Ανακοινώθηκε ο πρωτοποριακός Exynos 2200 από τη Samsung!

Περίληψη: Ο νέος επεξεργαστής κατηγορίας mobile της Samsung έρχεται με GPU σχεδιασμένη από την AMD και φέρνει ray-tracing και επιδόσεις στα νέα Galaxy!

Τον περιμέναμε εδώ και καιρό. Για την ακρίβεια, περίπου 2 χρόνια. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως η Samsung επρόκειτο να συνεργαστεί με την AMD για να σχεδιάσουν μαζί την GPU των επόμενων επεξεργαστών της πρώτης, χρησιμοποιώντας την κορυφαία αρχιτεκτονική RDNA2 της δεύτερης, η υπόσχεση για smartphones με επεξεργαστική ισχύ γραφικών εφάμιλλη μιας κονσόλας (έστω και προηγούμενης γενιάς) ήταν ιδιαιτέρως… γαργαλιστική και μας έκανε να ανυπομονούμε να δούμε τα πρώτα δείγματα.

Ε, λοιπόν, τώρα έφτασε η στιγμή!

Ο Exynos 2200 είναι ο πρώτος επεξεργαστής ο οποίος αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας AMD και Samsung, και ο οποίος διαθέτει GPU ονόματι Xclipse 920 (εκ του "eclipse") και είναι ένας υβριδικός επεξεργαστής γραφικών, ο οποίος, όπως αναφέρει η ίδια η Samsung, τοποθετείται κάπου ανάμεσα σε mobile GPU και σε GPU κονσόλας! Η Xclipse είναι σχεδιασμένη με βάση την αρχιτεκτονική RDNA2 και έχει "κληρονομήσει" από αυτήν και δυνατότητες που δεν έχουμε ξαναδεί σε επεξεργαστή γραφικών για smartphones, όπως επιτάχυνση ray-tracing και variable rate shading.

Στο επίπεδο της CPU, τώρα, ο Exynos 2200 έρχεται με σχεδίαση tri-cluster, όπερ σημαίνει πως διαθέτει τρεις "ομάδες" από πυρήνες: η πρώτη ομάδα αποτελείται από έναν και μοναδικό υψηλών επιδόσεων πυρήνα ARM Cortex X2, η δεύτερη ομάδα έρχεται με τρεις "ισορροπημένους" πυρήνες Cortex A710, ενώ η τελευταία ομάδα διαθέτει τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης ("υψηλής αποδοτικότητας" όπως τους ονομάζει η Samsung) Cortex A510.

Εκτός αυτών, ο Exynos 2200 έρχεται εξοπλισμένος και με διάφορα άλλα υποσυστήματα, όπως την βελτιωμένη NPU για πιο ισχυρή υποστήριξη εφαρμογών "τεχνητής νοημοσύνης", βελτιωμένο modem 5G το οποίο πλέον υποστηρίζει τόσο sub-6GHz όσο και mmWave περιοχές του φάσματος, αλλά και βελτιωμένο "ράδιο" για ταυτόχρονη υποστήριξη σημάτων 4G LTE και 5G NR, για ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα! Επίσης πάνω στον 2200 βρίσκουμε και ειδικό απομονωμένο υποσύστημα για security το οποίο χρησιμεύει για την αποθήκευση κρυπτογραφικών κλειδιών αλλά και ως RoT (Root of Trust), ενώ υπάρχει hardware και για την επί τόπου κρυπτογράφηση τόσο του UFS (αποθήκευση) όσο και της DRAM (μνήμη), για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Για όσους ανησυχούν για τις "φωτογραφικές" επιδόσεις του νέου Exynos, ο 2200 διαθέτει και επανασχεδιασμένο ISP (Image Signal Processor) ο οποίος υποστηρίζει έως και 200 megapixel ανάλυση αισθητήρα, 108 megapixel για μονή κάμερα, 64+32 megapixels για δύο κάμερες (ταυτοχρόνως), ενώ μπορεί να συνδεθεί με έως και επτά (!) ξεχωριστούς αισθητήρες και να χρησιμοποιήσει ταυτοχρόνως έως και τέσσερις, για προηγμένες συνθέσεις. Τέλος, είναι σε θέση να εγγράψει βίντεο σε ανάλυση 4k HDR ή 8k.

Το τσιπάκι κατασκευάζεται (ήδη) από τη Samsung σε λιθογραφία 4 νανομέτρων EUV, η οποία βρίσκεται στην τεχνολογία αιχμής και προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση και υψηλότερες επιδόσεις.

Το ενδιαφέρον είναι το ότι το πρώτο smartphone το οποίο αναμένουμε να χρησιμοποιεί τον νέο Exynos 2200 είναι το επόμενο flagship της Samsung, το οποίο, όπως αναφέρουν οι φήμες, θα παρουσιαστεί επισήμως σε λίγες μέρες. Τα πρώτα δείγματα του νέου αυτού επεξεργαστή, όπως αυτά έχουν διαρρεύσει από διάφορες πηγές, δείχνουν πως ο νέος Exynos θα κοντραριστεί στα ίσα με τον Snapdragon 8 Gen1 της Qualcomm, ο οποίος παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες. Πάντως στο benchmark AnTuTu ο Exynos 2200 φαίνεται να είναι 21% πιο γρήγορος από τον Snapdragon 888 (970k έναντι 804κ)

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και για έναν άλλο λόγο: τυπικά η Samsung κυκλοφορούσε τα κορυφαία της smartphones με τσιπάκια (επεξεργαστές) της Qualcomm στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ η Ευρώπη και όλος ο υπόλοιπος κόσμος έπαιρνε το μοντέλο με τους δικούς της Exynos. Τώρα που η Samsung έχει ένα κορυφαίο – κατά δική της δήλωση – τσιπ το οποίο διαθέτει και τη νέα GPU της AMD, και το οποίο δεν έχει – πάλι κατά δική της δήλωση – αντίπαλο στην αγορά, θα κυκλοφορήσει ένα ενιαίο μοντέλο παγκοσμίως ή θα ξανακάνει τον ίδιο "συμβιβασμό" και θα στείλει στις ΗΠΑ μοντέλα με τον Snapdragon 8; Ελπίζουμε να μάθουμε σύντομα!