How to Stand Up to a Dictator: Το νέο βιβλίο από τη Maria Ressa, νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 2021

Περίληψη: Η Maria Ressa τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2021. Στο επερχόμενο βιβλίο της, «How to Stand Up to a Dictator», χαρτογραφεί το ρόλο της τεχνολογίας στην διάβρωση της δημοκρατίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε τους ανθρώπους που θα τιμηθούν με Βραβείο Νόμπελ για το 2021. Στο Νόμπελ Ειρήνης είχαμε δύο νικητές, την Maria Ressa από τις Φιλιππίνες και τον Dmitry Muratov από τη Ρωσία. Και οι δύο είναι δημοσιογράφοι και η επιτροπή επιλογής αποφάσισε να τους τιμήσει με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία και διαρκή ειρήνη.

Και οι δύο προέρχονται από χώρες όπου η δημοσιογραφία και η ελευθερία του λόγου βάλλονται καθημερινά. Η Maria Ressa, μάλιστα, θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα νέο βιβλίο στο οποίο καταγράφονται οι αγώνες της για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου στις Φιλιππίνες, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιρροή του internet. Το νέο βιβλίο είναι το «How to Stand Up to a Dictator» και έρχεται σύντομα από τις εκδόσεις Penguin Books.

H Maria Ressa έχει πολλές φορές συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση της χώρας της και για το λόγο αυτό έχει βρεθεί φυλακισμένη πολλάκις. Η ψηφιακή πλατφόρμα ειδήσεων Rappler, που δημιούργησε η ίδια το 2012, αποτελεί τη νούμερο ένα ενημερωτική ιστοσελίδα στις Φιλιππίνες και μία από τις σημαντικότερες πηγές ερευνητικής δημοσιογραφίας. Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη θέση 138 από 180 στο World Press Freedom Index 2021, κάτι που δείχνει την τεράστια σημασία του έργου της.

Στο «How to Stand Up to a Dictator» θα διαβάσουμε για το έργο της Ressa, η οποία χαρτογραφεί το δίκτυο παραπληροφόρησης που έχει στήσει η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, μέσα από το οποίο διαμοιράζονται ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες που σκοπό έχουν να εξοργίσουν και να γεμίσουν με μίσους τους πολίτες. Οι Φιλιππίνες δεν είναι το μόνο παράδειγμα αυτής της πρακτικής φυσικά. Από τον πρόεδρο Duterte και τον πόλεμό του ενάντια στα ναρκωτικά μέχρι την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και το Brexit, οι καμπάνιες πληροφόρησης είναι ένα πολύ αποδοτικό εργαλείο επιρροής στην ψηφιακή εποχή. Μέσα από αυτό το βιβλίο η Maria Ressa κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με σκοπό να αφυπνιστούμε πριν να είναι πολύ αργά.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μάθεις πότε θα φτάσει το «How to Stand Up to a Dictator» της Maria Ressa στο μεγαλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο!