Περίληψη: «Τι να διαβάσω μετά;» είναι μία συνηθισμένη απορία μόλις τελειώσεις ένα βιβλίο. Η απάντηση είναι απλη: επίλεξε ένα βιβλίο στο ίδιο στυλ με αυτό που μόλις διάβασες!
11 Μαρτίου , 2022 • 3 MINS READ
11 Μαρτίου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: «Τι να διαβάσω μετά;» είναι μία συνηθισμένη απορία μόλις τελειώσεις ένα βιβλίο. Η απάντηση είναι απλη: επίλεξε ένα βιβλίο στο ίδιο στυλ με αυτό που μόλις διάβασες!
Η επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσεις δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Όσες κριτικές και να συμβουλευτείς, μπορεί ακόμα και ένα εξαιρετικό βιβλίο να μην σου ταιριάζει. Για το 2022, όμως, θέσαμε μία πρόκληση: διάβασε περισσότερο! Είπαμε λοιπόν να σε βοηθήσουμε να πετύχεις αυτό το στόχο μέσα στη χρονιά με μερικές αναγνωστικές προτάσεις, με βάση κάποια βιβλία τα οποία μπορεί να έχεις ήδη διαβάσει. Το σκεπτικό μας έχει ως εξής: αφού πρώτα μιλήσαμε για μερικά αγαπημένα βιβλία, σήμερα θα σου παρουσιάσουμε βιβλία που μπορούν να διαδεχτούν αυτές τις προτάσεις. Πολύ απλά, αν σου άρεσε ένα από τα παραπάνω βιβλίο, βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε κάποιο παρόμοιο, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι αν το επιλέξεις θα το απολαύσεις!
Ο Kazuo Ishiguro δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Το έργο του Νομπελίστα είναι ιδιαίτερα αγαπητό και το βιβλίο «Η Κλάρα και ο ήλιος» έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Πολύ πιθανό να το έχεις διαβάσει κι εσύ λοιπόν. Αν σε συγκίνησε, έχουμε δύο προτάσεις που σίγουρα θα αγαπήσεις. Η πρώτη είναι το «Μηχανές σαν κι εμένα» του Ian McEwan. Πρόκειται για ένα βιβλίο εναλλακτικής ιστορίας, όπου στο Λονδίνο των 80s δημιουργείται ένα ανδροειδές που αναπαράγει πιστά τον άνθρωπο. Η δεύτερη πρότασή μας είναι το «Εκμηδένιση» του Michel Houellebecq. Αυτό το βιβλίο πραγματεύεται το κοντινό μέλλον, στο οποίο ο διχασμός μεταξύ της εργατικής τάξης και της ελίτ έχει μεγαλώσει. Στο μυθιστόρημα συναντάμε μία υπαρξιακή περιπλάνηση του πρωταγωνιστή του, αλλά και στοιχεία αστυνομικού και πολιτικού θρίλερ.
Αν πρόσφατα διάβασε το κορυφαίο έργο της Simone de Beauvoir «Το δεύτερο φύλο», σου έχουμε μερικές προτάσεις για να συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο - μυθιστορηματικές αυτή τη φορά. Η Lisa Taddeo συνεπήρε το λογοτεχνικό κόσμο με το «Three Women», ένα non-fiction βιβλίο για τις ζωές τριών γυναικών στην Αμερική. Το δεύτερο βιβλίο της, «Animal», είναι μυθιστόρημα και πρωταγωνίστριά του είναι η Joan. Με αυτό το έργο επιχειρεί να εξερευνήσει τη σχέση των ψυχολογικών τραυμάτων με τη σεξουαλική βία. Ένα ακόμα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις είναι το «Κιμ Τζιγιάνγκ, γεννημένη το 1982». Γραμμένο από την Cho Nam-Joo, μιλά για τη ζωή μίας νοικοκυράς και μητέρας, την μάχη της με την κατάθλιψη και τον καθημερινό σεξισμό που αντιμετωπίζει από μικρή ηλικία.
Η δύο επόμενες προτάσεις μας εμπνεύστηκαν από το μυθιστόρημα του Volker Kutscher «Το βρεγμένο ψάρι», που εκτυλίσσεται στο Βερολίνο του μεσοπολέμου. Έτσι, αμέσως το μυαλό μας πήγε σε έργα που διαδραματίζονται στην Γερμανική πρωτεύουσα. Ένα από αυτά είναι το «Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε» του Oliver Hilmes. Εκτυλίσσεται το 1932 και αφορά και αυτό μία ανεξιχνίαστη υπόθεση. Λίγα χρόνια αργότερα, και πάλι στο ίδιο σημείο στο χάρτη, ξεκινά «Η τριλογία του Βερολίνου». Σε αυτή την έκδοση περιλαμβάνονται και τα τρία μέρη του έργου του Philip Kerr, στο οποίο τρείς διαφορετικές αστυνομικές υποθέσεις ψάχνουν λύση.
Μιλώντας για αστυνομικά, πιθανότατα έχεις ήδη διαβάσει αρκετή Agatha Christie. Οπότε σου έχουμε και μερικές προτάσεις για να συνεχίσεις στο ίδιο είδος, μιας και πρόσφατα είχαμε μιλήσει για το κορυφαίο έργο της βασίλισσας του εγκλήματος, το «Και δεν έμεινε κανένας». Μία από αυτές τις προτάσεις μας, το «Σίλβερβιου», προέρχεται από έναν επίσης τεράστιο εκπρόσωπο του είδους, τον John le Carré. Αυτό το βιβλίο είναι το τελευταίο του μυθιστόρημα και δημοσιεύτηκε λίγο μετά το θάνατό του. Το «Η λέσχη φόνων της Πέμπτης», αντιθέτως, είναι το ντεμπούτο του Richard Osman στην λογοτεχνία και αποδείχθηκε ένας εξαιρετικός τρόπος για να συστηθεί στο κοινό. Πρωταγωνιστές στο αστυνομικό μυστήριο είναι μία πολύ αναπάντεχη ομάδα ερευνητών που λατρεύει τις άλυτες υποθέσεις.
Εκτός από μυθιστορήματα σου έχουμε και μερικές non-fiction προτάσεις, με βάση το πολύ ενδιαφέρον «Sapiens», το οποίο σου είχαμε προτείνει σε προηγούμενο άρθρο μας. Συνεχίζοντας σε αυτό το μονοπάτι εξερεύνησης της ανθρώπινης φύσης με τη βοήθεια της επιστήμης λοιπόν, αν έχεις διαβάσει το βιβλίο του Yuval Noah Harari, τσέκαρε επίσης τα βιβλία «Ανθρωπότητα» και «The Dawn of Everything». Το πρώτο είναι έργο του Rutger Bregman και θα προσθέσει αρκετή αισιοδοξία στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο και την ιστορία του είδους μας. Το δεύτερο γράφτηκε από τους David Graeber και David Wengrow. Το βιβλίο αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση παραδοσιακά ιστορικά μοντέλα γύρω από την ανάπτυξη των πρώτων κοινωνιών, αναλύοντας αρχαιολογικά δεδομένα. Τα συμπεράσματά του έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες λογοτεχνικές προτάσεις στο Public.gr.