Διαγωνισμός: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από τη ματιά του Σ. Λυγερού

Περίληψη: 50 χρόνια μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Σταύρος Λυγερός δίνει τη δική του μαρτυρία για τον αγώνα των φοιτητών που έπλασε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

Ξημερώματα 17ης Νοεμβρίου, 1973. Η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών που συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελευθερία, συνιστά ένα από τα πιο τραγικά όσο και ηρωικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Ήταν η κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης, ενός άνισου, ανιδιοτελούς αγώνα που με σύμβολο το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», έμελλε να σημάνει την αρχή του τέλους για το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου στάθηκε ακόμη γενεσιουργός αιτία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, με τον απόηχο της αντίστασης των φοιτητών να παραμένει το ίδιο εκκωφαντικός, 50 χρόνια μετά. Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν ο Σταύρος Λυγερός. Στο βιβλίο «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» από τις Εκδόσεις Πατάκη, ο δημοσιογράφος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των φοιτητών και ένας από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης, δίνει τη δική του μαρτυρία για τα όσα συνέβησαν, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Ας το ανακαλύψουμε. 

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου»: Μια ξεχασμένη κατάθεση από τον Σταύρο Λυγερό

exegersi-politexniou-lygeros-02

Πώς η εξέγερση του Νοέμβρη άνοιξε το δρόμο για την πτώση της δικτατορίας; Με ποιο τρόπο το Πολυτεχνείο όρισε - και συνεχίζει να ορίζει - την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας; Ποιο δρόμο θα είχε, πιθανότατα, ακολουθήσει η χώρα μας αν δεν προχωρούσε το σχέδιο της κατάληψης του Πολυτεχνείου; Με την ιστορική νηφαλιότητα των 50 χρόνων που έχουν περάσει, ο Σταύρος Λυγερός φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της εξέγερσης, συνδέοντας το τότε με το τώρα. Το βιβλίο «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» είναι η δική του πολιτική και προσωπική κατάθεση για τα συνταρακτικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την 17η Νοεμβρίου του 1973. Αποτελεί μια μετεγγραφή-διασκευή του δίτομου βιβλίου που εκδόθηκε το 1977 από την Εκδοτική Ομάδα Εργασία με τίτλο «Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα – Από τις προσφυγές στα Πρωτοδικεία στην εξέγερση του Πολυτεχνείου». Τώρα, το νέο συγγραφικό πόνημα του Σταύρου Λυγερού έρχεται όχι μόνο για να παρουσιάσει όσα είδε ένας αυτόπτης μάρτυρα που ήταν εκεί, τη στιγμή που γραφόταν η ιστορία, αλλά και να αναλύσει το «αποτύπωμα» του Πολυτεχνείου στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού.

Video Duration
0:29

Αξιοποιώντας ένα μεγάλο όγκο ιστορικών αρχείων, εγγράφων, ντοκουμέντων αλλά και τα όσα βίωσε ο ίδιος ως εικοσάχρονος φοιτητής, ο Σταύρος Λυγερός πλέκει μια διαφορετική ιστορική αφήγηση για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μία αυθόρμητη –χωρίς κομματική καθοδήγηση– κορύφωση στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Εγγράφηκε με δύναμη στη λαϊκή συνείδηση, επειδή εμπεριείχε την έννοια της “θυσίας”, η οποία λειτουργεί σαν σηματοδότης για έθνη και λαούς. Είναι από τα ιστορικά γεγονότα που έχει ζωτική ανάγκη κάθε λαός για να διατηρεί τον αυτοσεβασμό του». Με κριτική ματιά και χωρίς σκοπιμότητες, αποδεικνύει πώς χωρίς την ηρωική αντίσταση των φοιτητών και το πλήθος κόσμου που έσπευσε να συμπαρασταθεί, η Ελλάδα δε θα ήταν αυτή που είναι

Ο Σταύρος Λυγερός μιλάει για το βιβλίο του στο Public Café Συντάγματος

Ενόψει της 50ης επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Σταύρος Λυγερός θα βρεθεί το απόγευμα της Τρίτης (14/11) στο Public Café Συντάγματος για να μιλήσει για το νέο του βιβλίο «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» αλλά και τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, σήμερα, μισό αιώνα μετά. Μαζί του θα συνομιλήσουν οι Κώστας Λαλιώτης (Πρώην Υπουργός), Δημήτρης Μανιάτης (Δημοσιογράφος) και Πέπη Ρηγοπούλου (Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ).

exegersi-politexniou-lygeros-01

Διαγωνισμός: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» του Σταύρου Λυγερού

Η αποκαλυπτική «ξεχασμένη» κατάθεση του Σταύρου Λυγερού μπορεί τώρα να γίνει δική σου. Τα Public και οι εκδόσεις Πατάκη χαρίζουν τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Αν θες να είσαι ένας από τους ο τυχερούς που θα κερδίσουν το νέο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού, λάβε μέρος στο διαγωνισμό συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής, μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μετά από κλήρωση και εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Πολλαπλές συμμετοχές δε λαμβάνονται υπόψη. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων με θέμα τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!

Από εμάς, καλή επιτυχία και καλή ανάγνωση!