Exynos 850 / Νέο midrange SoC από τη Samsung χωρίς 5G

Περίληψη: Η Samsung ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τον Exynos 850, έναν επεξεργαστή για budget smartphones χωρίς υποστήριξη για 5G. Πάμε να τον δούμε αναλυτικά!

Μπορεί το 5G να κυριαρχεί στις ανακοινώσεις νέων επεξεργαστών για smartphone αλλά οι ανάγκες για δίκτυα πέμπτης γενιάς δεν είναι ακόμα μεγάλες. Οι budget συσκευές με υποστήριξη 4G είναι ακόμα αρκετές, για να καλύψουν τις περισσότερες χώρες που δεν έχουν αναπτυχθεί 5G δίκτυα. Για αυτό το κομμάτι της αγοράς δημιούργησε η Samsung τον Exynos 850, ένα νέο mobile επεξεργαστή μεσαίας κατηγορίας.

Ο Exynos 850 είναι ένα οκταπύρηνο chipset κατασκευασμένο στα 8nm. Και οι οκτώ πυρήνες είναι ARM Cortex-A 55 και τρέχουν στα 2.0GHz. Η απουσία ταχύτερων πυρήνων της σειράς Cortex-A 7x δεν αποτελεί έκπληξη καθώς, όπως είπαμε, το chip προορίζεται για οικονομικότερες συσκευές και όχι flagship. Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από την Mali G-52 GPU και θα μπορεί να συνδυαστεί με μνήμη RAM τεχνολογίας LPDDR4x.

Ο επεξεργαστής μαζί με την κάρτα γραφικών μπορούν να «σηκώσουν» οθόνες μέχρι FullHD+ ανάλυση (2520×1080). Η ανάλυση στις κάμερες φτάνει μέχρι και τα 21,7MP, τόσο για τον κύριο αισθητήρα όσο και για τις selfie. Από πλευράς συνδεσιμότητας ο Exynos 850 υποστηρίζει μέχρι δίκτυα 4G, με μέγιστη ταχύτητα download τα 390Mb/s, και μέγιστη ταχύτητα upload τα 300Mb/s. Στο chipset βρίσκουμε επίσης Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, ραδιόφωνο FM και όλα τα γνωστά συστήματα δορυφόρων για εντοπισμό θέσης.

Η Samsung επισήμανε πως το νέο της SoC έχει σχεδιαστεί για χρήση σε smartphone, tablet, wearable και IoT συσκευές. Δεν επιβεβαίωσε σε ποια συσκευή θα βρούμε το νέο της επεξεργαστή, αλλά, το πιθανότερο είναι πως ο Exynos 850 θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές συσκευές της σειράς Galaxy A και Galaxy M.

Για όλα τα νεότερα, stay tuned στο Public Blog!