Το μέλλον των smartphone ίσως είναι… rollable

Περίληψη: Ένα λειτουργικό πρωτότυπο smartphone με rollable οθόνη παρουσίασε η Oppo και ήδη σκεφτόμαστε πως τα foldable δεν είναι η μόνη πιθανή εξέλιξη των κινητών.

Συσκευές όπως το Samsung Galaxy Z Fold 2 μας έπεισαν πως το μέλλον των smartphone μπορεί να είναι αναδιπλούμενο. Εκτός από τα πάνελ που διπλώνουν όμως, ίσως δούμε κι άλλους τρόπους μέσω των οποίων ένα smartphone μπορεί να σου δώσει πρόσβαση σε μεγαλύτερη οθόνη. Η ιδέα της Oppo είναι μία… κυλιόμενη οθόνη που θα επεκτείνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το smartphone για το οποίο μιλάμε δεν υπάρχει μόνο στη φαντασία των εμπνευστών του. Στο πρόσφατο Oppo Inno Day 2020 η κινέζικη εταιρία έδειξε σε όλο τον κόσμο το Oppo X 2021 concept, ένα λειτουργικό smartphone με rollable οθόνη. Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις ακριβώς αυτό που περιγράφουμε, το οποίο μοιάζει απλά μαγικό. Με ένα άγγιγμα η οθόνη αρχίζει να επεκτείνεται οριζόντια και να θυμίζει tablet. Από ευρυγώνια οθόνη 6,7 ιντσών, το πάνελ μετατρέπεται σε οθόνη 7,4 ιντσών με πιο «τετραγωνισμένες» αναλογίες, δίνοντάς σου έτσι πολύ περισσότερο χώρο.

Video Duration
6:19


Για την κύλιση δε χρησιμοποιείται δύναμη από το χρήστη. Εσωτερικά της συσκευής υπάρχει διπλός μηχανισμός που πραγματοποιεί αυτόματα την επέκταση της οθόνης. Τη στιγμή που η οθόνη μεγαλώνει, τα γραφικά της μοιάζουν να «τεντώνουν» κάνοντας την εμπειρία της επέκτασης ακόμα πιο σουρεαλιστική.

Σε σχέση με ένα foldable design, η rollable κατασκευή του Oppo X 2021 concept φαίνεται πως υπερτερεί σε σημαντικούς τομείς. Η μπαταρία του concept smartphone δεν χρειάζεται να χωρίζεται στα δύο και χωρά αυτούσια στη συσκευή. Επιπλέον, ο μηχανισμός περικλείεται πλήρως από το σώμα της συσκευής και κανένα μέρος του δεν εκτίθεται σε εξωτερικά σωματίδια όπως σκόνη, γεγονός που αυξάνει την ανθεκτικότητα. Τέλος, η οθόνη δε φαίνεται να έχει «τσάκιση» σε κάποιο σημείο, όπως μπορεί να συμβεί σε foldable smartphone.

Εσύ ποιο στυλ προτιμάς για τα κινητά του μέλλοντος, rollable ή foldable smartphone;