Τι αφυγραντήρα χρειάζεσαι; Μήπως να είναι και καθαριστής αέρα;

Περίληψη: Choose wisely τον επόμενο αφυγραντήρα σου! Μήπως πρέπει να είναι και καθαριστής αέρα σε συνδυασμό με ιονιστή αέρα όλα σε μία συσκευή;

Οι αφυγραντήρες ουσιαστικά είναι μια πρακτική και εύκολη λύση για τη μείωση των υψηλών επιπέδων υγρασίας στον χώρο εργασίας ή το σπίτι. Ο αφυγραντήρας είναι μια σχετικά απλή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να εξάγει την υπερβολική υγρασία από τον αέρα, κάνοντας έτσι τους εσωτερικούς χώρους αρκετά πιο άνετους και υγιείς. Επιπρόσθετα, αν μπορεί να συνδυαστεί και με καθαριστή αέρα που να συνδυάζει και ιονιστή αέρα, όπως ο Delonghi DNS60 που βρίσκεται και σε προσφορά, τότε μιλάμε για τον τέλειο συνδυασμό! Πάμε όμως να δούμε ποια είναι η τέλεια λύση για σένα!

Είναι αρκετά σημαντικό να καθορίσεις τις ανάγκες σου πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς για αφυγραντήρα γιατί στο τέλος μπορεί να καταλήξεις με δύο συσκευές, έναν αφυγραντήρα και έναν καθαριστή αέρα, κάτι που δυστυχώς συναντάμε συχνά. Ειδικά αν ο χώρος που θα τοποθετηθεί είναι μικρός, η επιλογή σου πρέπει να είναι ακόμα πιο έξυπνη. Για παράδειγμα αν τελικά αποφασίσεις πως χρειάζεσαι μόνο καθαριστή αέρα επειδή ο χώρος δεν έχει πολύ υγρασία, τότε ο Xiaomi Mi Air Purifier μπορεί να αποτελέσει ιδανική επιλογή για σένα.

Για σημαντικά, πολυετή προβλήματα υψηλής υγρασίας, μπορεί αν θέλεις να επιλέξεις έναν κεντρικό αφυγραντήρα για ολόκληρο το σπίτι, συνδυαστικά πάντα με το σύστημα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού για να μειώσεις την υγρασία σε ολόκληρο το χώρο. Και πάλι, εάν η υψηλή υγρασία είναι μόνο περιοδική και σε τοπικές περιοχές του σπιτιού, όπως ένα υπόγειο, ένας φορητός αφυγραντήρας όπως ο Omnys WND-018C16 που βρίσκεται και σε προσφορά, θα κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω, ενώ προσφέρει και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Μέγεθος Αφυγραντήρα

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες πριν επιλέξεις αφυγραντήρα είναι το μέγεθος του χώρου σου. Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις τα τετραγωνικά μέτρα του δωματίου ή του χώρου που θέλεις να απαλλάξεις από την υπερβολική υγρασία, είτε αυτό είναι ολόκληρο το σπίτι, η κρεβατοκάμαρα ή ακόμα και ένας χώρος εργασίας στον οποίο πιθανόν να περνάς πολλές ώρες της ημέρας. Η ικανότητα αφύγρανσης ή η δύναμη ενός αφυγραντήρα μετριέται από το πόσα λίτρα νερού μπορεί να αφαιρέσει από τον αέρα μέσα σε 24 ώρες. Για παράδειγμα ο αφυγραντήρας Morris MDP-20400IW WiFi έχει ικανότητα αφύγρανσης 20 λίτρα με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει εύκολα χώρους από 80 έως και 100 τ.μ και όχι μόνο, ενώ αν η μόνωση του χώρου είναι καλή θα μπορούσε να καλύψει και μεγαλύτερους χώρους έως 110 τ.μ.

Για να μην μπερδεύεσαι όμως με την ικανότητα αφύγρανσης του κάθε αφυγραντήρα, στη σελίδα του Public και πιο συγκεκριμένα στις προδιαγραφές θα βρεις τα τ.μ που μπορεί να καλύψει ο καθένας ξεχωριστά. Ακόμα, μία καλή συμβουλή θα ήταν εάν ζεις σε περιοχή με αρκετή υγρασία, να επιλέξεις έναν αφυγραντήρα μεγαλύτερης χωρητικότητας από αυτό που υποδεικνύουν τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου. Αν αγοράσεις μικρότερο είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί συνεχώς χωρίς να μειώνει την υγρασία στα βέλτιστα επίπεδα.

Οι αφυγραντήρες μεγαλύτερης χωρητικότητας μπορούν επίσης να χειριστούν χώρους που μπορεί να είναι υπερβολικά υγροί από στεγνωτήρια ρούχων ή πλυντήρια πιάτων, τα οποία προσθέτουν υγρασία στον αέρα. Επίσης, εάν το εξωτερικό κλίμα είναι υγρό, θα αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας και στους εσωτερικούς χώρους, οπότε choose wisely!

Αφυγραντήρας με καθαριστή αέρα και ιονιστή

Η αλήθεια είναι πως αν πρόκειται να αγοράσεις αφυγραντήρα γιατί να μην είναι και καθαριστής αέρα; Συνήθως το έξτρα κόστος δεν είναι μεγάλο και είναι μία μικρή επένδυση που αξίζει να κάνεις. Αν θες να πάρεις στα σοβαρά την υπόθεση “Καθαριστής Αέρα” τότε ο αφυγραντήρας σου αναμφίβολα πρέπει να έχει φίλτρο HEPA ώστε το 97.79% των σωματιδίων να παγιδεύονται εκεί εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα αέρα! Ένα εξαιρετικό παράδειγμα, αλλά ένας από τους καλύτερους αφυγραντήρες είναι ο Inventor Atmosphere PXL ο οποίος όχι μόνο έχει φίλτρο HEPA, αλλά διαθέτη και ιονιστή αέρα και λάμπα UV για ακόμα πιο υγιή ατμόσφαιρα!

Υπάρχει αθόρυβος αφυγραντήρας;

Αφυγραντήρας που να μην δημιουργεί καθόλου θόρυβο δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα μπορούμε εύκολα να τους ξεχωρίσουμε σε σχετικά αθόρυβους και πιο αθόρυβους. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους στη σελίδα του Public θα βρούμε το σχετικό πεδίο “Επίπεδα θορύβου (ηχητικής ισχύος)”, που υποδεικνύει με ακρίβεια τα επίπεδα θορύβου που δημιουργεί. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συνήθως είναι χρήσιμο όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε τον αφυγραντήρα ή καθαριστή αέρα σε υπνοδωμάτιο ή ακόμα και σε χώρο εργασίας και θέλουμε εκτός από υγιές και ευχάριστο κλίμα να επικρατεί και ησυχία! Οπότε όταν η έρευνα αγοράς σου τελειώσει και καταλήξεις σε 3-4 μοντέλα απλά διάλεξε τον πιο αθόρυβο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Έλεγχος και αυτοματισμοί

Κλείνοντας, είναι εξίσου σημαντικό το μηχάνημα που θα επιλέξουμε να παρέχει τους αυτοματισμούς που επιθυμείς ώστε να λειτουργεί όσο πιο αυτόνομα γίνεται. Αν και η πλειονότητα των αφυγραντήρων προσφέρουν τέτοια χαρακτηριστικά καλό είναι να το επαληθεύσεις για να μην βρεθείς εξ απροόπτου! Η βέλτιστη υγρασία σε ένα σπίτι είναι μεταξύ 40% και 50% το καλοκαίρι και 30% με 50% το χειμώνα. Οι αφυγραντήρες με ενσωματωμένα υγρόμετρα μετρούν τη σχετική υγρασία και εμφανίζουν την αντίστοιχη μέτρηση και μπορούν να σταματούν/ξεκινούν την λειτουργία τους αυτόματα.