«Η τριλογία του Λεβάντε» / Ανθρώπινες ιστορίες στην καρδιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Περίληψη: «Η τριλογία του Λεβάντε» βρίσκει τον Γκάι και τη Χάριετ να προσπαθούν να αποφύγουν τους Ναζί. Πώς θα συνεχιστεί η ζωή τους φεύγοντας για την Αίγυπτο;

Οι εμπειρίες της Olivia Manning στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν έμπνευση για τα έργα της. Η Βρετάνη συγγραφέας ταξίδεψε εκτενώς τα χρόνια του πολέμου και βρέθηκε σε πολλά μέρη της Ανατολικής Μεσογείου. Με βάση αυτές τις εμπειρίες και μέσα από τις ολοζώντανες περιγραφές της ο κόσμος γνώρισε μία διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα, μία στην οποία δύο καθημερινοί άνθρωποι είναι πρωταγωνιστές. Ο Γκάι και η Χάριετ Πρινγκλ είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες στις δύο τριλογίες της Olivia Manning. Όλα ξεκίνησαν από τη «Βαλκανική τριλογία», ενώ τώρα κυκλοφορεί και «Η τριλογία του Λεβάντε» σε μία έκδοση με όλα τα βιβλία.

Η τριλογία του Λεβάντε – Λίγα λόγια για το βιβλίο


Η δεύτερη τριλογία με πρωταγωνιστές τον Γκάι και την Χάριετ περιλαμβάνει τα έργα «Το δέντρο του κινδύνου», «Μάχη χαμένη και κερδισμένη» και «Η σύνοψη των πραγμάτων». Τα γεγονότα ξεκινούν περίπου εκεί που τα είχαμε αφήσει στην πρώτη τριλογία. Ο Γκάι και η Χάριετ αναγκάζονται να φύγουν από την Αθήνα για να αποφύγουν την γερμανική εισβολή. Θα φτάσουν στην Αίγυπτο, αλλά σύντομα ο πόλεμος θα τους ακολουθήσει κι εκεί.

Τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο, εκεί όπου θα γνωρίσουμε και νέους χαρακτήρες που προστίθενται στην ιστορία. Το κέντρο της προσοχής παραμένουν οι δύο πρωταγωνιστές μας όμως. Ο Γκάι συνεχίζει να είναι το ίδιο κοινωνικός και δημοφιλής όπως τον ξέραμε. Η Χάριετ όμως αρχίζει να αλλάζει. Βρίσκει δικούς της φίλους και ανακαλύπτει τον εαυτό της εξερευνώντας το Κάιρο. Σε αυτό το σημείο δεν αντέχει άλλο τον Γκάι και αποφασίζει να φύγει. Θα ταξιδέψει στη Συρία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη, την ώρα που ο Γκάι πιστεύει πως η γυναίκα του είναι νεκρή.

«Η τριλογία του Λεβάντε» είναι μία συγκλονιστική, ανθρώπινη ιστορία πολέμου. Η Χάριετ, και κατ’ επέκταση η Olivia Manning, είναι εξαιρετικά παρατηρητική και μας περιγράφει με τεράστια λεπτομέρεια τα μέρη που εξερευνά, τους ανθρώπους που συναντά και τον ίδιο της τον εαυτό, όπως αυτός αλλάζει μέσα από τα βιώματά της. Μέσα από το έργο της η Olivia Manning καταφέρνει να θέσει τον πόλεμο σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

«Η τριλογία του Λεβάντε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς να την κάνεις άμεσα δική σου στο Public.gr.