Το πέρασμα του μακελάρη / Ένα ταξίδι αυτογνωσίας στην αμερικανική Δύση του 19ου αιώνα

Περίληψη: Μετά το «Ο Στόουνερ» και το «Αύγουστος», ακόμα ένα έργο του Αμερικανού συγγραφέα John Williams κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg.

Πέντε χρόνια πριν το γνωστό μυθιστόρημα Στόουνερ, ο John Williams είχε κυκλοφορήσει το «Το πέρασμα του μακελάρη». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα αυτογνωσίας, το οποίο διαδραματίζεται στην Αμερικάνικη Δύση στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Γουίλιαμ Άντριους, ένας νέος άνθρωπος γύρω στα 23, ο οποίος αποφασίζει να παρατήσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, επηρεασμένος από τις θεωρήσεις του Έμερσον και του Χένρι Ντέιβιντ Θόρω σχετικά με τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο.

Ο Γουίλιαμ, ένας λιτός αλλά και αφελής άνθρωπος, γνωρίζει τον Μίλλερ, έναν κυνηγό βουβαλιών. Ο Μίλερ του αναφέρει την ιστορία μίας πανέμορφης κοιλάδας που έχει πολλά βουβάλια στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Ο Άντριους πείθεται και μαζί με τον Μίλλερ και δύο ακόμη άντρες, τον Τσάρλι Χοτζ και τον Φρεντ Σνάιντερ, ξεκινούν το ταξίδι τους. Μόλις η ομάδα φτάνει σε αυτό το μαγευτικό τοπίο και πράγματι βλέπει μία απέραντη ορεινή παραδεισένια κοιλάδα. Ο Άντριους νιώθει ευγνώμον και ικανοποιημένος βλέποντας αυτήν την εικόνα, αλλά ταυτόχρονα τον διακατέχει και ο φόβος, γιατί η υπόλοιπη ομάδα σκοπεύει να σφάξει όλα τα βουβάλια για το δέρμα τους.

Το βιβλίο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την δράση των κυνηγών. Επίσης κάτι περίεργο παρατηρείται κατά τη διάρκεια του κυνήγιού. Τα βουβάλια ενώ τα κυνηγούν και τα σφαγιάζουν, αντί να πανικοβληθούν και να τρέξουν να ξεφύγουν, στέκονται ακίνητα. Ο Μίλλερ πλημμυρίζει από αισθήματα μίσους και βάζει ως στόχο να σκοτώσει όλα τα βουβάλια. Το πιο τραγικό είναι ότι κανένας δεν τον εμποδίζει και όλοι προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Ο Γουίλιαμ όντας ευαίσθητος χαρακτήρας προσπαθεί να κατανοήσει και να εξηγήσει όσα συμβαίνουν καταλήγοντας ότι όλα είναι μάταια. Φυσικά, μετά την μεγάλη σφαγή, η φύση τους εκδικείται με τον δικό της τρόπο.

Το «Το πέρασμα του μακελάρη», από τις εκδόσεις Gutenberg, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, καλοδουλεμένο και με βαθύ νόημα και περιεχόμενο, το οποίο αξίζει να διαβάσεις. Θα το βρεις άμεσα διαθέσιμο στο public.gr.