«Μην τα παρατάς!» / Συζήτηση με τη Μαρία Πολύζου για το νέο της βιβλίο

Περίληψη: Η αυτοβιογραφία της Μαρίας Πολύζου, «Μην τα παρατάς!», μόλις κυκλοφόρησε. Το Public είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη συγγραφέα για το νέο της βιβλίο και πολλά ακόμα.

Who is who: Η Μαρία Πολύζου είναι η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Μεταξύ των επιτευγμάτων της ξεχωρίζουν η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, η κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου στον Μαραθώνιο Δρόμο σε Βαλκανικούς Αγώνες, το 1990 στην Κωνσταντινούπολη, και το πανελλήνιο ρεκόρ Μαραθωνίου, με χρόνο 2:33.40, το οποίο κρατά ακόμα και σήμερα. Αδιαμφισβήτητα κορυφαία στιγμή ήταν επίσης η αναβίωση του Φειδιππίδειου άθλου, το 2010, όπου η Μαρία Πολύζου έτρεξε τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Μαραθώνας, απόστασης 524 χιλιομέτρων, στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα. Επίσης, η Μαρία Πολύζου έχει γράψει και δύο βιβλία. Το δεύτερο είναι η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Μην τα παρατάς!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Μην τα παρατάς!», το Public Blog είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τη Μαρία Πολύζου. Διάβασε παρακάτω όλα όσα συζητήσαμε.

«Μην τα παρατάς!» - Συνέντευξη με τη Μαρία Πολύζου


1. Θα μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο σας «Μην τα παρατάς!»; Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτό;

Ο στόχος μου στη συγγραφή του βιβλίου «ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ!» ήταν να μοιραστώ εμπειρίες και μαραθώνιους που μου έδωσε η ζωή να διανύσω. Να στείλω το μήνυμα πως ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας... δεν τα παρατάμε... Πρέπει να κατανοούμε τι συμβαίνει και τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από την επιτυχία ή την αποτυχία. Κάθε δυσκολία... είναι γνώση.

Κάθε νέα πρόκληση πρέπει να την καλωσορίζουμε ως ένα νέο τεστ ζωής που έρχεται για να μας δείξει από τι είμαστε πλασμένοι.

Να μας υπενθυμίζει πάντα ότι υπάρχουν αξίες και ιδανικά που πρέπει να αγωνιζόμαστε και να καταφέρουμε εντέλει από το μικρό «εγώ» μας να ανέβουμε στο «εμείς». Να αντιληφθούμε ότι τα μεγαλύτερα μετάλλια της ζωής μας είναι η προσφορά στον συνάνθρωπο και ποτέ να μην ξεχνάμε αυτούς που μας βοήθησαν ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ.

Ακόμη πιο πολύ... να είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε και αυτούς που μας πολέμησαν σκληρά… αυτοί ήταν και οι μεγαλύτεροι δάσκαλοί μας.

Η ζωή είναι μαραθώνιος... φτάσε στο τέρμα αλλά μοίρασε στο τέλος τα δώρα που πήρες στο τερματισμό σου, τα οποία δεν είναι άλλα από την γνώση που σου χάρισε αυτή η μοναδική εμπειρία.

2. Πώς σας βοήθησε η άθληση, και εν’ προκειμένω ο μαραθώνιος, στη διαμόρφωση μιας νέας προσωπικότητας, δηλαδή της γυναίκας που είστε σήμερα;

Πιστεύω ότι ο αθλητισμός και πολύ περισσότερο ο μαραθώνιος σε πλάθει σαν χαρακτήρα.

Δεν είναι ότι δυναμώνει μόνο το σώμα, κυρίως είναι ότι αποκτάς ατσάλινη θέληση και ανακαλύπτεις την κρυμμένη δύναμη της ψυχής σου.

Υπομονή, επιμονή, πάθος, υπέρμετρο ζήλο, σωματική και ψυχική αντοχή είναι όλα αυτά που σου δίνει ο μαραθώνιος καθώς διανύεις ατελείωτα χιλιόμετρα στην προπόνηση και τρέχοντας την απόσταση του μαραθωνίου δρόμου.

Ο Μαραθώνιος είναι η ζωή μου και ο τρόπος μου να προχωρώ κάθε μέρα και κάθε στιγμή.

3. Ο Ηράκλειτος είχε πει «Αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο, δεν θα το βρεις». Αυτό σας εκφράζει σαν στάση ζωής;

Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος αλλά ξέρω ότι αν δεν εργαστείς σκληρά τίποτα δεν σου χαρίζεται. Έχω πάντα μέσα μου μία κρυμμένη ελπίδα και μια υπέρμετρη αισιοδοξία... Ξέρω ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ! Αλλά όλα είναι αγώνας!

Video Duration
3:21


4. Οι αγώνες αντοχής και ο μαραθώνιος πιστεύετε ότι απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες;

Ναι... οι αγώνες αντοχής απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Ο μαραθώνιος θέλει πολλή δουλειά και πρέπει να το έχεις πρώτα στο μυαλό σου ως πίστη ότι μπορείς να τρέξεις τον μαραθώνιο δρόμο.

Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια ως προπονήτρια έχω δει πολλά θαύματα να κάνουν οι δρομείς μου, ανεξαρτήτως ηλικία!

5. Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους νέους ανθρώπους;

Οι νέοι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς πως μπορούν να πετύχουν. Αυτό που θα πρόσθετα είναι να βάλουν νωρίς τον στόχο τους, πολύ νωρίς στην ζωή τους.

Να μην τα παρατάνε ποτέ, ακόμα κι αν τους λένε ότι δεν τα καταφέρνουν, να συνεχίζουν με πάθος και πίστη να δουλεύουν για να πετύχουν τον στόχο τους.

Πρέπει να καίγονται για να πετύχουν.

Πρέπει όλο τους το είναι να φωνάζει το ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ!!!!

What’s what – Λίγα ακόμα λόγια για το βιβλίο: Το «Μην τα παρατάς!» δεν είναι απλώς μία αυτοβιογραφία, είναι μία ιστορία που θα εμπνεύσει τον αναγνώστη. Οι αγώνες στη ζωής της Μαρία Πολύζου δεν αφορούσαν πάντα τον αθλητισμό. Τα παιδικά της χρόνια βίωσε την κακοποίηση στο στενό οικογενειακό της περιβάλλον. Πρόσφατα αντιμετώπισε άλλο ένα τεράστιο εμπόδιο, τον καρκίνο. Κατάφερε να τον ξεπεράσει και αυτόν! Οι προκλήσεις, οι νίκες, η διέξοδος που της πρόσφερε ο αθλητισμός, γίνονται όλα πολύτιμα μαθήματα ζωής που θυμίζουν στον αναγνώστη την ανθρώπινη δύναμη.

Η αυτοβιογραφία «Μην τα παρατάς!» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books και μπορείς να την αποκτήσεις άμεσα από το κοντινότερο κατάστημα Public ή από το Public.gr.