«Ένα άλογο μπαίνει σ' ένα μπαρ» / Τώρα και στα ελληνικά!

Περίληψη: Το πολυβραβευμένο βιβλίο του David Grossman είναι πλέον διαθέσιμο στα ελληνικά και ο σπουδαίος ισραηλινός συγγραφέας έρχεται στο Public για την παρουσίασή του!

Πριν σας πούμε εμείς για τον David Grossman και το βιβλίο του «Ένα άλογο μπαίνει σ' ένα μπαρ», μιλούν για αυτόν τα επιτεύγματά του. Κρατήστε σημειώσεις: Το 2018 απέσπασε το Βραβείο του Ισραήλ για το λογοτεχνικό του έργο ενώ, έναν χρόνο νωρίτερα, του είχε απονεμηθεί το Man Booker International Prize. Και οι δύο βραβεύσεις ήρθαν για το βιβλίο «A Horse Walks Into a Bar». Το πολυβραβευμένο έργο του ισραηλινού συγγραφέα κυκλοφορεί τώρα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός!

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του στα ελληνικά, θα βρίσκεται στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του. Αν θες να είσαι κι εσύ εκεί, έλα στο Public Τσιμισκή στις 15 Ιανουαρίου ή στο Public Συντάγματος στις 16/1 για να τον γνωρίσεις!

Ίσως αναγνωρίζεις τον τίτλο του βιβλίου ως εισαγωγή κάποιου... κρύου αστείου - και αυτό ακριβώς θα βρεις στο τελευταίο βιβλίο του Grossman! Ένας κωμικός ανεβαίνει στη σκηνή ενός μικρού comedy club, για να κάνει το νούμερό του. Στο κοινό βρίσκεται και ένας παλιός του γνώριμος. Όσο προχωρά η ώρα, το υλικό του γίνεται όλο και πιο χυδαίο, το αποκορύφωμα όμως έρχεται τη στιγμή που ο κωμικός αποκαλύπτει μερικές σκοτεινές λεπτομέρειες από το παρελθόν του.    

Το «Ένα άλογο μπαίνει σ' ένα μπαρ», όμως, δεν είναι ένα βιβλίο για την stand-up κωμωδία. Είναι ένα βιβλίο για τις δυσλειτουργικές κοινωνίες και τους ανθρώπους τους, χωρίς να περιορίζει τα μηνύματά του μόνο για το Ισραήλ. Μέσα από το σετ ενός καυστικού -και σχεδόν αποκρουστικού- κωμικού, ο αναγνώστης δεν έχει άλλη επιλογή από το να βάλει τον εαυτό του να σκεφτεί. Και ίσως στο τέλος καταλάβει αυτόν τον τόσο ελλαττωματικό πρωταγωνιστή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο David Grossman καταπιάνεται με δύσκολα ανθρώπινα συναισθήματα. Το βιβλίο του «Falling out of Time», για παράδειγμα, πηγάζει από προσωπικές του εμπειρίες, καθώς ο θάνατος του γιου του το 2006, στον πόλεμο του Ισραήλ με το Λίβανο, τον οδήγησε στη συγγραφή του. Παρότι στα βιβλία του δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική σαν θεματολογία, ο David Grossman είναι έντονα πολιτικοποιημένος και υπέρμαχος της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.