«Η φωνή της»: Ιστορίες αλληλεγγύης & αντίστασης κατά της έμφυλης βίας

Περίληψη: 53 πρωτοπόρες συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας μιλούν για τη βία του βιώνει η σύγχρονη γυναίκα και σε καλούν να ακούσεις τη φωνή της!

Η έμφυλη βία παραμένει δυστυχώς ένα καθημερινό φαινόμενο με θύματα χιλιάδες γυναίκες και θηλυκότητες σε όλο τον κόσμο. Και στη χώρα μας όμως, τα δεδομένα αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς τα περιστατικά έμφυλης βίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ανοδική τάση. Θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα, 53 Ελληνίδες συγγραφείς συνομίλησαν και συνυπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2022 ενωτική Διακήρυξη, συγκροτώντας το δίκτυο «η φωνή της».

Στόχος της πρωτοβουλίας, αποτελεί η ανάδειξη του φαινομένου της έμφυλης βίας και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Στο πλαίσιο των δράσεων για την υποστήριξη των γυναικών, οι 53 συγγραφείς αποφασίζουν να μιλήσουν δυνατά δημιουργώντας μια μεγάλη Φωνή. Μια φωνή για κάθε γυναίκα εκεί έξω που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το σεξισμό και την κοινωνική καταπίεση. Τώρα η φωνή αυτή γίνεται βιβλίο, και έρχεται για να δώσει σε όλους μας θάρρος, δύναμη και έμπνευση, ώστε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο!

«Η φωνή της»: 53 γυναίκες συγγραφείς μιλούν για την έμφυλη βία

Ποια είναι η πραγματικότητα της έμφυλης βίας; Πόσο ορατή (και αόρατη) γίνεται στην καθημερινή ζωή; Ποια είναι τα στερεότυπα που τη συντηρούν και την αναπαράγουν; Η Σίσσυ Δουτσίου, η Μαρία Κουρουτσίδου, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, η Όλγα Μπακοπούλου, η Χίλντα Παπαδημητρίου, η Κατερίνα Παπαντωνίου, η Ελένη Πριοβόλου και 46 ακόμη γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας δίνουν τις δικές τους απαντήσεις σχετικά με ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν κάθε σύγχρονη γυναίκα. 

h-fwnh-ths-01

Με καθηλωτικές ιστορίες βγαλμένες από την πραγματικότητα. Συγκινητικές ιστορίες αλληλεγγύης, χειραφέτησης και συντροφικότητας. Από τα πιο απόμακρα χωριά ως τις πιο χαοτικές μεγαλουπόλεις, από τα αστικά κέντρα της Ευρώπης ως τα βάθη της Αφρικής και τους δρόμους της Λατινικής Αμερικής, οι συγγραφείς του βιβλίου, δυναμώνουν με τα διηγήματά τους τη φωνή των γυναικών, αφήνοντας να ακουστεί η προσωπική τους αλήθεια.

Με τον νου πάντοτε στις Ελληνίδες δημιουργούς που ξεχάστηκαν από την επίσημη ιστορία, στις σελίδες της «Φωνής της» βλέπουμε παλιούς και νεότερους αγώνες γυναικών, θηλυκοτήτων και LGBTQ+ ατόμων για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση. Αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.

Έμφυλη βία: Ένα φαινόμενο με τρομακτικές διαστάσεις

Τα ακραία περιστατικά έμφυλης βίας συνεχίζουν να συναντώνται σε όλες τις κοινωνίες και κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, τον βαθμό πολιτικής σταθερότητας και τις διάφορες πολιτιστικές διαφορές. Παρά τα όποια θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί, εντούτοις συνεχίζουμε ακόμη να μιλάμε για ένα φαινόμενο «αόρατο». Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και την κοινωνική τάξη όλες οι γυναίκες μπορούν να πέσουν θύμα έμφυλης βίας. Ωστόσο, οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι φτωχές γυναίκες και οι μετανάστριες, είναι πιο ευάλωτες. 

h-fwnh-ths-02

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρωπαική Ένωση έχει υπάρξει θύμα σωματικής βίας, ενώ 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία. Το μεγάλο ποσοστό ωστόσο διστάζει να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία. Οι συνέπειες δε στη σωματική και ψυχολογική υγεία πολλές φορές μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές.

«Η φωνή της»: Διάβασε για καλό σκοπό

Η έμφυλη βία μας αφορά όλους. Γι' αυτό σήμερα είναι η στιγμή για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί «παρών», δυναμώνοντας τη φωνή όσων μάχονται κατά των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. Μάλιστα, τώρα μπορείς να συνεισφέρεις σε αυτό τον καλό σκοπό διαβάζοντας! Όλα τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου «Η φωνή της» θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας. Από το 2006, οι άνθρωποι του Ε.Δ.κ.Β. αγωνίζονται καθημερινά για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας, προσφέροντας ολιστική στήριξη στα άτομα που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων μείνε, όπως πάντα, συντονισμένος στη συχνότητα του Public Blog!