Pride 2023: Τι φτιάξαμε μαζί με τους Breeks στο Public Συντάγματος;

Περίληψη: Ο Χαράλαμπος Οικονόμου των Breeks μας μιλά για την ελληνική κοινότητα φίλων της LEGO® και το έργο που δημιουργήσαμε μαζί στο Public Συντάγματος για το Pride 2023!

Η αγάπη όλων για τα τουβλάκια LEGO είναι δεδομένη. Τα τουβλάκια που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι ξεκλειδώνουν τη δημιουργικότητά μας εδώ και περισσότερα από 90 χρόνια! Και δεν υπάρχει τίποτα που να εκφράζει καλύτερα αυτή τη δυνατότητα δημιουργίας που παρέχουν τα τουβλάκια LEGO από ομάδες σαν τους «Breeks»! Έτσι ονομάζεται η ελληνική κοινότητα ενηλίκων φίλων των LEGO, οι οποίοι δημιουργούν πρωτότυπες κατασκευές με τα αγαπημένα μας τουβλάκια. Με αφορμή το φετινό Pride λοιπόν, φέραμε τη φαντασία των Breeks στο Public Συντάγματος για μία ξεχωριστή κατασκευή. Για αυτή θα μας μιλήσει σήμερα ο Χαράλαμπος Οικονόμου, μέλος και εκπρόσωπος της Λέσχης Ενήλικων φίλων «Breeks», ο οποίος απάντησε και σε πολλές ακόμα ερωτήσεις που του κάναμε! Πάμε να δούμε τι έχει να μας πει!

Ετοιμάζετε κάτι πολύ όμορφο ενόψει του φετινού Pride για τα Public Συντάγματος. Θα μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό; Πώς προέκυψε η έμπνευσή σας, πόσο χρόνο σας πήρε, πόσα τουβλάκια χρησιμοποιήσατε;

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο λαμβάνουν χώρα οι γιορτές pride σε όλο τον κόσμο και η Λέσχη φίλων της LEGO «Breeks» δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτές. Πιστεύουμε στην αρχή της ισότητας και της διαφορετικότητας και οραματιζόμαστε έναν κόσμο που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξαρτήτου φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

 

Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με το LEGO Market Office Ελλάδας, χτίσαμε μια τεράστια κατασκευή φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από τουβλάκια LEGO, στα χρώματα του Pride. Χρειάστηκαν 4 ημέρες για να την ολοκληρώσουμε και χρησιμοποιήσαμε πάνω από 25.000 τουβλάκια LEGO!

Το σχέδιο και η ιδέα βασίστηκε στο σετ «Everyone is Awesome» (40516), του LEGO Designer Matthew Ashton, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του σχεδιαστικού τμήματος του ομίλου LEGO. Το σετ στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι «όλοι είναι απίθανοι», συμπεριλαμβάνοντας ένα πλήθος χρωμάτων που αντιπροσωπεύουν την LGBTQ+ κοινότητα.

Θέλουμε πολύ να μάθουμε την ιστορία των Breeks (πότε δημιουργήθηκαν, από πόσους αποτελούνται, ποια είναι η καθημερινότητά τους, πώς έρχονται σε επαφή με άλλους LEGO φίλους, κ.ο.κ.).

Οι Breeks (Greek + bricks) είναι μία ελληνική κοινότητα ενηλίκων φίλων του Ομίλου LEGO ή αλλιώς AFOLs (Adult Fans Of LEGO). Είμαστε μια ομάδα δημιουργών πρωτότυπων κατασκευών από τουβλάκια LEGO, ηλικίας από 18 ετών και πάνω. Μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες προσπαθούμε να διαδώσουμε πως ένα τουβλάκι δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι για παιδιά.

Η λέσχη μας δημιουργήθηκε το 2018, ενώ από το 2019 είμαστε μια επίσημα αναγνωρισμένη κοινότητα από την εταιρεία LEGO. Η έδρα μας είναι στην Αθήνα αλλά δραστηριοποιούμαστε σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα έχουμε 28 μέλη τα οποία σχεδόν καθημερινά ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους με τουβλάκια LEGO.

Κάθε ενήλικος φίλος των LEGO, δημιουργός ή συλλέκτης, ή απλά οποιοσδήποτε κρύβει μέσα του ένα μικρό παιδί που αγαπάει τα τουβλάκια LEGO, μπορεί να μας βρει και να γίνει μέλος μας μέσω της ιστοσελίδας μας (breeks.gr), του Facebook ή του Instagram.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας δημιούργημα (αν υπάρχει) και γιατί;

Ως λάτρης των LEGO Technic και της ρομποτικής, πάντα ήθελα πάντα να φτιάξω μια διαδραστική κατασκευή με τουβλάκια LEGO, για να μπορούν να παίζουν μικροί και μεγάλοι αλλά κυρίως, για να υπάρχει αλληλοεπίδραση μεταξύ των παιχτών και της κατασκευής.

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια δοκιμών, αμέτρητων ωρών χτισίματος και δημιουργίας κώδικα, κατάφερα να δημιουργήσω ένα πλήρως λειτουργικό φλιπεράκι (pinball) φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από τουβλάκια LEGO.

Η κατασκευή αυτή μας ακολουθεί σε κάθε μεγάλη έκθεση της Λέσχης. Οι αισθητήρες χρώματος και αφής, τα μοτέρ, οι ήχοι και αρκετές κινούμενες ράμπες, δίνουν ζωή στα τουβλάκια LEGO για μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία.

Θα μοιραστείτε μαζί μας μία ιστορία από τις κατασκευές σας που θα θέλατε να ξέρουμε;

Από μικρό παιδί έπαιζα με τουβλάκια LEGO. Έχτιζα ασταμάτητα με μοναδικό όριο την φαντασία μου. Στην ηλικία των 18, λόγω των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων χρειάστηκε να λείψω από το σπίτι και ο πατέρας μου δώρισε όλα τα τουβλάκια LEGO σε άλλα παιδιά. Τότε ξεκίνησε αυτό που εμείς οι AFOLs ονομάζουμε «dark ages of LEGO», η περίοδος δηλαδή στην ζωή ενός ενήλικα φίλου των LEGO που σταματάει να ασχολείται για οποιοδήποτε λόγο με αυτά.

Μεγάλωσα, παντρεύτηκα και πλέον έχω δύο πανέμορφες κόρες. Όταν η πρώτη μου κόρη ήταν δύο ετών, της αγόρασα μερικά σετ LEGO DUPLO®, τα οποία προορίζονται για παιδιά έως 4 ετών. Αρχίσαμε να χτίζουμε μαζί, το ένα σετ έφερε το άλλο και σιγά σιγά, ήρθε το τέλος του δικού μου dark age ως λάτρης των LEGO.

Μαζί με την κόρη μου, φτιάξαμε την πρώτη μας μικρή, αλλά μοναδική, κατασκευή LEGO (MOC, My Own Creation), ένα ροζ κλειδί με χρυσές αλυσίδες το οποίο άνοιγε το φανταστικό μαγικό κάστρο της πριγκίπισσας στα ατελείωτα παιχνίδια που έπαιζα μαζί της.

Η κατασκευή βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην βιβλιοθήκη του σαλονιού μας, για να μας θυμίζει ότι όλοι μας κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό παιδί και πως μοναδικό μας όριο στις κατασκευές με τουβλάκια LEGO είναι η φαντασία μας!

Σε περιμένουμε στο Public Συντάγματος!

Δες από κοντά την εντυπωσιακή LEGO κατασκευή που δημιούργησαν οι Breeks στο Public Συντάγματος για το Pride και μοιράσου κι εσύ το μήνυμα της συμπερίληψης με τον κόσμο! Και που ξέρεις, μπορεί και να βγεις κερδισμένος! Έλα στο Public Συντάγματος 8-9-10 Ιουνίου και δημιούργησε μαζί μας LEGO καρδιές στα χρώματα του ουράνιου τόξου, πόσταρε την κατασκευή σου στο Instagram με hashtag #prideheart, κάνε mentions τα accounts @public_stores και @legogreece_official και μπορεί να είσαι εσύ ένας από τους 5 τυχερούς που θα κερδίσουν από 1 LEGO classic set!