Σαν σήμερα / Πώς ο Miles Davis άλλαξε την πορεία της μουσικής

Περίληψη: Ο θρύλος της jazz γεννιέται σαν σήμερα πριν από 96 χρόνια. Πώς κατάφερε να θέσει τις μουσικές βάσεις για τη hip-hop, την electro μουσική - ακόμα και το dubstep;

Ο Miles Davis, σύμφωνα με προσωπική του δήλωση, κατάφερε να αλλάξει τη μουσική 5 με 6 φορές. Εκτίμηση που, για όσους γνωρίζουν έστω τα στοιχειώδη από jazz, μοιάζει ταπεινή. Ο θρύλος της jazz, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1926, πέρασε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006, ως «μια από τις μορφές-κλειδιά στην ιστορία της jazz» - και όχι μόνο: είναι μια από τις προσωπικότητες που σφράγισαν το είδος μεταπολεμικά αλλά και τη σύγχρονη μουσικής εν γένει. 

Ο Barry McRae (συγγραφέας του βιβλίου Miles Davis: The man with the horn και συνεργάτης του Jazz Journal International) τον έχει παρομοιάσει με υδροπλάνο «που άγγιζε την κορυφή των κυμάτων χωρίς να βουλιάζει, κυλούσε αβίαστα πάνω από την αρμονική υδάτινη μάζα και σπάνια ανυψωνόταν στον ουρανό». Πρώτος και κύριος λόγος το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, ιδιαίτερα ως τρομπετίστας. Ο Davis ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς παίκτες τρομπέτας που εμφανίστηκαν τον 20ο αιώνα.

Έπειτα η ικανότητά του να αναγνωρίζει το ταλέντο σε άλλους μουσικούς. Οι κιθαρίστες, οι σαξοφωνίστες, οι πιανίστες και οι drummers που αναδείχθηκαν μέσα από τις μπάντες του μπορούν να συνθέσουν από μόνοι τους ένα «all star» μουσικής βιομηχανίας. Ονόματα όπως ο John Coltrane, ο Bill Evans, ο Tony Williams και ο John Scofield είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες που έγιναν διάσημα χάρη στις θρυλικές πια μπάντες του.

Είχε επίσης τη σπάνια δυνατότητα να αποσπά το 100% από κάθε μέλος της μπάντας. Ο Davis έστηνε αριστοτεχνικά τις ομάδες του, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρμονικό και άψογο.

Η επιρροή του φαίνεται από την ευκολία που ξεπέρασε τα όρια του μουσικού είδους που τον καθιέρωσε. Kατά τη διάρκεια των 60s και των 70s, για παράδειγμα, ο θαυμασμός που έτρεφε για καινοτόμους μουσικούς της εποχής, όπως ο Jimi Hendrix, τον οδήγησε στο να ενώσει τους κόσμους της jazz, της rock και τη funk. 

Οι χαρακτηρισμοί που συνήθως οριοθετούν τα είδη της μουσικής δεν αρκούν για να περιγράψουν το μοναδικό κράμα που δημιούργησε ο Davis εκείνη την περίοδο. Αν κάναμε μια προσπάθεια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η μουσική του έθεσε τις βάσεις για μελλοντικά είδη όπως η hip-hop, η trance, το dub, το new wave, το drum & bass, η electro - ακόμα και το dubstep.

Χρειάζεται ωστόσο να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο «Kind of Blue», τον δίσκο-ορόσημο της jazz. Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε το τελευταίο εν ζωή μέλος, που συμμετείχε σε εκείνο το μυθικό άλμπουμ, ο drummer Jimmy Cobb, να φύγει από τη ζωή πριν από μία ημέρα, στις 25 Μαΐου. Για πολλούς κριτικούς το «Kind of Blue» είναι το πλέον άρτιο άλμπουμ της jazz, ένα πρότυπο με το οποίο θα συγκρίνονται όλα τα μελλοντικά του είδους.

Αν θες να γνωρίσεις το μουσικό του μεγαλείο ή να συμπληρώσεις τη jazz συλλογή σου με ακόμα περισσότερους δίσκους του Miles Davis, βρες περισσότερες από 100 επιλογές στο public.gr!