November reads: Τα αγαπημένα μας ξενόγλωσσα βιβλία

Περίληψη: Ποια ξενόγλωσσα βιβλία ξεχωρίσαμε αυτόν τον μήνα; Τις μεγάλες νικήτριες του Booker Prize, Margaret Atwood και Bernardine Evaristo. Και η λίστα συνεχίζει με με Jessie Burton, Emma Donoghue, Richard Dawkins, Euny Hong...

Αν, όπως κι εμείς, ανήκεις στους ανυπόμονους, που δεν μπορείς να περιμένεις τη μετάφραση των ξενόγλωσσων βιβλίων για να τα ξεφυλλίσεις - ή μήπως προτιμάς το πρωτότυπο κάθε έκδοσης; - συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας για τον φετινό χειμώνα: μυθιστορήματα, επιστημονικά, φιλοσοφίας... οι νέες κυκλοφορίες έχουν κάτι για κάθε αναγνώστη! Αρχή με τις μεγάλες νικήτριες του Booker Prize, Margaret Atwood και Bernardine Evaristo. Και η λίστα μεγαλώνει... 

Ξεκινάμε με σύγχρονη λογοτεχνία και το «The Confession», το τρίτο μυθιστόρημα της Jessie Burton. Όπως και στη «Μούσα», η συγγραφέας επιλέγει να δώσει την ιστορία της με δύο αφηγήσεις. Τρεις γυναίκες μοιράζονται μια ιστορία με διαφορά 30 χρόνων με έντονα τα στοιχεία του σεξ, της αγάπης και της μητρότητας. Τα γονικά ένστικτα βρίσκονται στο επίκεντρο και του «Akin», του νέου βιβλίου της Emma Donoghue. Ο συνταξιούχος πια Noah είναι ο μόνος εν ζωή συγγενής του εντεκάχρονου Michael, οπότε αναγκάζεται να τον πάρει μαζί του σε ένα ταξίδι στη νότια Γαλλία, που σχεδίαζε εδώ και καιρό. Η Νίκαια μπορεί να έχει αλλάξει αρκετά, αλλά όχι εντελώς. Noah και Michael θα ανακαλύψουν μαζί ιστορίες για το παρελθόν της πόλης αλλά και της δικής τους καταγωγής.

Από το μυθιστόρημα περνάμε τώρα στη φιλοσοφία και τον σπουδαίο Richard Dawkins. Ο άγγλος συγγραφέας στο νέο του βιβλίο, «Outgrowing God», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει την ανάγκη ενός Θεού, για να κατανοήσει την ίδια του την ύπαρξη. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, αλλά με παρόμοιο στόχο, την πνευματική βελτίωση του ανθρώπου, κινείται το «The Power of Nunchi». Με απλό αλλά συναρπαστικά αποτελεσματικό τρόπο το πρώτο βιβλίο της Euny Hong θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο χαρούμενος, μαθαίνοντας να κατανοείς καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σου.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι μεγάλες νικήτριες του φετινού Booker, Margaret Atwood και Bernardine Evaristo. Tο «The Testaments» και το «Girl, Woman, Other» είναι δύο βιβλία που πρέπει σίγουρα να διαβάσεις. Το πρώτο είναι η συγκλονιστική ολοκλήρωση της ιστορίας του «The Handmaid’s Tale», την οποία περιμέναμε εδώ και 34 χρόνια. Το δεύτερο αποτελεί ένα χρονικό της ζωής των έγχρωμων οικογενειών στη Βρετανία. Από την Αγγλία ξεκινά και η ιστορία της Alice Wright στο νέο μυθιστόρημα της Lolo Moyes «The Giver of Stars», γρήγορα όμως περνάει τον Ατλαντικό. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το βιβλίο ακολουθεί 5 δυναμικές γυναίκες που γράφουν τη δική τους ιστορία στο ορεινό Κεντάκι τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης της Αμερικής.

Εάν προτιμάς το υπερφυσικό από το ρεαλιστικό, τότε σίγουρα αγαπάς τον Stephen King. Ο Αμερικάνος master του horror κυκλοφόρησε πρόσφατα το «The Institute». Πρωταγωνιστής ο Luke, ένας αφύσικα έξυπνος 12χρονος, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος σε ένα ίδρυμα που διεξάγει πειράματα σε παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες. Το ίδρυμα μπορεί να θέλει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές τους, αλλά όταν τα «πειραματόζωα» είναι εξυπνότερα από τους φύλακές τους, τα πράγματα αποκλείεται να κυλήσουν ομαλά για πολύ.

Για το τέλος κρατήσαμε τα επιστημονικά βιβλία, που με απλό και κατανοητό τρόπο μπορούν να φέρουν κάθε αναγνώστη πιο κοντά στον φυσικό κόσμο. Το «The Body» είναι ένα «εγχειρίδιο χρήσης» του απίστευτα πολύπλοκου, αλλά, απίθανα συναρπαστικού ανθρώπινου οργανισμού και των μοναδικών δυνατοτήτων του. Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το «How Τo» του Randall Munroe. Ο δημιουργούς του xkcd, ενός από τα διασημότερα web-comic, απαντά σε μερικά από τα πιο αχρείαστα ερωτήματα σήμερα. Πως θα βγάλεις selfie με ένα τηλεσκόπιο άραγε; Αυτή η γνώση μπορεί να μην σου χρησιμεύσει πουθενά, αλλά, ο διασκεδαστικός τρόπος με τον οποίο εξερευνώνται τα ιδιαίτερα ερωτήματα του βιβλίου θα σε φέρει κοντά σε επιστημονικές έννοιες που διαφορετικά μπορεί να έμοιαζαν λίγο τρομακτικές. Και πού ξέρεις, μπορεί μια μέρα να χρειαστεί να καταστρέψεις το φεγγάρι, για να προλάβεις τα ραντεβού σου.

Όλα τα παραπάνω βιβλία, όπως και κάθε νέα κυκλοφορία, βρίσκεται στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!