Gaming monitor: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν επιλέξεις!

Περίληψη: Τι πρέπει να προσέξεις στην επιλογή gaming monitor, ποια είναι τα must-have χαρακτηριστικά και ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες;

Η επιλογή οθόνης είναι μια επίπονη διαδικασία, ούτως ή άλλως, αν και οι περισσότεροι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή, ενώ θα έπρεπε. Σκέψου το: η οθόνη είναι το "πράγμα" που θα κοιτάς όλη την ώρα, εκεί θα παίζεις, θα δουλεύεις ή θα χαζεύεις. Ακόμη περισσότερο, η οθόνη είναι το περιφερειακό που δεν αλλάζεις συχνά. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν αλλάξει υπολογιστή (ή έστω αναβαθμίσει τον υπολογιστή) δύο και τρεις φορές, αλλά κρατάνε την ίδια οθόνη για πάνω από 10 χρόνια. Κι όμως, όσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία σε επεξεργαστές και κάρτες γραφικών τα τελευταία 10 χρόνια, άλλο τόσο έχει προχωρήσει και η τεχνολογία στις οθόνες. Μια οθόνη δεκαετίας δεν έχει σχέση με μια σύγχρονη, και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην κατηγορία των gaming monitors, τα οποία έχουν κάνει άλματα προόδου. Πάμε να δούμε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και το τι πρέπει να προσέξεις καθώς επιλέγεις gaming monitor.

Επιλέγοντας το κατάλληλο μέγεθος και ανάλυση

Ξεκινάμε από τα πολύ βασικά: το μέγεθος είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσεις καθαρά εσύ, κρίνοντας από τον διαθέσιμο χώρο στο γραφείο σου αλλά και το budget σου, καθώς οι μεγάλες οθόνες κοστίζουν και περισσότερο. Η ανάλυση, βέβαια, είναι άλλο ζήτημα. Πλέον, η ανάλυση Full HD (1920×1080) θεωρείται το απόλυτο minimum – εκεί που κάποτε ήταν "κορυφή". Ακόμη και μεγαλύτερες αναλύσεις δεν θεωρούνται "κορυφαίες". Μάλιστα, μπορεί να δεις διάφορα νούμερα, αλλά λόγω του ότι οι κατασκευαστές οθονών "παίζουν" με τον λόγο πλευρών (δηλαδή πλάτος δια ύψος), οι περισσότεροι "συνεννοούνται" με την κατακόρυφη ανάλυση. Για παράδειγμα, η Full-HD αναφέρεται ως 1080p, ενώ υπάρχει και η 1440p, η οποία αντιστοιχεί σε 2560×1440 για λόγο πλευρών 16:9 (όπως οι νορμάλ οθόνες και τηλεοράσεις, αλλά για 21:9 αντιστοιχεί σε 3440×1440, αν θες πιο πλατιά οθόνη για να βλέπεις περισσότερα "πλαϊνά" στα παιχνίδια. Αντιστοίχως υπάρχουν και οι αναλύσεις 4k και 8k, οι οποίες είναι στην κορυφή αυτή τη στιγμή – αν και η 8k θεωρείται overkill από τους πάντες (ακόμη). Η 4k αντιστοιχεί σε 3840×2160 (δηλαδή διπλάσια και στις δύο διαστάσεις από την Full HD), αλλά υπάρχουν κάποια ελάχιστα μοντέλα τα οποία είναι ultra-wide και, ενώ έχουν κάθετη ανάλυση 2160, η οριζόντια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτές μπορεί να τις δεις να "διαφημίζονται" ως 5k, 6k ή με άλλες ονομασίες. Αν θέλεις το απόλυτο, μια 4k είναι αυτό που ψάχνεις· αν θέλεις κάτι πιο "γήινο", μια οθόνη 1440p είναι μια χαρά. Επίσης θα πρέπει να πούμε πως οθόνη 4k σε λιγότερο από 27 ίντσες δεν έχει λόγο ύπαρξης, όπως και Full HD για πάνω από 30".

Πλατιά ή… υπέρπλατια;

Αυτό είναι προσωπική επιλογή. Βέβαια, εξαρτάται και από το είδος των παιχνιδιών που σου αρέσει να παίζεις. Υπάρχει λόγος για να επιλέξεις μια πολύ πλατιά οθόνη αν, για παράδειγμα, παίζεις παιχνίδια στα οποία το να βλέπεις περισσότερο σου δίνει πλεονέκτημα, πχ first person shooters ή flight simulators. Για παιχνίδια τύπου "ράλι" δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Επίπεδη ή κυρτή;

Άλλη μια κατηγορία που η επιλογή εξαρτάται πολύ περισσότερο από προσωπική προτίμηση παρά από κάποια άλλη παράμετρο. Οι κυρτές οθόνες έχουν το κοινό τους, με τη λογική να είναι πως το μάτι δεν χρειάζεται να επανεστιάσει, όταν μεταφέρεις το βλέμμα σου από το κέντρο στις άκρες – γι' αυτό συναντάται κυρίως σε ultra-wide οθόνες. Επίσης υπάρχουν διαφορετικές "κυρτότητες". Μια οθόνη 1800R έχει το κέντρο της στα 1,8 μέτρα, ενώ υπάρχουν μοντέλα και 3000R ή και 4000R, για να διαλέξεις την κατάλληλη αναλόγως της απόστασης στην οποία κάθεσαι (αν και οι μεγαλύτερες κυρτότητες δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, μεταξύ μας).

Δώσε ιδιαίτερη βάση στο Refresh Rate

Εδώ μπαίνουμε στα σημαντικά! Το refresh rate είναι ο ρυθμός ανανέωσης, δηλαδή το πόσο γρήγορα μπορεί μια οθόνη να αλλάξει την εικόνα που δείχνει. Το απόλυτο minimum είναι τα 60Hz, ενώ υπάρχουν και monitors των 75Hz, τα οποία έχουν μικρή διαφορά. Η πρώτη γενιά gaming monitors "έπαιζε" στα 120Hz, ενώ τώρα τα 144Hz είναι το sweet spot. Βέβαια, υπάρχουν και μεγαλύτερες τιμές για το refresh rate – μπορείς να δεις μέχρι και 360Hz. Η πραγματικότητα είναι πως, ναι μεν ισχύει το "όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα", ναι μεν η διαφορά από 60Hz σε 144Hz είναι τεράστια, αλλά οι διαφορές από τα 144Hz και πάνω είναι μικρές έως και δύσκολο να τις δεις με γυμνό μάτι.

Response Time

Αυτή η παράμετρος αφορά το πόσο γρήγορα μπορεί μια οθόνη να αλλάξει το χρώμα του κάθε pixel και μετριέται σε milliseconds (χιλιοστά του δευτερολέπτου). Προφανώς θέλεις το response time να είναι όσο πιο μικρό γίνεται, αλλά εδώ οι μετρήσεις που δίνουν οι κατασκευαστές είναι ολίγον τι "ασαφείς", μιας και δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος μέτρησης.

Εκτός αυτών, υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες οι οποίες μπορεί να αναφέρονται ως "ριζοσπαστικές" και πως αλλάζουν τα δεδομένα. Θα δεις ονομασίες όπως "overdrive", "anti-ghosting", "motion blur reduction", και άλλα. Το πόσο μπορούν να επηρεάσουν το gaming, αυτό είναι ένα ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι νέα τεχνολογία υπάρχει, καλώς να υπάρχει!

Προτάσεις για κάθε budget και ανάγκη

Στη βασική κατηγορία τιμής έχουμε την MSI MAG Artymis στις 23,6 ίντσες και με ανάλυση Full HD. Η τιμή της είναι… χάρισμα για οθόνη gaming προδιαγραφών με ανάλυση Full HD, πάνελ VA, refresh rate στα 165Hz αλλά και FreeSync! Μάλιστα, είναι και κυρτή με ακτίνα 1000R. Ανεβαίνοντας τιμή, βρίσκουμε τη Dell Alienware AW2720, η οποία είναι 27 ιντσών, με ανάλυση Full HD, πάνελ τεχνολογίας IPS για τέλεια χρωματική απόδοση, αλλά και refresh rate στα 240Hz με FreeSync Premium για άψογο gaming!

Πιο πάνω σε κατηγορία και τιμή βρίσκουμε την ASUS TUF Gaming VG27WQ1B, η οποία είναι 27 ιντσών, με ανάλυση Quad HD (2560×1440) και πάνελ VA. Εδώ έχουμε refresh rate στα 165Hz, υποστήριξη FreeSync Premium, αλλά και HDR10 για τεράστιο χρωματικό βάθος. Για το τέλος αφήσαμε μια πολύ ειδική περίπτωση: την ultra-ultra-wide Samsung Odyssey G9, η οποία είναι 49 ιντσών με λόγο πλευρών 32:9 και ανάλυση 5120×1440, πάνελ τεχνολογίας VA, είναι κυρτή με ακτίνα 1000R, έχει QLED backlight, υποστηρίζει HDR10+, refresh rate στα 240Hz, FreeSync Premium Pro και G-Sync… γενικά βρίσκεται σε μια ειδική κατηγορία μόνη της.

Στo Public, όμως, θα βρεις πολλές ακόμη οθόνες στην κατηγορία gaming, για να διαλέξεις αυτήν που θα σε συντροφεύει στα quests και στα παιχνίδια σου για τα επόμενα χρόνια!