Qualcomm X60: Νέο 5G modem στα 5nm!

Περίληψη: Η Qualcomm παρουσίασε το πρώτο microchip στον κόσμο στα 5nm με αφορμή την ανακοίνωση του νέου X60 5G modem!

Πολλοί από τους flagship επεξεργαστές, που θα δούμε φέτος στην αγορά, θα εξοπλίζονται με 5G modem. Ο Snapdragon 865 δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς «πάει πακέτο» με το X55 5G modem της Qualcomm. Μόλις 2 μήνες μετά την παρουσίαση του Snapdragon 865 SoC, όμως, η Qualcomm ανακοίνωσε ένα ακόμα 5G chip, το Qualcomm X60.

Ο λόγος που η Qualcomm ανακοίνωσε τόσο γρήγορα ένα νέο 5G modem δεν είναι γιατί σκοπεύει να αντικαταστήσει το X55 του 865. Η Qualcomm σκοπεύει να προωθήσει το X60 ως ένα stand-alone modem, το οποίο μπορεί να δουλέψει και με άλλα chipset. Μπορούν, δηλαδή, τρίτοι κατασκευαστές να το ενσωματώσουν στα συστήματά τους.

Το X60 modem δεν είναι απλώς ένα X55 modem με άλλο όνομα, που στοχεύει σε διαφορετικό κοινό. Το νέο modem φέρνει και αρκετές καινοτομίες. Η νέα πρόταση της Qualcomm είναι το πρώτο chip κατασκευασμένο στα 5nm. Επιπλέον, το X60 προσφέρει όλες τις μπάντες 5G, καθώς μπορεί να συνδεθεί τόσο σε sub-6GHz όσο και σε mmWave δίκτυα. Οι συσκευές που θα χρησιμοποιούν το νέο modem της Qualcomm μπορούν να επιτύχουν θεωρητική μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 7,5Gbps στο κατέβασμα και 3Gbps στο ανέβασμα.

Video Duration
0:58


Η επίσημη ανακοίνωση θα περιμέναμε να φέρει και την επίσημη κυκλοφορία αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα συμβεί. Η κατασκευή στα 5nm είναι πολύ νέα και δεν μπορεί να φέρει (ακόμα) μεγάλες ποσότητες παραγωγής microchip. Περιμένουμε πως οι πρώτες συσκευές που θα χρησιμοποιούν το Qualcomm X60 5G modem θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021. Αυτές δεν χρειάζεται να είναι smartphone, καθώς η Qualcomm προορίζει το νέο της chip και για χρήση σε βιομηχανικές ή άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Μια πιθανότητα είναι να δούμε το Qualcomm X60 στο επόμενο iPhone που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2020!