Περίληψη: Ο θεμελιωτής της σύγχρονης φυσικής έφυγε σαν σήμερα το 1955 σε ηλικία 76 ετών. Ας ανακαλύψουμε μερικές λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής ενός επιστήμονα που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας.
18 Απριλίου , 2022 • 3 MINS READ
18 Απριλίου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: Ο θεμελιωτής της σύγχρονης φυσικής έφυγε σαν σήμερα το 1955 σε ηλικία 76 ετών. Ας ανακαλύψουμε μερικές λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής ενός επιστήμονα που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας.
Το όνομα του Albert Einstein είναι συνυφασμένο με τις διαχρονικές αξίες της επιστήμης, της δημιουργικότητας, της αγάπης για τη μάθηση και της ελεύθερης σκέψης. Ο εβραϊκής καταγωγής Γερμανός φυσικός, επηρέασε όσο ελάχιστοι την πορεία της ανθρωπότητας. Ο Albert Einstein θαυμάζεται μέχρι σήμερα για τον τύπο E=mc², τη διασημότερη εξίσωση στη φυσική και την περίφημη θεωρία της σχετικότητας. Κυρίως όμως θαυμάζεται για τον αντικομφορμιστικό του χαρακτήρα και το αναγεννησιακό του πνεύμα, το οποίο διαπερνά όλες τις πτυχές της ζωής του ιδιοφυούς φυσικού. Ας δούμε μερικές λιγότερο γνωστές από αυτές.
To 1905 ήταν έτος σταθμός για τον Albert Einstein. Δημοσίευσε τις πέντε σημαντικότερες εργασίες του στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής». Οι δημοσιεύσεις του Einstein, επρόκειτο να φέρουν επανάσταση στην επιστήμη της φυσικής. Το ίδιο έτος ολοκλήρωσε τη διατριβή του λαμβάνοντας το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Παρουσιάζοντας την πρώτη από τις πέντε εργασίες του, ο Albert Einstein προχώρησε σε μια εις βάθος ανάλυση και εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, για την οποία απέσπασε το βραβείο Νόμπελ το 1921.
Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να γνωρίζουμε τις τέσσερις βασικές καταστάσεις της ύλης (στερεά, υγρή, αέρια, πλάσμα), ωστόσο υπάρχουν και άλλες λιγότερο γνωστές καταστάσεις όπως το συμπύκνωμα Bose-Einstein. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ο Albert Einstein και ο Ινδός θεωρητικός φυσικός Satyendra Nath Bose θεμελίωσαν τη θεωρία του συμπυκνώματος Bose-Einstein, προβλέποντας τη λεγόμενη «πέμπτη κατάσταση της ύλης», η οποία παρατηρείται σε θερμοκρασίες που προσεγγίζουν το απόλυτο μηδέν (−459,67°F, −273,15°C).
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί το 1933, ο Albert Einstein διατήρησε αλληλογραφία με κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής όπως ο Winston Churchill, ο Lloyd George, και ο Austen Chamberlain. Με τα γράμματά του ο Albert Einstein έπεισε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αξιοποιήσουν τις γνώσεις των Εβραίων επιστημόνων σε ερευνητικά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό, ο Einstein βοήθησε να σωθούν χιλιάδες ζωές.
Ο εβραϊκής καταγωγής φυσικός, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από το λαό και την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, για τη συμβολή του στην ανέγερση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον που έδειξε για τα ζητήματα των Εβραίων παγκοσμίως. Αν και ο Albert Einstein διαφωνούσε με την ιδέα δημιουργίας ενός εβραϊκού κράτους, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ David Ben-Gurion έκανε πρόταση στον νομπελίστα φυσικό να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του Ισραήλ το 1952. Ο Einstein απέρριψε την πρόταση λέγοντας πως δεν είχε τις απαραίτητες πολιτικές ικανότητες και εμπειρίες για να αναλάβει μια τέτοια θέση.
Για την έντονη ακτιβιστική του δράση, ο Albert Einstein βρέθηκε για πολλά χρόνια στο στόχαστρο του FBI. Από το 1932, η αμερικανική υπηρεσία διατηρούσε ειδικό αρχείο για τον Einstein, εξαιτίας των δεσμών που διατηρούσε με διάφορες φιλειρηνικές και σοσιαλιστικές οργανώσεις. Μάλιστα, ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας J. Edgar Hoover, υποστήριζε πως ο Einstein έπρεπε να απελαθεί από τις ΗΠΑ για τις ριζοσπαστικές του ιδέες. Όταν ο Γερμανός φυσικός πέθανε από ανεύρυσμα το 1955, ο φάκελος του είχε περισσότερες από 1400 σελίδες!
Πέρα από θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα, ο Albert Einstein αγωνίστηκε ενεργά για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Όντας ο ίδιος εβραϊκής καταγωγής, κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία. Υπερασπίστηκε με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες του κινήματος ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και στάθηκε ενεργά στο πλευρό όσων πάλεψαν για να δώσουν τέλος στις διακρίσεις.
Αν θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερα πράγματα για την ιστορία και το έργο των σπουδαίων επιστημόνων που έχουν αλλάξει τον κόσμο, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το Public, όπου θα βρεις τεράστια ποικιλία σε επιστημονικά βιβλία και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης για να προσθέσεις στη βιβλιοθήκη σου.