MWC 2019 Day 3: Είδαμε το μέλλον στη Βαρκελώνη

Περίληψη: Οι περιπέτειές μας στο Mobile World Congress (ή MWC Barcelona, όπως είναι πλέον η επίσημη...

Οι περιπέτειές μας στο Mobile World Congress (ή MWC Barcelona, όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία της έκθεσης) συνεχίζονται για ακόμα μία ημέρα. Έχοντας χορτάσει από high end συσκευές όπως πανάλαφρα laptops, πανίσχυρα smartphones και… κάμερες, αποφασίσαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις τεχνολογίες του μέλλοντος ή ορθότερα στις εφαρμογές τους.

Τεχνολογίες, βλέπετε, σαν το 5G και την τεχνητή νοημοσύνη είναι διαθέσιμες ακόμα και σήμερα, τώρα. Χάρη σ’ αυτές έχουμε τη δυνατότητα να τραβάμε με τα smartphones μας φωτογραφίες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δε θα μπορούσε να τις πετύχει ούτε επαγγελματίας, να οργανώνουμε την καθημερινότητά μας μεχειρουργική ακρίβεια και να ελέγχουμε 24/7 την υγεία μας.

Αν, λοιπόν, όλα αυτά είναι δυνατά σήμερα, τότε τι θα πρέπει να περιμένουμε αύριο; Ελάτε να δούμε…

Το ιπτάμενο… ταξί-drone!

Το 5G μπορεί να μεταμορφώσει μεταξύ άλλων και τις μεταφορές και η Ooredoo βάλθηκε να μας το αποδείξει με το πρώτο αυτόματο ιπτάμενο ταξί στον κόσμο! Στην ουσία πρόκειται για ένα concept που παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο το 5G θα είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει βασικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας στο μέλλον.

Στο booth της εταιρείας βρισκόταν ένα υπερμέγεθες drone, ικανό να χωρέσει έως και δύο επιβάτες. Το design του έμοιαζε με αυτό ενός πολύ μικρού ελικοπτέρου δίχως μεγάλη έλικα και ουρά, αφού τον ρόλο τους έπαιζαν μικρές έλικες περιμετρικά του –όπως με ένατυπικό drone. Φυσικά το μοντέλο της Ooredoo δεν απογειωνόταν, οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια εικονική πτήση πάνω από τη Ντόχα του Κατάρ. Στη θεωρία, το ταξί-drone κινείται αυτόματα, αξιοποιώντας τα δεδομένα που είναι σε θέση να του προσφέρει το 5G.

Η συγκεκριμένη αποτελεί μια από τις 5G υλοποιήσεις της Ooredoo. Πρόκειται άλλωστε για την εταιρεία που έχει ήδη λανσάρει το πρώτο 5G δίκτυο για εμπορική χρήση στον κόσμο στο Κατάρ με περισσότερα από 100 σημεία εκπομπής, ενώ έχει πραγματοποιήσει δοκιμές και σε Ινδονησία, Μαλδίβες και Κουβέιτ.

Η εποχή των ιπτάμενων αυτοκινήτων, όμως, μάλλον δεν αργεί. Κι αν σας φαίνεται αδύνατον, θυμηθείτε τι λέγαμε μερικά χρόνια πριν για την τεχνητή νοημοσύνη…

Χειρουργικές επεμβάσεις μέσω 5G

Οι χειρουργικές επεμβάσεις είθισται να στηρίζονται στις ικανότητες του γιατρού που βρίσκεται μέσα στοχειρουργείο. Τι γίνεται όμως όταν αυτός, για οποιονδήποτε λόγο, είναι χιλιόμετρα μακριά αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης της επέμβασης; Τη λύση στηφαινομενικά αδιέξοδη αυτή περίπτωση έρχεται να δώσει το 5G.

Η παρουσίασή της έγινε με τη βοήθεια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, το οποίο και πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση χάρη στο 5G. Μια ολόκληρη χειρουργική αίθουσα του νοσοκομείου εξοπλίστηκε με τεχνολογία 5G, προκειμένου ένας ασθενής να υποβληθεί σε χειρουργείο, τη στιγμή που οι υπεύθυνοι γιατροί βρίσκονταν στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης, δίνοντας εντολές στους γιατρούς που βρίσκονταν με τον ασθενή!

Υπεύθυνος για την επέμβαση ήταν ο δρ. Antonio Maria de Lacy, επικεφαλής του τμήματος Ελάσσονος Επεμβατικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, και στόχος της επίδειξης ήταν να αποδειχθεί ότι χάρη στις ανύπαρκτες καθυστερήσεις στη μετάδοση της εικόνας και του ήχου (βλ. latency) μέσω 5G, ακόμα και μια τόσο απαιτητική διαδικασία, όσο μια χειρουργική επέμβαση, είναι δυνατή. Τον εξοπλισμό της χειρουργικής αίθουσας ανέλαβε η Vodafone με το κόστος να ανέρχεται στα 40€ εκατομμύρια.

Επιδείξεις σαν κι αυτή αποδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως το 5G δεν εξαντλείται απλώς στις νέες ναυαρχίδες των κατασκευαστών smartphones, αλλά είναι πράγματι σε θέση να αλλάξει τις ζωές μας, με τρόπους που οι περισσότεροι ούτε καν τους έχουμε σκεφτεί!

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, δισεκατομμύρια συσκευές αναμένεται να είναι συνδεδεμένες μέσω των δικτύων κινητής. Αυτοκίνητα, ρομπότ, μηχανές παραγωγής και ποιος ξέρει τι άλλο, θα λειτουργούν στον δικό τους κόσμο «πατώντας» στο 5G. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα απαιτεί αξιόπιστες συνδέσεις και σωστή, επεκτάσιμη διαχείριση, κάτι που θα είναι σε θέση να προσφέρουν οι λύσεις του Internet of Things.

Η δημιουργία οικοσυστημάτων είναι το κλειδί εδώ προκειμένου οι κάθε λογής εταιρείες να μπορέσουν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους και να μεταμορφώσουν τη βιομηχανία όπως την ξέρουμε σήμερα. Αυτοματοποιημένοι στόλοι θα αναλάβουν διαδικασίες όπως τη συσκευασία, την ταξινόμηση και τη μεταφορά προϊόντων. Οι γραμμές παραγωγής, απαλλαγμένες από καλώδια θα λειτουργούν σαν πραγματικά γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας επιδίδονται τα τελευταία χρόνια στη μάχη με φόντο την αποτελεσματικότητα. Πώς θα συνδεθούν όλες αυτές οι μονάδες μεταξύ τους; Πώς οι εταιρείες θα εκμεταλλευτούν πλήρως το 5G σπάζοντας τα όρια του παρόντος και ξεπερνώντας εμπόδια που μοιάζουν απροσπέλαστα; Πώς θα ενισχυθεί ο τομέας της ασφάλειας, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στις υπηρεσίες που απολαμβάνουνοι καταναλωτές;

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε και το 5G έρχεται να επισπεύσει τις διαδικασίες…

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος από τη BMW

Τα αυτοκίνητα έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, διαθέτοντας πλέον εξελιγμένες λειτουργίες και κορυφαία χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε άλλωστε και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιοτου MWC, «τα αυτοκίνητα πλέον είναι υπολογιστές».

Η BMW φρόντισε να επιβεβαιώσει στο έπακρο τον ισχυρισμό του, με το iNEXT, ένα ηλεκτρικό SUV που αναμένεται να κάνει ντεμπούτο το 2021 και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Με επιβλητικό σχεδιασμό, που ταιριάζει περισσότερο σε ταινία τύπου Tron παρά στους δρόμους του σήμερα, το iNEXT θυμίζει μια sci-fi εκδοχή των X5 και X7.

Ο οδηγός θα είναι σε θέση να αλληλεπιδρά μαζί του μέσω χειρονομιών και φωνητικών εντολών για ενέργειες όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο των παραθύρων και της ηλιοροφής, ενώ θα προσφέρεται και τεχνολογία αναγνώρισης βλέμματος. Παράλληλα θα μπορεί να δείχνει ένα κατάστημα ρωτώντας το αυτοκίνητο τι ώρα κλείνει ή μια θέση πάρκινγκ, για να μάθει τη χρέωση. Γενικά, πρόθεση της BMW είναι να εστιάσει στη σχέση του οδηγού μετο αυτοκίνητο και όχι τον συνοδηγό ή τους άλλους επιβάτες.

To iNEXT θα διαθέτει αυτόνομηλειτουργία SAE επιπέδου 3 με τον στόχο της BMW να είναι το επίπεδο 4 μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του αυτοκινήτου –ενδεικτικά, στο επίπεδο 5, που είναι και το μέγιστο, δεν απαιτείται καν η ανθρώπινη προσοχή!

Τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον; Stay tuned στο Public Blog και δεν θα χάσετε!