iPad Air vs. Galaxy Tab S8: Ποιο tablet σου ταιριάζει;

Περίληψη: iPad Air και Galaxy Tab S8... κονταροχτυπιούνται για την 1η θέση στο Πάνθεον των tablet! Ποιο θα βγει νικητής;

Το είχες αποφασίσει εδώ και καιρό, μα τώρα πια έφτασε η ώρα. Θα πάρεις όχι απλά "ένα νέο tablet", μα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Ή, μάλλον, όχι, θα πάρεις το καλύτερο για εσένα. Ένα νέο και γυαλιστερό iPad Air. Ή, ίσως, ένα Galaxy Tab S8.

Η αλήθεια είναι πως δεν θα θέλαμε να βρισκόμαστε στη θέση σου, αφού... η επιλογή είναι δύσκολη. Και τα δυο tablets, από την Apple και Samsung, αποτελούν ό,τι καλύτερο στο χώρο τους μέχρι στιγμής. Αμφότερα θα σου επιτρέψουν να ολοκληρώσεις κάποιες όμοιες λειτουργίες, ενώ έχουν, πια, και πολλά κοινά apps.

Θεωρητικά, όποιο και να διαλέξεις, δεν μπορείς να κάνεις λάθος. Πρακτικά, όμως, το καθένα υπερτερεί σε διαφορετικά σημεία. Άρα, ένα εκ των δυο ίσως ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου. Ποιο, όμως; Ας τα δούμε από λίγο πιο κοντά.

iPad Air

iPad Air vs Galaxy Tab S8 - 01

Αφού επαναπροσδιόρισε "τι εστί smartphone" με το iPhone της, η Apple καθιέρωσε την πλατφόρμα των tablets με το πρώτο iPad. Αναφερόμαστε στην ιστορία αυτών των συσκευών διότι ως τελευταίος απόγονος της δυναστείας των iPads, το iPad Air απλά είναι... εγγύηση.

Όπως και οι προκάτοχοι του, το iPad Air έχει ως βασικά πλεονεκτήματα του την αψεγάδιαστη σχεδίαση και κατασκευή του με premium υλικά, και την custom-made "εμπειρία Apple" να διέπει κάθε μόριο του.

Το ότι η ίδια η Apple κατασκευάζει το περισσότερο hardware και software των συσκευών της καθιστά και το iPad Air ένα άρρηκτο σύνολο. Χάρη σε αυτόν τον τέλειο συνδυασμό, το iPad Air παρέχει μια μοναδική εμπειρία χρήσης.

Η διαφορά ανάμεσα σε ένα iPad Air και... βασικά, οτιδήποτε άλλο, απλά δεν περιγράφεται. Είναι αισθητή μόνο καθώς χρησιμοποιείς τη συσκευή, νιώθοντας την άμεση απόκρισή της σε κάθε νεύμα σου, και βλέποντας την Liquid Retina οθόνη του να "κυλά" πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να προλάβουν τα μάτια σου.

Ο επεξεργαστής A14 Bionic, που αποτελεί τον "εγκέφαλο" του iPad Air, θεωρείται ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Παρά το ότι είναι ένα μικρό chip με χαμηλές απαιτήσεις σε κατανάλωση, σχεδιασμένο για φορητές συσκευές, αποδίδει με ταχύτητες που... ντροπιάζουν τους desktop υπολογιστές.

Φυσικά, υποστηρίζει την τεχνολογία Touch ID της Apple, και η ανανεωμένη κάμερα του στα 12MP μπορεί ακόμη και να συλλάβει video 4K.

Ως ερασιτέχνες σκιτσογράφοι (όπως και... όλοι μας), δεν μπορούμε παρά να εκτιμήσουμε το πώς το iPad Air συνεργάζεται με το Apple Pencil. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους είναι ό,τι κοντινότερο στο να σχεδιάζεις σε πραγματικό χαρτί, με τη γραφίδα να αποκρίνεται ακαριαία σε κάθε αλλαγή πίεσης ή γωνίας.

Και, φυσικά, μπορείς και να κρατάς χειρόγραφες σημειώσεις - μα ποιος το κάνει πια αυτό, όταν εκτός από ένα εξαιρετικό πληκτρολόγιο αφής και υποστήριξη φωνητικής πληκτρολόγησης, υπάρχει και το Magic Keyboard; Συνδέοντας το με το iPad Air έχεις έναν ικανό αντικαταστάτη του παλιού laptop σου. Αντίθετα με το παλιό laptop σου, όμως, με το iPad Air δεν θα... ψάχνεις πρίζα μετά από λίγες ώρες. Ίσως αύριο.

Samsung Galaxy Tab S8

iPad Air vs Galaxy Tab S8 - 02

Μπορεί όσοι ασχολούνται με τα media και ήδη χρησιμοποιούν Macs να θεωρούν εξαιρετική επιλογή το iPad Air, μα... δεν ξέρουν τι χάνουν. Κάθε μύστης της τεχνολογίας γνωρίζει πως το Android της Google είναι το πιο δυνατό και ευέλικτο λειτουργικό σύστημα σε mobile συσκευές. Και η Samsung πάντα αποτελούσε το παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους επίδοξους ανταγωνιστές της.

Το Samsung Galaxy Tab S8, λοιπόν, είναι το αποτέλεσμα... χρόνων ωρίμανσης, τόσο για το Android, όσο και για την ίδια τη Samsung. Εν συντομία, είναι το καλύτερο tablet με Android που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, κρίνοντας με βάση το σύνολο των χαρακτηριστικών του.

Μπορεί να εκτιμούμε το Apple Pencil, αλλά και το S Pen του Galaxy Tab S8 είναι καλό, και... "έρχεται πακέτο" με το tablet. Αν και παρουσιάζει λίγο πιο αργή απόκριση από το Apple Pencil, είναι εξίσου άνετο και χρήσιμο.

Όπως και άλλα μέλη της οικογένειας Galaxy της Samsung, έτσι και το Galaxy Tab S8 καθιστά... άχρηστο τον desktop υπολογιστή. Η λειτουργία Multi Window επιτρέπει την εκτέλεση και παρουσίαση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα στην οθόνη, με καθεμιά να παρουσιάζεται στο δικό της παράθυρο. Δηλαδή, σχεδόν όπως σε έναν desktop υπολογιστή.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, η Samsung θολώνει περισσότερο τα όρια ανάμεσα σε υπολογιστή και mobile συσκευή με το Samsung DeX. Συνδέοντας στο tablet μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο, το Samsung DeX μεταλλάσσει το περιβάλλον του Android σε ένα πραγματικό desktop.

Ακόμα, όμως, και όταν χρησιμοποιεί κανείς τον υπολογιστή του, το Galaxy Tab S8 αποδεικνύει την αξία και... ευελιξία του. Η λειτουργία Δεύτερης Οθόνης μπορεί να μετατρέψει το Galaxy Tab S8 σε μια πρόσθετη οθόνη για τον υπολογιστή, επεκτείνοντας το desktop του ή αναπαράγοντας ό,τι παρουσιάζεται σε αυτό.

Και ο νικητής είναι...

Όπως είδαμε, τόσο το iPad Air όσο και το Galaxy Tab S8 είναι, απλά, οι καλύτερες επιλογές στο χώρο των tablets σήμερα. Το ποιο θα επιλέξει κανείς, όμως, είναι αποκλειστικά θέμα προσωπικών προτιμήσεων.

Χρησιμοποιείτε ήδη προϊόντα της Apple που "θα δέσουν" με το iPad Air απροβλημάτιστα; Σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε το tablet σας αυτόνομα, για συγκεκριμένες λειτουργίες; Εκτιμάτε τις επιδόσεις και το design, αλλά θεωρείτε εξίσου σημαντική τη σταθερότητα; Μάλλον κλίνετε περισσότερο προς το iPad Air.

Προτιμάτε μια all-in-one λύση για γρήγορες σημειώσεις όπου δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε για... πρόσθετα gadgets; Είστε... πειραχτήρια και σας αρέσει να "παίζετε" με την τεχνολογία; Θέλετε απεριόριστη πρόσβαση σε εκατομμύρια apps, αλλά και την ελευθερία να φτιάξετε τα δικά σας; Σας αρέσει η ανεξαρτησία που παρέχει το να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το tablet ως υπολογιστή, ή με τον υπολογιστή; Ίσως το Galaxy Tab S8 είναι αυτό που δεν γνωρίζατε πως χρειάζεστε.