Booker Prize 2023: Νικητής ο Paul Lynch με το «Prophet Song»

Περίληψη: Έπειτα από μία χρονοβόρα διαδικασία επιλογής, το Booker Prize 2023 κατάληξε τελικά στον Paul Lynch, για το μυθιστόρημά του «Prophet Song».

Το βράδυ της Κυριακής στο Λονδίνο, η επιτροπή επιλογής του Booker Prize 2023 ανακοίνωσε τον μεγάλο νικητή του φετινού βραβείου. Μεταξύ των 6 shortlisted βιβλίων, το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο κατέκτησε ο Ιρλανδός συγγραφέας Paul Lynch για το πέμπτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Prophet Song».

Booker Prize 2023: Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη

Σε αντίθεση με τον περσινό νικητή, που επιλέχθηκε ομόφωνα, φέτος η κριτική επιτροπή δεν έβγαλε ομόφωνη απόφαση και δυσκολεύτηκε πολύ στην επιλογή του τελικού νικητή. Για να φτάσουμε στην βράβευση του «Prophet Song», η επιτροπή χρειάστηκε πολλούς γύρους συζητήσεων και ψηφοφοριών. Η διαδικασία κράτησε περίπου 6 ώρες, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της επιτροπής, η Καναδή λογοτέχνης Esi Edugyan, η οποία χαρακτήρισε το μυθιστόρημα του Lynch «συγκλονιστικό και αληθινό» και σημείωσε πως οι αναγνώστες «δεν θα ξεχάσουν σύντομα τις προειδοποιήσεις του».

Μιλώντας για τον μεγάλο νικητή, το πάνελ των κριτών του Booker Prize 2023 δήλωσε: «Το "Prophet Song" ακολουθεί τις προσπάθειες μιας γυναίκας να σώσει την οικογένειά της σε μια δυστοπική Ιρλανδία που διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς τον απολυταρχισμό. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, ενίοτε τρυφερό μυθιστόρημα που δεν θα ξεχαστεί σύντομα. Παρορμητικό και αμείλικτο, δεν διστάζει να αποφύγει τίποτα. Πρόκειται για μια απόλυτα γενναία παράσταση από έναν συγγραφέα στο απόγειο των δυνάμεών του και είναι τρομερά συγκινητικό.»

Η δυστοπική Ιρλανδία στο επίκεντρο και οι δηλώσεις του νικητή

Σε αυτό το έργο, ο Paul Lynch μας μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον όπου η Ιρλανδία είναι στα πρόθυρα της τυραννίας. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει όλο και πιο αυταρχικά μέτρα οδεύοντας ολοταχώς προς τον απολυταρχισμό. Μία μέρα, η νεοσύστατη μυστική αστυνομία χτυπά την πόρτα της μικροβιολόγου και μητέρας τεσσάρων παιδιών Eilish αναζητώντας τον σύζυγό της. Λίγες μέρες αργότερα ο άντρας της εξαφανίζεται, μαζί με δεκάδες ακόμα πολίτες. Και εν μέσω μίας πολιτικής κατάστασης που κατευθύνεται προς εμφύλιο πόλεμο, η Eilish προσπαθεί να μείνει δυνατή και να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της.

Η βράβευση αυτή μοιάζει τρομακτικά επίκαιρη καθώς έρχεται ελάχιστες μέρες μετά από ένα περιστατικό ακροδεξιάς βίας στο Δουβλίνο, το οποίο οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Ο Paul Lynch δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει το γεγονός, λέγοντας πως «αναγνώρισε την αλήθεια ότι αυτού του είδους η ενέργεια υπάρχει πάντα κάτω από την επιφάνεια.» Πρόσθεσε επίσης πως «Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο για να πω συγκεκριμένα πως "αυτό είναι μια προειδοποίηση", έγραψα το βιβλίο για να εκφράσω το μήνυμα ότι τα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτό το βιβλίο συμβαίνουν διαχρονικά σε όλους τους αιώνες, και ίσως πρέπει να εμβαθύνουμε τις δικές μας αντιδράσεις σε αυτού του είδους τις ιδέες», και επισήμανε πως «ξεκάθαρα δεν είμαι πολιτικός μυθιστοριογράφος». Ο Lynch δήλωσε επίσης ότι το «Prophet Song» είναι εμπνευσμένο από τον πόλεμο της Συρίας και την προσφυγική κρίση. Ξεκίνησε να το γράφει λίγο πριν γεννηθεί ο γιος του και πέρασε τέσσερα χρόνια δουλεύοντας πάνω σε αυτό. Όταν το ολοκλήρωσε, το αγόρι του μπορούσε πλέον να κάνει ποδήλατο!

Το Booker Prize επέστρεψε στην Ιρλανδία

Αυτή είναι η πέμπτη φορά που το Booker Prize απονέμεται σε συγγραφέα από την Ιρλανδία. Τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν πριν από 5 χρόνια, όταν η Anna Burns είχε κερδίσει το βραβείο του 2018 για το μυθιστόρημα «Milkman». Για τη νίκη του ο Paul Lynch θα ανταμειφθεί με χρηματικό έπαθλο ύψους £50.000, πέρα από το αγαλματίδιο το οποίο έλαβε κατά την τελετή απονομής. Το Booker Prize, όπως ίσως γνωρίζεις, τιμά κάθε χρόνο το καλύτερο βιβλίο που είναι γραμμένο στο αγγλικά και εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1969 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία, τόσο της Βρετανίας όσο και παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός έχει εισάγει και το International Booker Prize, το οποίο τιμά μεταφρασμένα έργα. Για το 2023 το International Booker Prize κατέληξε στα χέρια του Georgi Gospodinov για το «Χρονοκαταφύγιο».