Διαγωνισμός: Ταξίδι στις «παλιές και νέες χώρες» του Ισίδωρου Ζουργού

Περίληψη: Το νέο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού «Παλιές και νέες χώρες» μας ταξιδεύει στην Ελλάδα της Μπελ Επόκ όπου ο έρωτας και η ιστορία γίνονται ένα.

Τα non-fiction βιβλία ιστορίας μας μαθαίνουν να σκεπτόμαστε κριτικά και να κατανοούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στο σήμερα. Τα ιστορικά μυθιστορήματα όμως κρύβουν μια άλλη, ιδιαίτερη μαγεία. Είναι τα βιβλία που περισσότερο από κάθε άλλα μας κάνουν να «νιώσουμε» πραγματικά το παρελθόν. Να περιηγηθούμε νοητά σε περασμένους καιρούς και μακρινές πολιτείες. Να αφουγκραστούμε τη ζωή ανθρώπων που έζησαν, δημιούργησαν, αγάπησαν και περπάτησαν στους ίδιους δρόμους με μας.

Ο Ισίδωρος Ζουργός συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού ιστορικού μυθιστορήματος. Από το 1995, ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας δημιουργεί με τα μυθιστορήματά του ένα πανόραμα της ελληνικής ιστορίας, περιδιαβαίνοντας διαφορετικές περιόδους και εποχές. Από το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση και τα πρώτα ταραχώδη χρόνια του 20ου αιώνα, μέχρι τα ‘70s. Το νέο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού, «Παλιές και νέες χώρες», μας ταξιδεύει στην Ελλάδα της Μπελ Επόκ και στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη. Ανακάλυψέ το και δες πως μπορείς να το κάνεις δικό σου.

«Παλιές και νέες χώρες»: Ένα σαγηνευτικό οδοιπορικό στην Ελλάδα της Μπελ Επόκ

palies-kai-nees-xwres-zourgos-01

Θεσσαλονίκη, 1885. Ένα άνοστο αστείο και ένα παιχνίδι της τύχης φέρνουν μαζί έναν ονειροπόλο άνδρα και μια δυναμική γυναίκα. Η μοίρα τους οδηγεί να ξεκινήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι. Από την τότε οθωμανική μεγαλούπολη, στους σκονισμένους και θορυβώδεις δρόμους της Αθήνας. Από εκεί, στην αρχοντική Ερμούπολη της Σύρου και πάλι πίσω στη Θεσσαλονίκη. Η «Όμορφη Εποχή» βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και τίποτα δεν προμηνύει τα οδυνηρά γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Οι δύο ήρωες θα περιηγηθούν στα στενοσόκακα και τα γραφικά λιμάνια της παλιάς Ελλάδας, γνωρίζοντας μαζί τη χαρά του έρωτα, τη μαγεία των έργων του Ιούλιου Βερν αλλά και την σκληρή αλήθεια πίσω από τη «βιτρίνα» μιας εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη. Ο Ισίδωρος Ζουργός δεν αφήνει ασχολίαστα τα κακώς κείμενα της περιόδου. Χωρίς να παρεκκλίνει από το φιλόδοξο λογοτεχνικό του οδοιπορικό, δεν αφήνει έξω από το κάδρο την καταπίεση των γυναικών, αλλά και το χάσμα ανάμεσα στις «παλιές» και τις «νέες» χώρες. Τους τόπους, που χρόνια αργότερα θα βαφτίζονταν έτσι μέσα από το ζεστό αίμα των πολέμων.

Ισίδωρος Ζουργός: Ταξιδεύοντας στο παρελθόν μέσα από το βιβλίο

Η αναβίωση της ιστορικής μνήμης μέσα από τη λογοτεχνία βρίσκεται στον πυρήνα της πλούσιας βιβλιογραφίας του Ισίδωρου Ζουργού. Μανιώδης αναγνώστης και μελετητής της ελληνικής ιστορίας, ο συγγραφέας καταφέρνει να ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Οι ιστορίες των ηρώων του μπορεί να διαδραματίζονται σε κάποια εποχή που φαντάζει μακρινή, αντηχούν όμως εξίσου δυνατά και στο δικό μας σήμερα. «Πάντοτε μού άρεσε η σαγηνευτική διαδρομή που οδηγούσε προς τα πίσω, διότι έτσι διεισδύεις σε περιόδους, εποχές, πρόσωπα και ζωές και τις παρατηρείς πέρα από τα αυτονόητα επιτεύγματα της δικής μας περιόδου» θα δηλώσει ο ίδιος μετά την κυκλοφορία του σαιξπηρικού «Οι ρετσίνες του βασιλιά».

Κεντρική θέση στα απολαυστικά ιστορικά μυθιστορήματα του Ισίδωρου Ζουργού έχει επίσης η πόλη της Θεσσαλονίκης. Από το γοτθικό «Φράουστ» μέχρι το συγκινητικό «Ανεμώλια» και το βαθιά υπαρξιακό «Περί της εαυτού ψυχής», η γενέτειρα του συγγραφέα – και οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – παίζει το δικό της διακριτικό, πλην όμως, ιδιαίτερο ρόλο. Πρωταγωνιστής είναι πάντα ο άνθρωπος. Οι χαρές, οι φόβοι, οι ανησυχίες και τα ερωτήματά του που παραμένουν, πολλές φορές, αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.

palies-kai-nees-xwres-zourgos-02

Διαγωνισμός: «Παλιές και νέες χώρες» του Ισίδωρου Ζουργού

Τώρα που πλησιάζει η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσεις γνωστές – και άγνωστες – πτυχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Γι’ αυτό και τα Public, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη, κάνουν δώρο τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Παλιές και νέες χώρες» σε τρεις (3) αναγνώστες. Αν θες να είσαι εσύ ένας από τους τυχερούς που θα κερδίσουν το νέο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού, που θα κυκλοφορήσει στις 20/10, τότε δεν έχεις παρά να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής και να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό μας μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Εδώ μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα ληφθούν υπόψη.

Από εμάς, καλή επιτυχία και καλή ανάγνωση!