«Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974»: Ο Αλέξης Παπαχελάς και η επταετία που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα

Περίληψη: Το 1974 η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο. Τι συνέβη για να φτάσουμε μέχρι εκεί και τι ακολούθησε; Το βιβλίο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» του Αλέξη Παπαχελά ρίχνει φως.

Μία έρευνα 25 ετών επισφραγίζεται με την κυκλοφορία του βιβλίου «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» από τον Αλέξη Παπαχελά. Ο έμπειρος δημοσιογράφος συνέλεξε αδημοσίευτο μέχρι σήμερα υλικό για να δημιουργήσει ένα βιβλίο ιστορικό ντοκουμέντο για τα επτά χρόνια που καθόρισαν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος.

«Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» – Λίγα λόγια για το βιβλίο


Μέσα από αυτή τη δουλειά, ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» φέρνει στην επιφάνεια το παρασκήνιο πίσω από γεγονότα που συνέβησαν κατά την επταετία 1967-1974 στην Ελλάδα και οδήγησαν στην εισβολή στην Κύπρο και στην πτώση της Χούντας, τα οποία δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστά. Για να το καταφέρει αυτό διεξήγαγε συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές των γεγονότων που μιλούν για πρώτη φορά και ανακάλυψε ηχητικά ντοκουμέντα και έγγραφα που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστα. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ηχητικά ντοκουμέντα που επαυξάνουν την αναγνωστική εμπειρία. Τα ηχητικά αυτά μπορούν να τα ακούσουν οι αναγνώστες σκανάροντας τα σχετικά QR Codes.

Ο Αλέξης Παπαχελάς επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών, από την στάση τους στην εισβολή στην Κύπρο μέχρι και το πως προέβλεπαν τον ρόλο που θα είχαν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου στα γεγονότα. Άλλα γεγονότα στα οποία ρίχνει φως το βιβλίο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» είναι η ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο εκείνη την περίοδο, η παθητική στάση των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο τις πρώτες ώρες της εισβολής και το πολιτικό σκηνικό που είχε στα χέρια του ο Ιωαννίδης λίγο πριν το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή.

Η εκτενής έρευνα του Αλέξη Παπαχελά γίνεται εμφανής και στο τέλος του βιβλίου. Εκεί σε περιμένει ένα πλούσιο παράρτημα με σπάνιο υλικό. Στο παράρτημα θα βρεις ένα αναλυτικό χρονολόγιο της εποχής και των γεγονότων, βιογραφικά σημειώματα των προσώπων για τους οποίους θα διαβάσεις στο βιβλίο καθώς επίσης και αναλυτική βιβλιογραφία. Το «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» είναι μία σπάνια ιστορικό-πολιτική δουλειά, βασισμένη σε πολυετή έρευνα εις βάθος. Παρακάτω μπορείς να δεις τον Αλέξη Παπαχελά να μας συστήνει ο ίδιος το νέο του βιβλίο:

Video Duration
0:58


Το νέο βιβλίο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς ήδη να το προπαραγγείλεις στο Public.gr. Ο Αλέξης Παπαχελάς θα παρευρεθεί στις 18 Οκτωβρίου σε διαδικτυακή εκδήλωση του Public για να μιλήσει για το νέο του βιβλίο, ενώ στην εκδήλωση θα προβληθούν και βίντεο ντοκουμέντα με μαρτυρίες πρωταγωνιστών. Πριν αποκτήσεις κι εσύ το δικό σου αντίτυπο, μπορείς να πάρεις μία γεύση από το νέο βιβλίο διαβάζοντας τον πρόλογο, ο οποίος είναι διαθέσιμος online από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Διαγωνισμός «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974»


Το Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς ισάριθμα (3) αντίτυπα του βιβλίου «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» με την υπογραφή του συγγραφέα Αλέξη Παπαχελά. Για να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Οι νικητές θα επιλεγούν μετά από κλήρωση και θα ανακοινωθούν στο Public Blog. Πολλαπλές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Καλή επιτυχία!

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές κληρώθηκαν 

Αχιλλέας Σαμλίδης

Ιωάννα Πανοπούλου

Χαράλαμπος Χειμάριος