Μεταφέροντας τις επαφές μου σε νέο κινητό: Contacts Backup στο Android

Περίληψη: Ήρθε η πολυπόθητη εκείνη στιγμή της νέας επιδότησης; Μήπως κυκλοφόρησε επιτέλους το νέο smartphone...

Ήρθε η πολυπόθητη εκείνη στιγμή της νέας επιδότησης; Μήπως κυκλοφόρησε επιτέλους το νέο smartphone που περίμενες εδώ και μήνες; Ή μήπως ο μεγάλος σου αδελφός πήρε καινούριο κινητό, οπότε εσύ “κληρονόμησες” το παλιό του; Όπως και να έχει, έχεις στο ένα χέρι το καινούριο (ή το όχι-και-τόσο-καινούριο) σου smartphone, και στο άλλο χέρι το παλιό, και τα αγναντεύεις με αυτό το γνωστό βλέμμα απορίας για το πως θα μεταφέρεις τα δεδομένα σου από το ένα στο άλλο; Σε νιώθουμε. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο μαύρα κι άραχλα. Κάποτε, ίσως ήταν. Σε άλλες εποχές, πραγματικά η πιο εύκολη λύση ήταν να πας στο πλησιέστερο μαγαζί με κινητά για να σου “περάσουν” τις επαφές. Πλέον, όμως, δε χρειάζεται να πας πουθενά! Ό,τι χρειάζεσαι για να κάνεις τη μεταφορά, βρίσκεται ήδη στο smartphone σου.Κατ' αρχήν, υπάρχει η πιο απλή περίπτωση, να έχεις ήδη ρυθμίσει το Android smartphone σου ώστε να αποθηκεύει τις επαφές στο Google Account. Σε αυτή την περίπτωση, δε χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτε, πέραν του να σιγουρευτείς πως το παλιό κινητό συγχρονίζεται με τη Google: ανοίγεις τις Ρυθμίσεις, πατάς στο “Λογαριασμοί”, επιλέγεις το “Googleκαι επιβεβαιώνεις πως ο “Συγχρονισμός” είναι ενεργοποιημένος για τις επαφές. Όταν μεταφερθείς στο καινούριο κινητό και συνδεθείς με το (ίδιο προφανώς) Google Account, οι επαφές σου θα τηλεμεταφερθούν και στο νέο, αυτομάτως. Συγχαρητήρια, δε χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτε άλλο!

Δυστυχώς, όμως, μερικές φορές τα πράγματα δεν ακολουθούν την “απλή” περίπτωση. Αν οι επαφές σου είναι αποθηκευμένες τοπικά στο παλιό κινητό, τότε υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές, άλλες πιο απλές, άλλες πιο σύνθετες.

Υποπερίπτωση #1: μεταφορά των τοπικών επαφών στο Google Account. Αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή του παλιού κινητού. Δυστυχώς (σε αυτή την περίπτωση) το Android είναι ένα ορθάνοιχτο σύστημα, στο οποίο ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να αλλάξει ό,τι πρόγραμμα ή παράμετρο θέλει. Αρκετοί αλλάζουν (και) το πρόγραμμα διαχείρισης επαφών. Αν υπάρχει το default πρόγραμμα επαφών του Android, τότε υπάρχει η επιλογή εξαγωγής των επαφών είτε στη SIM είτε σε αρχείο VCF. Προτείνουμε την επιλογή του VCF. Αν μεταφέρεις αυτό το “συγκεντρωτικό” αρχείο VCF, το οποίο θα περιέχει όλες σου τις επαφές, σε κάποιον υπολογιστή, μπορείς να μπείς στο site του Google Contacts και να κάνεις εισαγωγή των επαφών μέσω αυτού του αρχείου. Έπειτα, όλες σου οι επαφές θα συγχρονίζονται αυτομάτως σε κάθε νέο κινητό, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

Υποπερίπτωση #2: μεταφορά των επαφών μέσω άλλης εφαρμογής. Αυτή είναι, ίσως, η πιο εύκολη λύση, αν δε θέλεις να “μπλέξεις” με τη Google (τουλάχιστον όχι περισσότερο από το απολύτως απαραίτητο). Υπάρχουν διάφορα apps τα οποία αναλαμβάνουν να πάρουν backup των επαφών σου στους δικούς τους servers, και να μεταφέρουν όλα τα δεδομένα όταν εγκαταστήσεις το app σε καινούριο smartphone.Θα αναφέρουμε τα Contacts+ και G Cloud Backup.Το πρώτο αναλαμβάνει να αντικαταστήσει και τα υποπρογράμματα διαχείρισης επαφών, κλήσεων και SMS του κινητού σου, έχει σαφώς πιο όμορφο και παραμετροποιήσιμο περιβάλλον, ενώ θα κρατήσει στους servers της εταιρίας backup από τις επαφές σου, αλλά και τα SMS και το ιστορικό κλήσεων, τα οποία θα μεταφέρει στο καινούριο σου κινητό και θα μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις χωρίς να χάσεις τίποτε απολύτως. Επίσης διαθέτει μπλοκάρισμα αριθμών (τους οποίους θα μεταφέρει και στο νέο κινητό) αλλά και αρχείο spam και αναγνώρισης κλήσεων, οπότε μπορεί να αναγνωρίσει αριθμούς που σε παίρνουν, ακόμη κι αν δεν τους έχεις καταχωρισμένους. Το δεύτερο δεν θα αντικαταστήσει κανένα άλλο πρόγραμμα, οπότε αν το νέο σου smartphone δεν έχει πολύ καλό πρόγραμμα κλήσεων, για παράδειγμα, θα μείνεις με αυτό. Όμως, αναλαμβάνει να πάρει backup τις επαφές, τις κλήσεις, τα SMS, αλλά και φωτογραφίες, μουσική, βίντεο, και ότι άλλο αρχείο του πεις, και να τα κρατήσει στους servers της δικής της εταιρίας. Ο δωρεάν αποθηκευτικός χώρος που δίνει η εταιρία είναι 1GB και μπορείς να αγοράσεις και περισσότερο.

Υποπερίπτωση #3: μεταφορά των επαφών από κινητό σε κινητό. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν προσθέσει αυτή τη δυνατότητα, συνήθως δίνοντας κάποιο εξειδικευμένο app. Η μεταφορά των δεδομένων γίνεται εγκαθιστώντας το app αυτό και στα δύο κινητά και επιλέγοντας τον επιθυμητό τρόπο σύνδεσης – συνήθως οι επιλογές είναι Bluetooth, NFC ή τοπικό δίκτυο (WiFi). Ενίοτε, η επιλογή για απ' ευθείας μεταφορά όλων των επαφών μέσω Bluetooth υπάρχει και στο ίδιο το πρόγραμμα διαχείρισης επαφών – όμως όχι πάντα.