«Κρακ!» της Seou Lee: ένας πιγκουίνος κάνει το γύρο του κόσμου

Περίληψη: Ένας μικρός πιγκουίνος γυρίζει τη Γη επάνω σε ένα κομμάτι πάγου. Το «Κρακ!» της Seou Lee είναι ένα παιδικό βιβλίο που μιλά για την κλιματική αλλαγή χωρίς λόγια.

Για ένα μοναχικό ταξίδι στις θάλασσες όλου του κόσμου ξεκινά ένας μικρός πιγκουίνος. Δεν το επέλεξε, αλλά έτυχε. Εκεί που έψαχνε την τροφή του ακούστηκε ένα «κρακ» και ένα κομμάτι πάγου ξεκόλλησε. Ο μικρός πιγκουίνος χωρίστηκε από τα υπόλοιπη μέλη της οικογένειάς του και τα ρεύματα τον πήραν γρήγορα μακριά από την Ανταρκτική. Έτσι ξεκινάει το «Κρακ!», το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο της Seou Lee, το οποίο είναι ένας πρωτότυπος τρόπος για τα μικρά να μάθουν για την κλιματική αλλαγή.

«Κραχ!» – Περίληψη

Μετά την απομάκρυνση του κομματιού πάγου επάνω στο οποίο βρίσκεται, ο μικρός πιγκουίνος ταξιδεύει στις θάλασσες όλου του κόσμου! Η αγωνία για να επιστρέψει στην οικογένειά του μετατρέπεται σιγά σιγά σε ενδιαφέρον για τον πλανήτη, τα μνημεία του και τους ανθρώπους του. Τα φώτα που δημιουργεί στον ουρανό το Νότιο σέλας θα τον μαγέψουν. Λίγο αργότερα θα βρεθεί να θαυμάζει το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τα ρεύματα θα τον φέρουν ακόμα και στη Μεσόγειο, όπου θα δει από κοντά τα γραφικά ελληνικά τοπία των νησιών του Αιγαίου. Ο πιγκουίνος, όμως, δεν επισκέπτεται μόνο αξιοθέατα. Στο μεγάλο του ταξίδι θα γνωρίσει πολλούς ανθρώπους.

Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το δρομολόγιο του πιγκουίνου, το πρόβλημα είναι πως όσο πιο πολύ ταξιδεύει τόσο ο πάγος με τον οποίο διασχίζει τη θάλασσα λιώνει και γίνεται όλο πιο μικρός. Στη Χαβάη θα έχει μία πολύ αστεία γνωριμία με ένα σέρφερ που θα δώσει στη λύση στο πρόβλημα του λιωμένου πάγου και ταυτόχρονα θα μετατραπεί στο «μάθημα» του βιβλίου για την κλιματική αλλαγή. Το τεράστιο ταξίδι, τα αξιοθέατα και οι γνωριμίες του πιγκουίνου είναι στην ουσία ένα μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και το πιο εντυπωσιακό είναι πως το «Κρακ!» προορίζεται για μικρά παιδιά από 3 ετών. Αυτό είναι εφικτό για το βιβλίο δεν έχει λόγια, αλλά μόνο εικόνες! Οι σελίδες του βιβλίου θα οξύνουν τη φαντασία των παιδιών και θα ξεκινήσουν συζητήσεις μαζί τους για θέματα που παρουσιάζονται μέσω της ιστορίας και της όμορφης εικονογράφησης.

«Κρακ!» – Κριτική

Τα παιδιά θα συνδεθούν και συναισθηματικά με την ιστορία του βιβλίου. Η αίσθηση του αποχωρισμού, η επανένωση, ο θαυμασμός για τα καινούργια, εντυπωσιακά πράγματα που συμβαίνουν στην περιπέτεια της ζωής, είναι όλα αισθήματα που μπορούν να καταλάβουν τα παιδιά. Επιπλέον, παρά την απουσία λέξεων, το εικονοβιβλίο της Seou Lee ξεχειλίζει από χιούμορ και δένει αρμονικά τα αισθήματα άγχους που νιώθει στην αρχή ο πιγκουίνος με την τρυφερότητα της υπόλοιπης ιστορίας. Αυτό είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβάσει κάθε παιδί!

Λίγα λόγια για τη Seou Lee

Η Seou Lee είναι συγγραφέας και εικονογράφος από την Κορέα. Η αγάπη της για τα βιβλία και τις εικονογραφημένες ιστορίες ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια χάρη στα πολλά βιβλία των γονιών της. Όνειρό της είναι να δημιουργήσει διασκεδαστικές και τρυφερές ιστορίες για παιδιά.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Αυτή η ημερομηνία επιλέχθηκε γιατί στις 2 Απριλίου γεννήθηκε ο Hans Christian Andersen, ίσως ο διασημότερος παραμυθάς του κόσμου. Το Σάββατο, λοιπόν, μπορείς να τιμήσεις κι εσύ την ημέρα χαρίζοντας ένα βιβλίο στους μικρούς σου φίλους! Το «Κρακ!» της Seou Lee είναι ένα μία τέλεια επιλογή για παιδιά από 3 έως 6 ετών. Τα μικρά παιδιά θα λατρέψουν την διασκεδαστική και τρυφερή ιστορία του μικρού πιγκουίνου και παράλληλα θα σκεφτούν και θα οξύνουν τη φαντασία τους, γνωρίζοντας ενδιαφέροντα πράγματα για τον πλανήτη και μαθαίνοντας για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το βιβλίο είναι μία ευκαιρία να μιλήσετε για πρώτη φορά στα παιδιά για την κλιματική αλλαγή συζητώντας το νόημα πίσω από την όμορφη ιστορία.