Παρουσίαση βιβλίου: «Η θεϊκή εξίσωση» του Michio Kaku

Περίληψη: «Η θεϊκή εξίσωση» του διεθνώς αναγνωρισμένου θεωρητικού φυσικού, είναι ένα αφιέρωμα στη συναρπαστική θεωρία χορδών και τα μεγάλα μυστικά του σύμπαντος.

Για τους μη μυημένους, τα βιβλία γύρω από σύνθετα μοντέλα της φυσικής όπως η θεωρία χορδών, είναι ένα δύσκολο και αρκετά απαιτητικό εγχείρημα. Ακόμη και όταν δεν περιλαμβάνουν πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις, τα βιβλία που πραγματεύονται θέματα όπως η λεγόμενη «θεωρία των πάντων» χαρακτηρίζονται πολλές φορές ως υπερβολικά δυσνόητα για τον μέσο αναγνώστη. «Η θεϊκή εξίσωση» του πολυβραβευμένου θεωρητικού φυσικού Michio Kaku, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

«Η θεϊκή εξίσωση» - Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο νέο του βιβλίο, ο κορυφαίος συγγραφέας έργων εκλαϊκευμένης επιστήμης εισάγει τους αναγνώστες στη θεωρία των χορδών με τρόπο κατανοητό και φιλικό προς όλους. Φανατικός υπέρμαχος της επιστημονικής μεθόδου και της αντικειμενικότητας, ο Michio Kaku στο βιβλίο του αναφέρεται τόσο στις εν δυνάμει απαντήσεις που μπορεί να δώσει η θεωρία χορδών για την φύση του σύμπαντος, όσο και στις θεμελιακές της αδυναμίες. Ο διάσημος φυσικός δε διστάζει να αναδείξει την εγγενή αδυναμία πειραματικής επαλήθευσης της θεωρίας χορδών, χωρίς ωστόσο να την απορρίπτει.

Πρόκειται για μια γενναία παραδοχή, μιας και όπως όλοι γνωρίζουμε επιστήμη χωρίς επαλήθευση δε νοείται. Με αυτό τον τρόπο «Η θεϊκή εξίσωση» δείχνει στον αναγνώστη πως η φυσική - και κατ’ επέκταση οι φυσικές επιστήμες - απέχουν πολύ από την τελειότητα. Με τη «Θεϊκή εξίσωση», ο Michio Kaku όχι μόνο αναδεικνύει τη σημαντικότητα της θεωρίας των χορδών για την ανακάλυψη των μυστικών του σύμπαντος, αλλά θέτει με τον τρόπο γραφής του ένα συγγραφικό πρότυπο για το πώς οφείλει να επικοινωνείται η επιστήμη σήμερα.

Τι είναι η θεωρία χορδών;

Η θεωρία χορδών αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενες θεωρίες της σύγχρονης φυσικής. Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αποσκοπεί στην εξαγωγή μιας θεωρίας των πάντων, πρωτοστατώντας ταυτόχρονα στη «συνένωση» των δύο βασικών θεωριών της φυσικής του 20ου αιώνα. Της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Albert Einstein και της θεωρίας της κβαντομηχανικής. Η θεωρία χορδών υποστηρίζει πως θεμελιώδη δομικά στοιχεία της ύλης δεν είναι τα κουάρκ, αλλά μονοδιάστατα εκτεταμένα αντικείμενα που ονομάζονται «χορδές». Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, τα διαφορετικά είδη ταλάντωσης αυτών των χορδών ευθύνονται για τα διαφορετικά σωματίδια.

Ποιος είναι ο Michio Kaku

Πρωτοπόρος, οραματιστής, και υπέρμαχος της εκλαϊκευμένης επιστήμης, ο Michio Kaku συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων θεωρητικών φυσικών της εποχής μας. Ο ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανός φυσικός έχει γράψει μερικά από τα μεγαλύτερα pop-science best sellers, έχοντας παρουσιάσει παράλληλα δεκάδες επιστημονικά αφιερώματα για το BBC, το Discovery Channel και το Science Channel. Από το μεγάλο συγγραφικό έργο του Michio Kaku, ξεχωρίζει «Το μέλλον της ανθρωπότητας» και οι «Παράλληλοι κόσμοι». Στο «Μέλλον της ανθρωπότητας» ο καταξιωμένος φυσικός μιλά για τη νέα εποχή που ξημερώνει στην εξερεύνηση του διαστήματος. Θέματα όπως, η πυραυλική, η ρομποτική, η βιοτεχνολογία και τα παράλληλα σύμπαντα αναλύονται με πλούσια γλώσσα και απόλυτη σαφήνεια συναρπάζοντας τον αναγνώστη. Στους «Παράλληλους κόσμους», ο Michio Kaku με έντονο αφηγηματικό σασπένς και λογοτεχνική φινέτσα μιλά για το κοσμολογικό πεπρωμένο του σύμπαντος, μεταφέροντας τον αναγνώστη στα άδυτα του διαστήματος.

Διαγωνισμός

Το Public γιορτάζει το φετινό Πάσχα κάνοντας δώρο τρία (3) αντίτυπα των βιβλίων, «Η θεϊκή εξίσωση», «Το μέλλον της ανθρωπότητας» και «Παράλληλοι κόσμοι», δηλαδή εννιά (9) συνολικά, σε (9) τυχερούς αναγνώστες. Αν θέλεις και εσύ να αποκτήσεις ένα από τα best seller του Michio Kaku, δεν έχεις παρά να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 27 Απριλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα ληφθούν υπόψη.

Για ακόμα περισσότερα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης μπες στις σελίδες του Public και βρες μοναδικές προτάσεις από καταξιωμένους συγγραφείς. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές έχουν ενημερωθει.