Μετά από ένα καυτό καλοκαίρι ήρθε η ώρα για συντήρηση του κλιματιστικού σου

Περίληψη: Το καλοκαίρι είναι για πολλούς λόγους η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Την ώρα που εμείς...

Το καλοκαίρι είναι για πολλούς λόγους η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Την ώρα που εμείς όμως χαλαρώνουμε, το κλιματιστικό βαράει… υπερωρίες. Για να μην βρεθείς λοιπόν προ εκπλήξεως όταν σε λίγους μήνες το χρειαστείς και πάλι, φρόντισε τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι να κάνεις σωστή συντήρηση στη μονάδα σου. Πριν το air condition κάνει τις δικές του διακοπές, άφησέ το σε καλή κατάσταση για να το βρεις και πάλι έτοιμο για δράση όταν το χρειαστείς.

Τα πρώτα βήματα της σωστής συντήρησης του κλιματιστικού σου δεν χρειάζεται καν να γίνουν από κάποιον ψυκτικό. Μπορείς εσύ ο ίδιος να κάνεις κάποιες ενέργειες που θα βοηθήσουν το κλιματιστικό να λειτουργεί σωστά και να δουλεύει το ίδιο αποδοτικά για καιρό.

Το πρώτο βήμα είναι ο καθαρισμός των μερών της εσωτερικής μονάδας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα φίλτρα του κλιματιστικού θα πρέπει να καθαρίζονται. Αν ανοίξεις την πρόσοψη του κλιματιστικού σου θα δεις δύο – συνήθως – φίλτρα, τα οποία αφαιρούνται και μπορείς να τα πλύνεις. Χρησιμοποίησε κρύο νερό για το καθάρισμά τους και αφού έχουν στεγνώσει πλήρως, επανατοποθέτησέ τα στην μονάδα. Ωστόσο, κάθε φίλτρο αντιμετωπίζεται διαφορετικά όταν έρθει η ώρα του καθαρισμού και είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο χρήσης του προμηθευτή για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα προκαλέσεις κάποια φθορά. Μπορείς να ανατρέξεις στην σχετική ενότητα φροντίδας & συντήρησης της συσκευής για περισσότερες πληροφορίες.

Ένα άλλο σημείο της εσωτερικής μονάδας στο οποίο συχνά συσσωρεύεται σκόνη είναι οι περσίδες και τα πτερύγια εσωτερικά τους. Μην παραλείψεις να αφαιρέσεις την σκόνη και από αυτό το σημείο, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ανακυκλοφορίας της στον χώρο σου.

Κάθε κλιματιστικό αποτελείται επίσης και από την εξωτερική μονάδα. Σε αυτή δεν μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα μόνος σου για την συντήρησή της. Πρόσεξε όμως να μην υπάρχει κάτι που να εμποδίζει τη ροή του αέρα μπροστά από αυτή.

Από εκεί και πέρα χρειάζεσαι την παρέμβαση ενός εξειδικευμένου τεχνικού. Ένας ψυκτικός θα ελέγξει σε βάθος τη συσκευή σου, εντοπίζοντας και διορθώνοντας προβλήματα που τυχόν υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά. Μην ξεχνάς λοιπόν, μία φορά τον χρόνο να ζητάς τη συντήρηση του κλιματιστικού σου από έναν επαγγελματία τεχνικό, όχι μόνο γιατί εξοικονομείς χρήματα από μία συσκευή που λειτουργεί σωστά, αλλά γιατί – πάνω από όλα – εξασφαλίζεις υγιεινή ατμόσφαιρα για εσένα και τους ανθρώπους σου.