«Η πρωτεύουσα»: Κέρδισε το βιβλίο του Robert Menasse!

Περίληψη: Ένας τετράποδος φυγάς. Μια δολοφονία. Μια ιστορία που μας αποκαλύπτει τη σύνδεση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών με το απόλυτο χάος. «Η πρωτεύουσα» του Robert Menasse.

Υπάρχουν στιγμές που όλοι μας έχουμε σκεφτεί ότι ο κόσμος θα θέλαμε να είναι λιγότερο περίπλοκος. Αυτή η ιδέα φανταζόμαστε ότι ενέπνευσε και τον Robert Menasse για τη δημιουργία του νέου του βιβλίου. Πώς θα ήταν, άραγε, ένας κόσμος με λιγότερη γραφειοκρατία; Έχοντας σαν αφορμή το παραπάνω, ο συγγραφέας αποτυπώνει την εικόνα της γραφειοκρατίας της πρωτεύουσας του Βελγίου με έναν ρεαλιστικό, καθηλωτικό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο. Έλα να σε ξεναγήσουμε στην «Πρωτεύουσα».

«Η πρωτεύουσα»: Το απόλυτο χάος

Το έργο ξεκινάει με τα φώτα να πέφτουν σε ένα γουρούνι. Ναι, καλά διάβασες, ένα γουρούνι! Ο τετράποδος φυγάς που σπέρνει το χάος με τις καταστροφές που προκαλεί, αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα των δαιδαλωδών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια συναντάμε τη Φένια, μια γυναίκα αρκετά φιλόδοξη, ή τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύει. Η καριέρα της είναι όλη η ζωή της, χωρίς να της επιτρέπει να έχει δικό της ελεύθερο χρόνο. Εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού και προσπαθεί από μικρή ηλικία να φτάσει την κορυφή. Στη πορεία κάτι τη σταμάτησε. Βλέπεις, η Φένια δεν πιστεύει πως το κομμάτι του Πολιτισμού είναι κάτι το οποίο είναι άξιο ιδιαίτερου σεβασμού.

Όλα θα αλλάξουν, όμως, όταν φτάνει στα χέρια της ένα project που αφορά τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόκληση, μεγάλη. Η ηρωίδα αποφασίζει να πάρει μια παράτολμη απόφαση και να ανακηρύξει το Άουσβιτς, ως τη «γενέτειρα» της ΕΕ και στα πλαίσια των εορτασμών να συγκεντρωθούν εκεί οι εναπομείναντες επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Οι αντιδράσεις που ακολουθούν είναι τεράστιες. Παράλληλα, μας παρουσιάζεται ο αστυνόμος Α’ Εμίλ Μπρυνφό, που προσπαθεί να λύσει την «υπόθεση Άτλας», μια δολοφονία που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της εμφάνισης του τετράποδου φυγά. Τα πρόσωπα που εμπλέκονται βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις και τα προβλήματα της γραφειοκρατίας της χώρας αρχίζουν να φανερώνονται.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που, όπως θα καταλάβεις, αποτελεί ένα κουβάρι που αρχίζει και ξετυλίγεται με το τέλος να.. ααα αυτό δεν μπορούμε να στο πούμε, θα πρέπει να το διαβάσεις εσύ!

Γιατί αξίζει να διαβάσεις το νέο βιβλίο του Robert Menasse

Το βιβλίο τραβάει την προσοχή τόσο με την καυστική γραφή του όσο και με την επιλογή του Robert Menasse να προσεγγίσει με έναν διαφορετικό τρόπο την απέραντη θάλασσα της γραφειοκρατίας και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν. Ταυτόχρονα, δημιουργεί ρεαλιστικούς, ανθρώπινους χαρακτήρες, ενώ καταπιάνεται με ευρηματικό τρόπο με το ζήτημα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας.  

Το μυθιστόρημα «Η πρωτεύουσα» τιμήθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου το 2017. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και επιτέλους έφτασε η δική μας σειρά καθώς τώρα κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Διαγωνισμός «Η πρωτεύουσα»

Τα Public κάνουν δώρο τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Η πρωτεύουσα» σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες. Αν θες να είσαι ένας από τους ο τυχερούς που θα κερδίσουν, λάβε μέρος στο διαγωνισμό συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μετά από κλήρωση. Πολλαπλές συμμετοχές δε λαμβάνονται υπόψη.

Από εμάς… καλή επιτυχία!