November reads: Οι σπουδαίες ελληνικές κυκλοφορίες του μήνα

Περίληψη: Όπως κάθε φθινόπωρο, οι μηχανές των ελληνικών εκδοτικών οίκων δουλεύουν στα μάξιμα, προσφέροντας δυνατές προτάσεις βιβλίων για όλα τα γούστα. Κράτα σημειώσεις!

Νοέμβριος σημαίνει διάβασμα: σπουδαίες νέες κυκλοφορίες, αστυνομικά μυθιστορήματα - που αυτόν τον μήνα έχουν την τιμητική τους - συνεντεύξεις και οι πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις – όλα είναι εδώ! Όπως κάθε φθινόπωρο, οι μηχανές των ελληνικών εκδοτικών οίκων δουλεύουν στα μάξιμα, προσφέροντας δυνατές προτάσεις βιβλίων για όλα τα γούστα. Κράτα σημειώσεις και βρες όσα θα γεμίσουν τη βιβλιοθήκη σου...

Την αρχή κάνουν τα μυθιστορήματα μεταφρασμένης λογοτεχνίας και ο Σάιμον Τέμπλαρ. Γνωστός και ως «Άγιος», ο Τέμπλαρ ξεκινά μια νέα περιπέτεια στην Νέα Υόρκη, όταν δέχεται μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί. Ο «Άγιος στη Νέα Υόρκη» είναι το διασημότερο βιβλίο της σειράς και, παρότι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1935, το Public εξασφάλισε την επανέκδοσή του, την οποία θα βρεις αποκλειστικά στην Public Βιβλιοθήκη. Στο ίδιο μοτίβο μυστηρίου κινείται και «Ο θάνατος του 007», το βιβλίο του Anthony Horowitz, που αποτίει φόρο τιμής στον πιο διάσημο μυστικό πράκτορα.

Στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη μας επαναφέρει το νέο μυθιστόρημα της Elizabeth Gilbert, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά. «Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης» μάς γυρνάνε στο 1940, όταν η 19χρονη Βίβιαν Μόρις φτάνει στο Μανχάταν και ανακαλύπτει έναν κόσμο που θα την απελευθερώσει. Ένα ακόμα βιβλίο που μόλις έφτασε στα ελληνικά είναι «Η σκιά του ευνούχου», το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Jaume Cabré για έναν μελαγχολικό γερασμένο δημοσιογράφο, ο οποίος διηγείται την ιστορία της ζωής του στην Καταλονία του Φράνκο. Από την ξένη λογοτεχνία ξεχωρίσαμε ακόμα το έργο του Bruno Schulz, το σύνολο του οποίου μπορείς να διαβάσεις στο «Άπαντα τα πεζά», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Περνάμε τώρα στην ελληνική λογοτεχνία και τη Φιλομήλα Λαπατά. «Οι κόρες του νερού» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ασχολείται με τον απόδημο ελληνισμό και είναι το πρώτο βιβλίο σε μια τριλογία γύρω από το ίδιο θέμα. Την μετανάστευση των Ελλήνων επηρέασε σημαντικά και η οικονομική κρίση. Στην περίοδο της κρίσης εκτυλίσσονται τα γεγονότα του νέου βιβλίου «Οι ρετσίνες του βασιλιά» από τον Ισίδωρο Ζουργό, το οποίο κυκλοφορεί σύντομα και μπορείς να προπαραγγείλεις. Σε πιο ελαφρύ κλίμα κινείται «Ο προφήτης» του Αρκά, χωρίς όμως να λείπει το καυστικό χιούμορ που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του.

Μεγάλος φαν του Αρκά ήταν - και είναι ακόμα - ο Mikeius, ο οποίος έγινε σε όλους γνωστός μέσα από τα σατυρικά του βίντεο στο YouTube. Ο Mikeius ασχολείται πλέον με την επιστήμη παρουσιάζοντας μια από τις δημοφιλέστερες εκπομπές του ελληνικού YouTube σήμερα. Το βιβλίο «What the Fact» κρατά τον τίτλο της εκπομπής και παρουσιάζει 40 ιστορίες επιστήμης που θα σου... ανατινάξουν τον εγκέφαλο. Με την επιστήμη ασχολείται και ο Bill Bryson, ο οποίος στο βιβλίο «Το σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός» στρέφει την προσοχή του στον ανθρώπινο οργανισμό και τις εντυπωσιακές του ικανότητες.

Στην επιστήμη της κοινωνιολογίας εστιάζει στο νέο του βιβλίο ο Bret Easton Ellis. Ο «Λευκός» εξετάζει με πολύ πρωτότυπο τρόπο την ψηφιακή εποχή και τα φαινόμενα που ξεπροβάλλουν από αυτή. Κοινωνικά δίκτυα, αυτολογοκρισία, εξάρτηση σε «likes» είναι μερικές από τις πιο ανησυχητικές «συνήθειες» της εποχής, τις οποίες ο Ellis σχολιάζει καυστικά. Διάβασε τι λέει ο ίδιος ο συγγραφέας για το «Λευκός» και την κατάσταση στην pop κουλτούρα στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον Σπήλιο Λαμπρόπουλο για το Public Blog.

Αν οι επιστήμες σε συναρπάζουν, τότε σίγουρα θαυμάζεις ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της, τον Νίκολα Τέσλα. Η βιογραφία που συνέταξε ο Vladimir Pistalo αποτελεί μια συναρπαστική ανάπλαση της ζωής και του έργου του πρωτοπόρου οραματιστή, που εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας επηρεάζει ακόμα και σήμερα. Στην σημερινή εποχή ένας από τους πρωταγωνιστές στον χώρο της τεχνολογίας είναι αναμφίβολα ο Tim Cook. Ο CEO της Apple οδήγησε της εταιρία σε δυσθεώρητα ύψη από τότε που ανέλαβε τα ηνία της μετά τον θάνατο του Steve Jobs. Το «Tim Cook: Η ιδιοφυία που ανέβασε την Apple στο επόμενο επίπεδο» είναι η βιογραφία του από τον Leander Kahney. Τις προτάσεις μας ολοκληρώνει ο δεύτερος τόμος της βιογραφίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία παρουσιάζει τη ζωή του πρώην πρωθυπουργού από τη μεταπολίτευση μέχρι και το 2016.

Έλα στο κοντινότερο κατάστημα Public ή επισκέψου το public.gr, για να βρεις το νέο βιβλίο που θα διαβάσεις αυτή την περίοδο. Χρόνος υπάρχει, το μόνο που πρέπει να αποφασίσεις είναι το βιβλίο!