γραφείου στην 15άρα (περίπου) του laptop αλλάζει αρκετά το workflow σου μειώνοντας την παραγωγικότητα. Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα μάλλον έφτασε η ώρα να επενδύσεις σε νέο monitor για το οικιακό σου γραφείο! Η δουλειά σε μεγαλύτερη οθόνη θα κάνει το multitasking ξανά εύκολο και θα σου προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και ταχύτητα. Πριν επιλέξεις την οθόνη με την οποία θα εξοπλίσεις το γραφείο σου, δες σε ποιους παράγοντες πρέπει να δώσεις σημασία!

Πρώτη η συνδεσιμότητα!

Όσο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά κι αν έχει το monitor που σκέφτεσαι να προσθέσεις στο setup σου, βεβαιώσου πρώτα ότι έχει τις θύρες που χρειάζεσαι πριν προχωρήσεις σε αγορά. Τα περισσότερα laptop -και monitor- διαθέτουν θύρα HDMI, οπότε αυτή είναι η θύρα που θα χρειαστείς κατά πάσα πιθανότητα. Κάποια παλιότερα μηχανήματα ίσως διαθέτουν μόνο έξοδο VGA, οπότε επίλεξε οθόνη που να έχει και τις δύο θύρες, για να μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και με νεότερους υπολογιστές στο μέλλον. Επίσης κάποια νεότερα laptop, όπως τα MacBook, υποστηρίζουν έξοδο εικόνας μέσω θύρας USB Type-C. Σε αυτή την περίπτωση είναι οικονομικότερο να επενδύσεις σε έναν αντάπτορα USB Type-C σε HDMI παρά να ψάξεις οθόνες με θύρα USB Type-C για είσοδο εικόνας.

Δεύτερο βήμα: μέγεθος!

Ένα επίσης βασικό κριτήριο επιλογής είναι η διαγώνιος της οθόνης. Εδώ έχεις μια σημαντική επιλογή να κάνεις: Θα πας σε κλασικό 16:9 monitor ή μήπως χρειάζεσαι μία ultrawide οθόνη, για να κάνεις πιο εύκολη τη δουλειά σου; Για ένα monitor 16:9 μια διαγώνιος μεταξύ 24 και 27 ιντσών προσφέρει αρκετή επιφάνεια για να δουλέψεις άνετα σε σχέση με την απόσταση που συνήθως κάθεσαι από την οθόνη. Στην ultrawide κατηγορία, για να έχεις παρόμοια εμπειρία, χρειάζεσαι ένα monitor μεταξύ 29 και 34 ιντσών.  

Και φυσικά... ανάλυση!

Η Full HD ανάλυση παραμένει η πιο δημοφιλής σήμερα. Αν πας σε «μικρή» οθόνη, περίπου στις 24 ίντσες, τότε δεν χρειάζεται να ψάξεις για κάτι μεγαλύτερο σε ανάλυση, καθώς η 1080p σου προσφέρει αρκετή ευκρίνεια σε σχέση με το μέγεθος. Αν όμως αποφασίσεις να πας σε μεγαλύτερο μοντέλο, τότε θα σου προτείναμε να κάνεις το «άλμα» στην 1440p ανάλυση!

Άλλα κριτήρια;

Μια και μιλάμε για οθόνη γραφείου, παράγοντες όπως ο ρυθμός ανανέωσης ή ο χρόνος απόκρισης δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Ακόμα και τα 60Hz ή τα 5ms είναι υπεραρκετά για δουλειά γραφείου. Αυτό που σου προσφέρει κάποια επιπλέον αξία, είναι η τεχνολογία του πάνελ. Αν επιλέξεις οθόνη με IPS πάνελ, θα έχεις ένα monitor με ποιοτικότερη αναπαραγωγή χρωμάτων και καλύτερες γωνίες θέασης.

Τώρα, που ξέρεις με μεγαλύτερη σαφήνεια τι ψάχνεις, βρες την κατάλληλη οθόνη στο public.gr και αναβάθμισε το home office setup σου. Δες επίσης ποια άλλα gadget δεν πρέπει να λείπουν από το γραφείο σου, τώρα που μένουμε και δουλεύουμε από το σπίτι!