Περίληψη: Στο νέο μας οδοιπορικό, ανακαλύπτουμε και πάλι την ομορφιά της Γηραιάς Ηπείρου μέσα από αγαπημένα έργα νεότερων και σύγχρονων συγγραφέων.
23 Ιανουαρίου , 2024 • 4 MINS READ
23 Ιανουαρίου , 2024 • 4 MINS READ
Περίληψη: Στο νέο μας οδοιπορικό, ανακαλύπτουμε και πάλι την ομορφιά της Γηραιάς Ηπείρου μέσα από αγαπημένα έργα νεότερων και σύγχρονων συγγραφέων.
Λίγες ταξιδιωτικές εμπειρίες συγκρίνονται με την ομορφιά ενός road trip. Η ανεμελιά, η ελευθερία κινήσεων και φυσικά τα τόσα διαφορετικά μέρη που μπορείς να εξερευνήσεις μέσα σε ένα μόνο ταξίδι. Η Ευρώπη προσφέρεται για ένα τέτοιο οδοιπορικό. Από την Ελλάδα μέχρι την Ισλανδία και από την Ισπανία μέχρι τη Ρωσία, οι χώρες της Ευρώπης μοιράζονται κοινά και διατηρούν δεσμούς αιώνων. Το ίδιο ισχύει και για τη λογοτεχνία της. Τώρα τα βιβλία γίνονται εισιτήρια για το επόμενο ταξίδι μας στους πιο όμορφους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Θα έρθεις μαζί μας;
Ξεκινάμε το ταξίδι μας από τη γείτονα Ιταλία. Όπως και η ιταλική κουζίνα έτσι και η λογοτεχνία της Ιταλίας αντικατοπτρίζει το ταπεραμέντο και το ιστορικό παρελθόν της χώρας. Ανάμεσα σε πολλά άλλα αριστουργήματα βρίσκουμε τον «Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού». Η απολαυστική πολιτική σάτιρα του Dario Fo καυτηριάζει τη διαφθορά, την κατάχρηση της εξουσίας και την κυρίαρχη πολιτική. Από τη νέα γενιά ξεχωρίζουμε το όνομα της Elena Ferrante. Το best seller μυθιστόρημα «Η υπέροχη φίλη μου», μας ταξιδεύει στις φτωχογειτονιές της Νάπολης τη δεκαετία του '50, αναδεικνύοντας μέσα από τα μάτια δύο γυναικών την ιστορία ενός ολόκληρου έθνους.
Επόμενη στάση η Γαλλία. Για το λογοτεχνικό πλούτο της Γαλλίας χρειάζονται δεκάδες άρθρα και αυτά μόνο για να «αγγίξουν» την κορυφή του παγόβουνου. Στο αναγνωστικό μας road trip αφήνουμε για λίγο στην «άκρη» τους κλασικούς του 20ου αιώνα και παίρνουμε μαζί δύο βιβλία γροθιά στο στομάχι. Στο μυθιστόρημα «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα» ο David Diop μας μεταφέρει στα χαρακώματα του Μεγάλου Πολέμου και με το δικό του λυρικό τρόπο περιγράφει τη φρικαλεότητα των μαχών. Εξίσου συγκινητικό είναι και «Το γεγονός» της βραβευμένης με Νόμπελ Annie Ernaux. Το βιβλίο είναι η αυτοβιογραφική ιστορία ενός τραύματος και μιας πληγής που δεν έμελλε να κλείσει ποτέ.
Διασχίζουμε το Ρήνο και φτάνουμε στη Γερμανία. Η επονομαζόμενη και «χώρα των μεγάλων στοχαστών» έχει αφήσει πίσω της μια τεράστια παράδοση στο χώρο της σκέψης και της φιλοσοφίας και στις «βαλίτσες» μας δε θα μπορούσαμε να μην προσθέσουμε κάποιο βιβλίο. Το «Σιντάρτα», το περίφημο «ινδικό παραμύθι» του μεγάλου Hermann Hesse αναζητά τη βαθύτερη αλήθεια στη ζωή του ανθρώπου για να καταλήξει σ' έναν παθιασμένο ύμνο της ατομικότητας και της πνευματικής ανεξαρτησίας. Στη λίστα με τα ονόματα των νεότερων Γερμανών λογοτεχνών φιγουράρει ψηλά το όνομα του Sebastian Fitzek. Τα αστυνομικά μυθιστορήματα ταιριάζουν γάντι σε κάθε ταξίδι και στο δικό μας σε περιμένει το εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ που λέγεται «Το δέμα».
Όσο οι μεγάλοι Γερμανοί στοχαστές εξερευνούσαν τη σκέψη και το νου, οι Ρώσοι λογοτέχνες αποτύπωσαν στο χαρτί τα δαιδαλώδη μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας ανατολικά φτάνουμε στις παρυφές της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας. Τη χώρα που γέννησε τον Ντοστογιέφσκι, τον Tolstoy, τον Bulgakov και τους άλλους μεγάλους κλασικούς. Ευκαιρία λοιπόν να ξαναδιαβάσουμε το μνημειώδες «Αδελφοί Καραμαζόβ» και το «Ημερολόγιο ενός τρελού» τη σπαρακτική, μα πάντα επίκαιρη τραγωδία που άφησε πίσω του ο Nikolai Gogol.
Αποχαιρετούμε την άγρια ομορφιά της Ρωσίας και συνεχίζουμε την περιήγηση μας με προορισμό τις βρετανικές νήσους. Από τις ακτές του Dover έως τα γραφικά highlands της Σκωτίας βρίσκουμε διηγήματα και μυθιστορήματα που άλλαξαν τον ρου του βιβλίου. Σε αυτό το ταξίδι διαβάζουμε το «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του Lawrence Durrell. Στην αριστουργηματική τετραλογία του, ο Βρετανός μυθιστοριογράφος εμπνέεται από την αγάπη του για την Ελλάδα και το νησί της Κέρκυρας. Στο «Bournville» ο Jonathan Coe σχολιάζει σκωπτικά τη νεότερη ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, ακολουθώντας τη ζωή μιας γυναίκας από τις συνοικίες του Μπέρμιγχαμ.
Η αγγλόφωνη λογοτεχνία χρωστά τα μέγιστα στους Ιρλανδούς συγγραφείς, οι οποίοι άφησαν το δικό τους στίγμα στην ποίηση, το θέατρο και το μυθιστόρημα. Πάντα είναι μια καλή στιγμή για να (ξανά)διαβάσουμε ανεπανάληπτα έργα όπως «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι», το αντισυμβατικό, προκλητικό μα τόσο διδακτικό έργο του Oscar Wilde που έμελλε να είναι και το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα. Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα συγγραφείς όπως η Sally Rooney με ιστορίες για καθημερινούς «κανονικούς ανθρώπους» που συναρπάζουν και μας συγκινούν με την ευθύτητα και την απλότητά τους.
Επιστρέφουμε στις ακτές της Μεσογείου. Το πρώτο μας λογοτεχνικό road trip για φέτος ολοκληρώνεται στις ακτές της Ιβηρικής. Η σύγχρονη λογοτεχνία της Ισπανίας φέρει ακόμα πάνω της το στίγμα της δικτατορίας και των μεγάλων κοινωνικών αγώνων του 20ου αιώνα. Στο πολυβραβευμένο «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» o Javier Cercas συνδυάζει το ιστορικό μυθιστόρημα με το ρεπορτάζ σε μια διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων που οδήγησαν και ακολούθησαν τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Στο εφηβικό μυθιστόρημα «Η κοιλιά του γαϊδάρου» ο Andrea Abreu μιλά απενοχοποιημένα για τη αφύπνιση της σεξουαλικότητας και των πρώτων ερωτικών εμπειριών μέσα από μια πηγαία εκφραστική γραφή που συνδυάζει τη μουσικότητα με το παιχνίδι των λέξεων.
Κλείνοντας, να σου θυμίσουμε πως η Ελλάδα παραμένει πάντα ένας συναρπαστικός προορισμός για τους απανταχού βιβλιοφάγους. Έργα όπως η «Βιοτεχνία υαλικών» του αγαπημένου Μένη Κουμανταρέα και η βιτριολική «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους» του Βασίλη Ραφαηλίδη δε διστάζουν να αντιπαρατεθούν και να έρθουν σε ρήξη, προ(σ)καλώντας τον αναγνώστη να σκεφτεί και να προβληματιστεί.
Κάπου εδώ σε αποχαιρετούμε. Τα αναγνωστικά μας ταξίδια θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά. Για να μάθεις τον επόμενο λογοτεχνικό προορισμό, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!