Μεταφορά επαφών σε νέο κινητό Android: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Περίληψη: Πώς θα περάσεις τις επαφές από το παλιό στο καινούργιο σου smartphone; Εδώ θα δούμε όλους τους τρόπους για μεταφορά επαφών σε νέο κινητό Android.

Ήρθε η πολυπόθητη στιγμή της επιδότησης; Μήπως κυκλοφόρησε - επιτέλους - το νέο smartphone που περίμενες εδώ και καιρό; Σου έκανε δώρο νέο κινητό το άλλο σου μισό; Όπως και να έχει, έχεις στο ένα χέρι το καινούργιο σου smartphone, στο άλλο χέρι το παλιό και τα κοιτάζεις με αυτό το γνώριμο βλέμμα απορίας για το πώς θα μεταφέρεις τα δεδομένα σου από το ένα στο άλλο. Σε νιώθουμε. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση! Αν κρατάς ένα καινούργιο Android κινητό στα χέρια σου, τότε παρακάτω θα σου δείξουμε όλες τις επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου για μεταφορά επαφών σε νέο κινητό

Πώς μεταφέρω τις επαφές από ένα κινητό σε άλλο; Ιδού η απάντηση!

Οι τρόποι για μεταφορά επαφών σε νέο κινητό Android είναι από πανεύκολοι μέχρι… αχρείαστα χρονοβόροι. Εμείς όμως θα σου τους δείξουμε όλους, για να επιλέξεις αυτόν που δουλεύει για εσένα, ξεκινώντας από τον πιο εύκολο!

Case 1: Συγχρονισμός σε Google Account

Η πιο απλή διαδικασία είναι να έχεις ήδη ρυθμίσει το παλιό Android smartphone σου έτσι ώστε να αποθηκεύει αυτόματα τις επαφές στο Google Account με το οποίο είναι συνδεδεμένη η συσκευή. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα πέραν του να σιγουρευτείς ότι ο συγχρονισμός με τον Google λογαριασμό είναι ενεργός στο παλιό smartphone. Όταν ενεργοποιήσεις για πρώτη φορά το καινούργιο σου κινητό θα σου ζητηθεί να συνδεθείς με το Google Account σου. Εισάγοντας τα στοιχεία του ίδιου λογαριασμού που είχες και στο παλιό κινητό (προφανώς), η μεταφορά επαφών σε νέο κινητό γίνεται αυτόματα. Συγχαρητήρια, δε χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα άλλο!

Case 2: Μεταφορά επαφών στο Google Account

Αν δεν συγχρονίζεις τις επαφές με τον Google λογαριασμό σου, τότε τι μπορείς να κάνεις; Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να τις περάσεις μαζικά εκεί για να ξεκινήσουν να συγχρονίζονται αυτόματα από εδώ και πέρα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να εξάγεις όλες τις καταχωρήσεις από την εφαρμογή επαφών σε ένα αρχείο και έπειτα να εισάγεις αυτό το αρχείο στον Google Contacts.

Για να το κάνεις αυτό, άνοιξε την εφαρμογή «Επαφές» του κινητού σου, πάτα την επιλογή «Διόρθωση και διαχείριση» που βρίσκεται κάτω δεξιά, στη νέα σελίδα επίλεξε το «Εξαγωγή σε αρχείο». Εκεί επιλέγεις από που θες να εξάγεις τις επαφές σου και πατάς «Εξαγωγή σε αρχείο .vcf». Το αρχείο που θα δημιουργηθεί μπορείς μετά να το «ανεβάσεις» στο Google Account σου. Αυτό γίνεται μπαίνοντας στο contacts.google.com από υπολογιστή. Στην μπάρα αριστερά θα δεις την επιλογή «Εισαγωγή». Κάνοντας κλικ εκεί μπορείς να φορτώσεις το αρχείο που μόλις δημιούργησες από το παλιό σου κινητό και να μεταφέρεις όλες τις επαφές στο Google Account σου! Μόνο φρόντισε από εδώ και πέρα να αποθηκεύεις κάθε νέα επαφή στο Google Account και όχι στο τηλέφωνο, για να μην κάνεις ποτέ ξανά το ίδιο.

Case 3: Μεταφορά επαφών μέσω άλλης εφαρμογής

Αυτή είναι, ίσως, η πιο εύκολη λύση αν δε θέλεις να «μπλέξεις» με τη Google (τουλάχιστον όχι περισσότερο από το απολύτως απαραίτητο). Υπάρχουν διάφορα apps τα οποία αναλαμβάνουν να πάρουν backup των επαφών σου στους δικούς τους servers και να μεταφέρουν όλα τα δεδομένα όταν εγκαταστήσεις το app σε καινούριο smartphone. Στο Play Store θα βρεις πάρα πολλές επιλογές ψάχνοντας για τον όρο «Contacts» ή κάτι αντίστοιχο. Μία πολύ καλή λύση είναι το Contacts+, το οποίο αντικαθιστά τις εφαρμογές επαφών, κλήσεων και SMS του κινητού, και παρέχει ένα όμορφο και παραμετροποιήσιμο περιβάλλον. Φυσικά, προσφέρει και μεταφορά επαφών σε νέο κινητό, οπότε καλύπτει και το ζήτημα για το οποίο μιλάμε εδώ.

Case 4: Μεταφορά επαφών από κινητό σε κινητό

Ενεργοποιώντας το κινητό σου για πρώτη φορά, στο Android δίνεται πλέον η επιλογή για μεταφορά δεδομένων από παλιό smartphone σε καινούργιο. Αυτό περιλαμβάνει και τις επαφές. Κάθε κατασκευαστής έχει το δικό του app, αλλά η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια σε όλα τα smartphone. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις το app μεταφοράς δεδομένων της νέας σου συσκευής και στο παλιό smartphone. Έπειτα, αν και τα δύο κινητά είναι στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi τότε η νέα συσκευή θα αναγνωρίσει το παλιό κινητό και θα σε προτρέψει να επιλέξεις τι θες να περάσεις στο νέο σου smartphone. Μέσω αυτής της διαδικασίας γίνεται η μεταφορά επαφών σε νέο κινητό από το παλιό, αλλά και πολλών άλλων δεδομένων, όπως φωτογραφίες, σημειώσεις, αποθηκευμένα δίκτυα Wi-Fi και αρκετά ακόμα.

Case 5: Δυστυχώς παραδοσιακά, με χειροκίνητες αποθηκεύσεις

Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο σενάριο όπου κανένας από τους 4 προηγούμενους τρόπους δεν θα μπορέσει να σε εξυπηρετήσει, αλλά πάντα υπάρχει και ο… πατροπαράδοτος τρόπος για μεταφορά επαφών σε νέο κινητό. Μπορείς δηλαδή να ανοίξεις μία-μία τις επαφές από το παλιό κινητό και να αρχίσεις να καταχωρείς χειροκίνητα τα στοιχεία τους στο νέο σου smartphone. Ρεαλιστικά, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για μαζική μεταφορά επαφών. Για μεμονωμένες περιπτώσεις όμως ίσως είναι η πιο απλή λύση, για να μην «ψάχνεσαι» με συγχρονισμούς και κατεβάσματα εφαρμογών.

Η μεταφορά επαφών σε νέο κινητό θέλει συντονισμό, αλλά καλορίζικο είπαμε;

Το καλό με το Android είναι ότι μπορείς εσύ να επιλέξεις τον τρόπο που σε βολεύει για να κάνεις το οτιδήποτε! Και τώρα ξέρεις όλες τις επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου για μεταφορά επαφών σε νέο κινητό. Αφού τα είπαμε όλα για τις επαφές λοιπόν, δεν έχουμε παρά να σου πούμε «Καλορίζικο!» το καινούργιο smartphone!