Snapdragon 865: γρηγορότερος, δυνατότερος, αποδοτικότερος!

Περίληψη: Η Qualcomm παρουσίασε τον καινούριο της επεξεργαστή για smartphones και αγγίζει την κορυφή των επιδόσεων… στα smartphones που θα δούμε το 2020!

Η Qualcomm είναι η εταιρεία που θέτει τον πήχη των επιδόσεων για τον κόσμο του Android. Κάθε χρόνο, σχεδόν, παρουσιάζει και ένα νέο κορυφαίο SoC (System on Chip), το οποίο σχεδόν χωρίς εξαίρεση βρίσκουμε μετά από λίγους μήνες σε όλα τα κορυφαία flagship smartphones της αγοράς. Έτσι και φέτος, λοιπόν, έχουμε τον Snapdragon 865, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει τον 855 και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ακόμη πιο γρήγορος.

Η αρχιτεκτονική της Qualcomm βασίζεται σε τοπολογία 1+3+4, όπερ σημαίνει ένας μεγάλος “Prime” πυρήνας υπερ-υψηλών επιδόσεων, τρεις πυρήνες υψηλών επιδόσεων και τέσσερις χαμηλής κατανάλωσης. Στον 865 οι τέσσερις μεγάλοι πυρήνες είναι οι Kryo 585, βασισμένοι στη σχεδίαση Cortex A77 της ARM. Ο “prime” πυρήνας χρονίζεται στα 2,84GHz ενώ οι τρεις άλλοι στα 2,42GHz. Οι τέσσερις μικρότεροι είναι Cortex A55 και τρέχουν στα 1,8GHz. Η εταιρεία αναφέρει πως ο νέος επεξεργαστής είναι 25% γρηγορότερος από τον προκάτοχό του.

Η Qualcomm έχει κάνει βελτιώσεις και στα άλλα υποσυστήματα του 865, όπως στον επεξεργαστή σήματος εικόνας, ο οποίος προορίζεται για την επεξεργασία των καμερών, αλλά, και στο Hexagon DSP, το οποίο τώρα ονομάζει «Tensor Accelerator» και ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να επιταχύνει, μεταξύ άλλων, και υπολογισμούς που έχουν σχέση με τεχνητή νοημοσύνη.

Επί του πρακτέου, τώρα, μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του επεξεργαστή, κυκλοφόρησαν και τα πρώτα benchmarks στη βάση δεδομένων του Geekbench. Σε αυτά ο νέος Snapdragon κατακτά την κορυφή των συσκευών Android και συνολικά τη δεύτερη θέση, κάτω από τον μόνιμο πρωταθλητή, το τσιπάκι της Apple, τον A13 Bionic.

Βλέπουμε, λοιπόν, στο multi-core benchmark τον 865 να έρχεται με άνεση δεύτερος, ελάχιστα κάτω από τον A13 και πολύ πάνω από τους Exynos 9825, Kirin 990, A12 Bionic και λοιπούς ανταγωνιστές. Βέβαια, στο μονοπύρηνο benchmark, περιέργως, ο 865 υπολείπεται, όχι μόνο του A13 Bionic αλλά και του A12 Bionic και του Exynos 9825, ερχόμενος στην 4η θέση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η βελτίωση είναι προφανής και το μόνο που απομένει είναι να δούμε πως θα σταθεί απέναντι στους επερχόμενους ανταγωνιστές του και, κυρίως, απέναντι στον νέο Exynos 990 της Samsung.

Μόλις μάθουμε οτιδήποτε νεότερο, θα το διαβάσεις εδώ, στο Public Blog!