Νέες κυκλοφορίες / Τι φέρνει ο Μάρτιος στα ξενόγλωσσα βιβλία;

Περίληψη: Τα σημαντικά ξενόγλωσσα βιβλία της χρονιάς δεν έχουν τέλος - συνεχίζουμε με όλες τις κυκλοφορίες που περιμένουμε ανυπόμονα σε επιστημονικά, δοκίμια, αυτοβιογραφίες και άλλα... «αληθινά» βιβλία!

Το 2020 θα έχει τόσες πολλές και σημαντικές κυκλοφορίες βιβλίων, που δεν χωράνε όλες σε ένα άρθρο. Για να μην αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο, λοιπόν, χωρίσαμε τις σημαντικότερες σε τρία μέρη: στο πρώτο είδαμε τα λογοτεχνικά που περιμένουμε ενώ το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο. Το τρίτο -και τελευταίο- μέρος του αφιερώματός μας κλείνει με τα non fiction βιβλία της χρονιάς. Ας δούμε τι μας επιφυλάσσει το 2020 σε επιστημονικά, δοκίμια, αυτοβιογραφίες και άλλα... αληθινά βιβλία.

Το πρώτο βιβλίο που ξεχωρίσαμε είναι το «Hood Feminism» της Mikki Kendall, το οποίο κατέφθασε στο τέλος Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια ενδοσκόπηση στο κίνημα του φεμινισμού, το οποίο, σύμφωνα με τη συγγραφέα, πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του. Η Pragya Agarwal επιχειρεί κάτι ακόμα πιο δύσκολο, να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις προκαταλήψεις μας. Το «Sway» προσπαθεί με κατανοητό τρόπο να εξερευνήσει το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο υποσυνείδητο σε θέματα προκαταλήψεων και στην πορεία να μας βοηθήσει να τις συνειδητοποιήσουμε πριν μας επηρεάσουν. Μια συνήθης προκατάληψη είναι πως οι νόμοι και ο ποινικός κώδικας αφορούν μόνο όσους τον παραβαίνουν. Η πραγματικότητα είναι ότι το δίκαιο μας επηρεάζει όλους καθημερινά. Γι’ αυτό γράφτηκε το «Fake Law», για να ξεκαθαρίσει την άγνοια που υπάρχει γύρο από τους νόμους και το δίκαιο.

Από νομικό background προέρχεται και ο Philippe Sands, στο νέο του βιβλίο «The Ratline», που όμως επέλεξε να ασχοληθεί με την ιστορία. Ο όρος ratline αναφέρεται στις διαδρομές που ακολουθούσαν πολλοί Ναζί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να αποφύγουν τις διώξεις. Ένας από αυτούς ήταν και ο Otto Freiherr von Wachter, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν φτάσει στην Λατινική Αμερική. Ο Philippe Sands μας δίνει μια σπάνια ματιά στην καθημερινή ζωή ενός φυγά Ναζί. Η ιστορία όμως δεν σταματά ποτέ και γράφεται μέρα με τη μέρα. Τη σημερινή ιστορία εξερευνούν ο Joshua Wong και ο Jason Y. Ng στο «Unfree Speech». Με έναυσμα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ, μιλούν για τις απειλές που αντιμετωπίζει η δημοκρατία μας σήμερα.

Περνάμε τώρα σε ένα βιβλίο που, αν κρίνουμε από την απήχηση που έχει η συγγραφέας του, το περίμενε πάρα πολύς κόσμος. Αναφερόμαστε στο «Eat Green» της Melissa Hemsley. Η Hemsley έχει αποκτήσει μεγάλο κοινό, το οποίο ακολουθεί πιστά τις διατροφικές συμβουλές της, και ο φετινός Ιανουάριος σήμανε την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου. Αργότερα μέσα στη χρονιά, θα έχουμε την κυκλοφορία ενός ακόμα σημαντικού βιβλίου συνταγών. Στις 23/03 έρχεται το «One» της Anna Jones, το οποίο επικεντρώνεται σε συνταγές όχι μόνο νόστιμες αλλά και περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Το τρίτο βιβλίο συνταγών στη λίστα μας είναι το «Quick and Easy» από την Ella Mills. Περιλαμβάνει 100 συνταγές βασισμένες σε φυτικά συστατικά, που μπορούν να προετοιμαστούν σε «χρόνο μηδέν». Αφήνουμε τώρα τη μαγειρική, για να περάσουμε στις εμπειρίες της μητρότητας και την Giovanna Fletcher. Η συγγραφέας πολλών best seller απευθύνεται στα τρία παιδιά της μέσα από τα γράμματα που έγραψε και δημοσιεύει στο συγκινητικό «Letters on Motherhood».

Επιστρέφουμε στα επιστημονικά βιβλία με το «How to Argue With a Racist», το οποίο επιστρατεύει τη Βιολογία, για να δείξει σε όλους πως η κατανόηση της επιστήμης είναι ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Η Layla Saad ακολούθησε πιο ευθεία οδό και «προκάλεσε» το κοινό της σε εσωτερική αναζήτηση. Απώτερος σκοπός η συνειδητοποίηση απόψεων και γεγονότων που μπορεί υποσυνείδητα να συνδράμουν στην διαιώνιση των διακρίσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης είναι το «Me and White Supremacy», το οποίο έφτασε στο Public στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Βιολογία βρίσκεται στο επίκεντρο και του «Entangled Life», όχι όμως η ανθρώπινη. Ο Merlin Sheldrake εξετάζει τον μικρόκοσμο στον οποίο ζουν και αναπτύσσονται οι μύκητες. Ίσως εκπλαγείς όταν μάθεις την επίδρασή που έχουν στους ανθρώπους. Επανερχόμαστε σε ανθρώπινα μεγέθη -και προβλήματα- για να συναντήσουμε την Marie Kondo. Η master της οργάνωσης «ξαναχτυπά» μέσα στο 2020. Το επόμενο της βιβλίο έχει τίτλο «Joy at Work» και έρχεται για να βάλει σε τάξη και την εργασιακή μας ζωή.

Κι αν η Marie Kondo έχει βαλθεί να λύσει τα ατομικά μας προβλήματα, τα συλλογικά μας ζητήματα θέλουν προσπάθεια από όλους. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή. Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, είναι ένας από τους πρωτοστάτες στην προσπάθεια για αντιστροφή της σημερινής πορείας του κλίματος και καταγράφει στο «How to Avoid a Climate Disaster» τα μαθήματα που αποκόμισε τα τελευταία 10 χρόνια, προσπαθώντας να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση. Η μάχη απαιτεί συμμετοχή από όλους μας όμως, όπως είπαμε. Πώς ξέρουμε όμως ότι κάνουμε το σωστό; Αυτό προσπαθεί να σε βοηθήσει να απαντήσεις η Pandora Sykes με το «How Do We Know We're Doing It Right».

Σημαντική κριτική στο σύγχρονο τρόπο ζωής κάνει και ο γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty, ο οποίος εξετάζει την κοινωνία από την δική του επιστήμη, αυτή της οικονομίας. Το νέο του βιβλίο «Capital and Ideology» αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του υπερκαπιταλιστικού οικονομικού μοντέλου του 21ου αιώνα. Την δικιά του κριτική κάνει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά μέσα από μια θεωρητική άσκηση. Φαντάζεται τον κόσμο όπως θα ήταν το 2025, αν κατά την οικονομική κρίση του 2008 είχε επικρατήσει ένα μετά-καπιταλιστικό μοντέλο κοινωνίας και οικονομίας. Το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού οικονομικών «Another Now» αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2020.

Κλείνουμε με τις σημαντικότερες βιογραφίες και αυτοβιογραφίες του 2020. Την αρχή μέσα στη χρονιά έκανε το «Motherwell - A Girlhood», η αυτοβιογραφία της Deborah Orr, η οποία μόλις κυκλοφόρησε. Η Deborah Orr έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, σε ηλικία μόλις 57 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Τα απομνημονεύματά της καταγράφουν το ταξίδι της στη ζωή, από μια οικογένεια που δεν την στήριξε και μια πόλη που μισούσε μέχρι και την καταξίωσή της ως δημοσιογράφος στις βρετανικές εφημερίδες The Guardian και The Independent. Ακολουθεί το «My Wild and Sleepless Nights», που κατέφθασε στις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μία αυτοβιογραφία η οποία εστιάζει στην μητρότητα, από την Clover Stroud.

Οι σημαντικές κυκλοφορίες βιογραφιών συνεχίζονται και την άνοιξη. Την αρχή κάνει το «One Two Three Four: The Beatles in Time» από τον Craig Brown. 50 χρόνια μετά το χωρισμό της μπάντας έρχεται το πρώτο βιβλίο που μπαίνει τόσο βαθιά στην καθημερινότητα του κατά γενική ομολογία σημαντικότερου συγκροτήματος όλων των εποχών. Τις επιλογές non fiction βιβλίων που περιμένουμε μέσα στο 2020 κλείνει το «The Wild Silence» της Raynor Winn. Η συγγραφέας προσπαθεί να επιστρέψει στην «κανονικότητα» αλλά η ανίατη ασθένεια του συζύγου της δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο. Η βοήθεια όμως θα έρθει εκεί που δεν το περιμένει...

Μέχρι να εκδοθούν όλα τα βιβλία που περιμένουμε μέσα στο 2020, έχεις λίγο χρόνο ακόμα. Εκμεταλλεύσου τον για να διαβάσεις μερικά από τα κορυφαία βιβλία του 2019, τα οποία ίσως ξέφυγαν της προσοχής σου πέρσι. Μη ξεχάσεις να περάσεις μια «βόλτα» και από το πρώτο και το δεύτερο μέρος του αφιερώματός, μας για να θυμηθείς τα κορυφαία λογοτεχνικά και παιδικά ξενόγλωσσα βιβλία που περιμένουμε!