Αυγουστιάτικο αναγνωστικό ταξίδι με οδηγό τις εκδόσεις Διόπτρα

Περίληψη: Καλοκαιρινές διακοπές και διάβασμα πάνε μαζί και οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν 7 αναγνωστικές προτάσεις για τον Αύγουστο! Ανακάλυψε όλα τα βιβλία εδώ!

Από τη στιγμή που το ημερολόγιο πέρασε στον Αύγουστο το μυαλό των περισσότερων άρχισε να ταξιδεύει. Πολλοί σκέφτονται τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, άλλοι τις αμμώδεις παραλίες και τα beach bar, ενώ κάποιοι σίγουρα ονειρεύονται τη δροσιά ενός ορεινού προορισμού. Όπου κι αν σε βγάλουν οι αυγουστιάτικες εξορμήσεις σου όμως, το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου ένα βιβλίο! Οι θερινές στιγμές χαλάρωσης και το διάβασμα είναι ένας από τους αγαπημένους μας συνδυασμούς, και έτσι σήμερα θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες καλοκαιρινές αναγνωστικές προτάσεις από τις εκδόσεις Διόπτρα, για να προετοιμάσεις το ταξίδι σου χωρίς να λείπει τίποτα από τη βαλίτσα των διακοπών!

«Ατίμωση» και «Ο Πολωνός» του J. M. Coetzee

Τα έργα του J. M. Coetzee ήταν ήδη κομμάτι των καλοκαιρινών μας πλάνων καθώς μία από τις παραστάσεις που είχαμε ξεχωρίσει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου βασίζεται στα μυθιστορήματά του. Τώρα οι εκδόσεις Διόπτρα μας δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσουμε δύο από τα βιβλία του σε νέες εκδόσεις.

Η «Ατίμωση» είναι ένα συναρπαστικό έργο που διερευνά το πολύπλοκο ζήτημα της αποικιοκρατίας στη Νότια Αφρική μετά το Απαρτχάιντ. Πρωταγωνιστής του ένας 52-χρονος καθηγητής που θα παρενοχλήσει μία φοιτήτριά του. Η αφήγηση του Coetzee είναι αδιαπραγμάτευτα ειλικρινής και μέσα από τον κεντρικό του χαρακτήρα εξετάζει τα ελαττώματα των ανθρώπων και των κοινωνιών που ζουν, σπρώχνοντας τον αναγνώστη να αναλογιστεί ηθικά ερωτήματα. Ακόμα μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Βίτολντ, ο πρωταγωνιστής του έργου «Ο Πολωνός». Και εδώ μία σχέση με ανισορροπία δυνάμεων βρίσκεται στο επίκεντρο, μόνο που δεν είναι βέβαιο ποιος έχει το πάνω χέρι. Ο Coetzee σε αυτό το έργο εμβαθύνει στις σκέψεις και τα συναισθήματα των χαρακτήρων, προσφέροντας ένα λεπτομερές ψυχολογικό πορτρέτο τους. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσει βαθύτερα μερικά θέματα όπως η πολυπλοκότητα των σχέσεων και τα συχνά αγεφύρωτα χάσματα μεταξύ δύο ανθρώπων.

«Το τελευταίο όνειρο» - Pedro Almodóvar

Με την επόμενη τους κυκλοφορία, οι εκδόσεις Διόπτρα μας φέρνουν πιο κοντά στην ψυχοσύνθεση του θρυλικού Ισπανού σκηνοθέτη Pedro Almodóvar. «Το τελευταίο όνειρο» είναι μία συλλογή 12 ιστοριών που εκδίδονται για πρώτη φορά και έχουν γραφτεί σε διάφορες στιγμές, από τα '60s μέχρι σήμερα. 12 ιστορίες που μπλέκουν τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα και βγάζουν στον γραπτό λόγο το ίδιο δημιουργικό στιλ που έχουμε απολαύσει και στη μεγάλη οθόνη από τον Almodóvar. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο αυτό ως μία «αποσπασματική αυτοβιογραφία» η οποία είναι «ελλιπής και λίγο αινιγματική». Κάθε μία από τις ιστορίες αποκαλύπτει λίγο από το χαρακτήρα και τους συλλογισμούς που έχουν απασχολήσει τον σκηνοθέτη ανά τις δεκαετίες.

Κνουλπ – Hermann Hesse

Το «Κνουλπ» είναι μια νουβέλα του Hermann Hesse που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του ομώνυμου χαρακτήρα. Ο Κνουλπ είναι ένας γοητευτικός κι ανέμελος αλήτης που περιπλανιέται στη Γερμανία του 19ου αιώνα. Η ιστορία του χωρίζεται σε τρία μέρη, καθένα από τα οποία απεικονίζει διαφορετικά επεισόδια της ζωής του. Ο πρωταγωνιστής δεν αποκλείεται να βασίζεται εν μέρει και στον ίδιο τον συγγραφέα, σε μία διαχρονική ιστορία που εξυμνεί το πνεύμα της ελευθερίας και της ατομικότητας. Επιλέγοντας μια ζωή περιπλάνησης έναντι των συμβατικών κοινωνικών προσδοκιών, όμως, ο Κνουλπ καταβάλλεται και από μία αίσθηση αποξένωσης από την κοινωνία. Παρ’ όλα αυτά βρίσκει το αίσθημα του ανήκειν με τον δικό του τρόπο, μέσα από τα ταξίδια και τις συναντήσεις του, προβάλλοντας μια βαθιά αίσθηση αυτογνωσίας και προσωπικής ολοκλήρωσης.

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Andres Montero

Συνεχίζουμε με μία ακόμα συλλογή ιστοριών, αυτή τη φορά από τη Χιλή. Ο Andres Montero αντλεί έμπνευση από την προφορική παράδοση του τόπου του για να δημιουργήσει ένα κολάζ διηγήσεων που διασταυρώνουν την αλήθεια με το μύθο, το οποίο συνθέτει μία συγκινητική εικόνα της ιστορίας της χώρας του. Με φόντο το κτήμα Las Nalcas και τους διάφορους χαρακτήρες που θα συναντήσεις σε αυτό, όπως τα αφεντικά και τα παιδιά τους, οι μουλαράδες, οι ψαράδες, οι ληστές και οι γέροι που συνεχίζουν να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι κάθε μέρα, η συλλογή «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» προτρέπει τον αναγνώστη να ξεφύγει από το καθημερινό και το ρεαλιστικό και να εμβαθύνει σε έναν κόσμο άγνωστο.

«Σπουδή στην υποταγή» - Sarah Bernstein

Φέτος οι εκδόσεις Διόπτρα έφεραν στα ελληνικά και το μυθιστόρημα της Sarah Bernstein “Study for obedience”. Το «Σπουδή στην υποταγή» περιστρέφεται γύρω από μία ανώνυμη πρωταγωνίστρια που μετακομίζει σε μία χώρα του βορρά για να φροντίσει τον αδερφό της. Η παρουσία της στο νέο αυτό μέρος φαίνεται πως έχει προκαλέσει το μίσος και την καχυποψία των συνανθρώπων της. Μέσα από τα μάτια της η αφήγηση φέρνει στο προσκήνιο θέματα όπως η υπακοή και η υποταγή. Το βιβλίο βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Booker Prize 2023, με την επιτροπή επιλογής να το χαρακτηρίζει ως «ένα παράλογο, σκοτεινά αστείο μυθιστόρημα για την άνοδο της ξενοφοβίας, όπως την βλέπουμε μέσα από τα μάτια ενός ξένου σε μια ανώνυμη πόλη – ή μήπως δεν είναι; Η επιτακτική, αποκρυσταλλωμένη πρόζα της Bernstein ανατρέπει όλες τις προσδοκίες μας και αυτό που αναδύεται είναι ένας διαλογισμός για την ίδια την επιβίωση.»

«Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους» του Γιάννη Δενδρινού

Η τελευταία μας πρόταση για το αυγουστιάτικο ανάγνωσμά σου μας επαναφέρει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο. Η νουβέλα του Γιάννη Δενδρινού «Όλοι αγαπούν τα τραύματά τους» ξεκινά εν μέσω του ελληνικού εμφυλίου, όπου σε ένα μικρό νησιωτικό χωριό ένα μικρό κορίτσι εμφανίζεται ξαφνικά. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της, ο συγγραφέας μας δίνει να καταλάβουμε πως δεν είναι όλα πάντα στο χέρι μας. «Απλά πράγματα, στη ζωή πρέπει να επιλέγεις τη λιγότερο οδυνηρή εκδοχή της ήττας σου» θα διαβάσουμε σε ένα σημείο του βιβλίου, αλλά ο Γιάννης Δενδρινός δεν ξεχνά τον -συχνά σκληρό- ρόλο της τύχης στις ζωές μας. Έρωτας, αληθινή φιλία και τραύματα είναι μερικά από τα στοιχεία στα οποία εστιάζει η νουβέλα, με υπόβαθρο σημαντικά γεγονότα από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η έμφαση όμως παραμένει πάντα στον άνθρωπο και όχι στα ιστορικά γεγονότα.

Αύγουστος με τις εκδόσεις Διόπτρα στα Public

Συλλογές σύντομων ιστοριών, μυθιστορήματα, ανθρώπινες ιστορίες σε άγνωστα αλλά και γνωστά μέρη. Οι αναγνωστικές προτάσεις των εκδόσεων Διόπτρα για φέτος τον Αύγουστο έχουν κάτι για όλους! Γι’ αυτό και έχουν θέση στο καλοκαίρι σου!